ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζελένσκι: Θα απαντήσουμε στο πεδίο μάχης

Μήνυμα στον Πούτιν, που ετοιμάζει σήμερα εορτασμούς για τις προσαρτήσεις

REUTERS, A.P.

Λίγες ημέρες μετά τις βαριές ήττες του ρωσικού στρατού στη βορειοανατολική Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προσπαθήσει σήμερα να δώσει έναν αέρα νίκης στους ομοεθνείς του με προσεκτικά σκηνοθετημένες τελετές και εορτασμούς για την προσάρτηση εδαφών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας.

Σε συνέχεια των δημοψηφισμάτων που οργάνωσαν οι διορισμένες από τους Ρώσους αρχές και δεν αναγνωρίζονται από τη συντριπτική πλειονότητα της διεθνούς κοινότητας, ο Ρώσος πρόεδρος θα υπογράψει σε μια από τις πιο επιβλητικές αίθουσες του Κρεμλίνου ντοκουμέντα για την ένταξη των τεσσάρων περιοχών –Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα– στη Ρωσική Ομοσπονδία. Το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία που θα εκφωνήσει στη συνέχεια ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την οποία ενδέχεται να προκύψουν ειδήσεις ως προς τις θέσεις της Μόσχας για τη συνέχιση και τον τερματισμό του πολέμου. Ο εορτασμός θα κορυφωθεί με ροκ συναυλία στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, κατά το πρότυπο της προσάρτησης της Κριμαίας, το 2014.

Κίεβο και Δύση έχουν καυτηριάσει ως απάτη και ντροπή τα δημοψηφίσματα που έγιναν εν καιρώ πολέμου, με εκατομμύρια εκτοπισμένους από τις εστίες τους και με τον ρωσικό στρατό να πηγαίνει πόρτα πόρτα για να μαζέψει ψηφοδέλτια. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε χθες ότι τα ψευδοδημοψηφίσματα «δεν έχουν καμία σημασία και δεν αλλάζουν την πραγματικότητα. Η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα αποκατασταθεί. Η αντίδρασή μας στην αναγνώριση των αποτελεσμάτων από τη Ρωσία θα είναι πολύ σκληρή».

Προς νέα ήττα

Στρατιωτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, τη στιγμή που το Κρεμλίνο πανηγυρίζει, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται στα πρόθυρα άλλης μιας σοβαρής ήττας στην πόλη Λιμάν, βασικό οχυρό των Ρώσων στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Ντονέτσκ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ εκτιμούσε χθες ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να περικυκλώσουν τους Ρώσους. Αλλη μια οδυνηρή ήττα διαγράφεται για τον ρωσικό στρατό».

Από την πλευρά της, η τέως καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε τους Δυτικούς ηγέτες ότι «πρέπει να παίρνουν στα σοβαρά τα λόγια του Βλαντιμίρ Πούτιν», εκφράζοντας τις ανησυχίες της για την πρόσφατη προειδοποίηση του Ρώσου προέδρου περί ενδεχόμενης χρήσης πυρηνικών όπλων.

Χθες το βράδυ, η Φινλανδία επρόκειτο να κλείσει τα σύνορά της για Ρώσους που έχουν τουριστική βίζα, καθώς τις προηγούμενες ημέρες τουλάχιστον 17.000 Ρώσοι μπήκαν στη χώρα για να αποφύγουν την επιστράτευση.

Στο μεταξύ, η σουηδική ακτοφυλακή ανακοίνωσε ότι εντόπισε και τέταρτη διαρροή από τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream, στη Βαλτική. Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι «όλες οι υπάρχουσες ενδείξεις υποδηλώνουν σαμποτάζ» και προανήγγειλε «ενωμένη και αποφασιστική απάντηση». Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέδωσε το σαμποτάζ σε «κρατική τρομοκρατία», ενώ η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα ζήτησε εξηγήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο ότι ο Nord Stream «θα είναι τελειωμένος» αν υπάρξει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση