ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Τουρκία: Λύση για τα F-35 από Τραμπ βλέπει ο Φιντάν

Ο Ερντογάν πρότεινε στον Αμερικανό πρόεδρο τη μεταφορά των ρωσικών πυραύλων S-400 σε τουρκική βάση, στη Συρία

Kathimerini.gr

Την αισιοδοξία του για άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τουρκία λόγω της εγκατάστασης ρωσικών πυραύλων S-400 εξέφρασε χθες ο Χακάν Φιντάν, στηρίζοντας τις ελπίδες του στον ρεαλισμό του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters στο περιθώριο της χθεσινής συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας χαρακτήρισε «ιστορική ανωμαλία» την απόφαση των ΗΠΑ να εκδιώξουν τη χώρα του από το πρόγραμμα παραγωγής μαχητικών αεροσκαφών F-35 και να την αποκλείσουν από την αγορά τους. Εξέφρασε, δε, την πεποίθηση ότι οι «ικανότητες του Αμερικανού προέδρου στην επίλυση προβλημάτων» θα τον βοηθήσουν να βρει μια λύση αναφορικά με την άρση των εν λόγω κυρώσεων.

Σύμφωνα με τον ενημερωτικό ιστότοπο Middle East Eye, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος έριξε στον Αμερικανό ομόλογό του την ιδέα να παρακαμφθεί το πρόβλημα με τη μεταφορά των ρωσικών S-400 σε τουρκική βάση εκτός συνόρων, πιθανότατα στη γειτονική Συρία, όπου η χώρα του ασκεί ισχυρή επιρροή στο ισλαμικό καθεστώς που διαδέχθηκε εκείνο του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Αμυντική συμφωνία

Ρεπορτάζ της γαλλικής Le Monde αναφέρει ότι η Τουρκία έχει προτείνει στον προσωρινό πρόεδρο της Συρίας, Αχμεντ αλ Σάρα, στρατηγική αμυντική συμφωνία, στο πλαίσιο της οποίας θα αποκτήσει τον έλεγχο σημαντικών αεροπορικών και ναυτικών βάσεων. Ως πιο πιθανό σημείο εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων θεωρείται η αεροπορική βάση Τ-4 στην επαρχία Χομς, κοντά στην αρχαία Παλμύρα. Για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, η οποία δεν έχει απαντήσει μέχρι τώρα στο τουρκικό αίτημα.

Η προοπτική δημιουργίας τουρκικών βάσεων εντός Συρίας, και μάλιστα εξοπλισμένων με S-400, έχει θορυβήσει έντονα το Ισραήλ, που βρίσκεται σε σύγκρουση με την Τουρκία λόγω και του πολέμου στη Γάζα. Το διήμερο της Τετάρτης και της Πέμπτης, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε σειρά συριακών βάσεων που φέρεται να εποφθαλμιά η Τουρκία, στη Χομς, στο Χαλέπι, στη Δαμασκό και στη Χάμα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σάαρ δήλωσε ότι η Τουρκία παίζει «αρνητικό ρόλο» στη Συρία γιατί θέλει να τη μετατρέψει σε «προτεκτοράτο» της και προειδοποίησε τον Αλ Σάρα ότι η χώρα του θα υποστεί «σοβαρές επιπτώσεις» αν γίνει ορμητήριο «εχθρικών δυνάμεων». Στην απάντησή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι «το Ισραήλ έχει γίνει η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλεια στην περιοχή» και κάλεσε την κυβέρνηση Νετανιάχου «να εγκαταλείψει τις επεκτατικές βλέψεις της».

Χαμηλότεροι τόνοι

Χθες ο Χακάν Φιντάν έριξε τους τόνους, δηλώνοντας ότι η χώρα του δεν επιδιώκει τη σύγκρουση με το Ισραήλ, αν και επέμεινε ότι οι ενέργειές του αποσταθεροποιούν την ευρύτερη περιοχή (Παλαιστίνη, Συρία, Λίβανο). Προσέθεσε, δε, ότι αν η κυβέρνηση του Αχμεντ αλ Σάρα θέλει να έρθει σε «κάποιου είδους συνεννόηση» με το εβραϊκό κράτος, αυτό θα είναι δική της υπόθεση, για την οποία η Αγκυρα δεν θα έχει κανένα λόγο. Τους εντατικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη κεντρική Συρία και στην περιοχή της Δαμασκού και τη χερσαία επιδρομή του στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου σκοτώθηκαν συνολικά 13 άνθρωποι, καυτηρίασε και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Γκάιρ Πέντερσεν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι το ενδεχόμενο επίσκεψής του στις ΗΠΑ και συνάντησής του με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι ανοιχτό, αλλά δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία. Πιθανολόγησε όμως ότι στο προσεχές μέλλον θα μεταβούν στην Ουάσιγκτον οι υπουργοί Εξωτερικών και Εμπορίου με πρωταρχικό, αν και όχι μοναδικό, αντικείμενο διαβούλευσης την αναδιάρθρωση του διμερούς εμπορίου ύστερα από τις ανακοινώσεις του Αμερικανού προέδρου για επιβολή δασμών στις εισαγωγές από όλες τις χώρες. Η Τουρκία επιβαρύνθηκε με δασμούς 10%, δηλαδή το ελάχιστο ποσοστό, που δεν προβλέπεται να βλάψει σημαντικά τις εξαγωγές της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση