ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζεφ Μπέζος: Γιατί η Washington Post δεν υποστηρίζει κανέναν

Θύελλα αντιδράσεων, παραιτήσεων μελών της συντακτικής επιτροπής, μαζικών απωλειών συνδρομητών και επικρίσεων ότι «λύγισε στην πίεση του Τραμπ»

Ο Τζεφ Μπέζος, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της Washington Post, με άρθρο στην ίδια του την εφημερίδα, υπερασπίζεται την απόφασή του να μην υποστηρίξει –μέσω χορηγιών– κάποιον από τους δύο υποψηφίους στις εκλογές των ΗΠΑ, όπου η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ δίνουν σκληρή μάχη για την προεδρία.

Η απόφαση της Post –από τα πιο ιστορικά έντυπα των ΗΠΑ από την εποχή της αποκάλυψης του σκανδάλου Watergate που οδήγησε στην πτώση του Ρίτσαρντ Νίξον– προκάλεσε θυελλώδεις αντιδράσεις στην εφημερίδα και στο αναγνωστικό της κοινό – αναστάτωση στην αίθουσα σύνταξης, παραιτήσεις από τη συντακτική της επιτροπή, καθώς και απώλειες 200.000 συνδρομητών.

«Απόφαση αρχών»

Στο άρθρο του ο Μπέζος –ιδρυτής της Amazon– αναφέρει ότι πήρε την απόφασή του λόγω των ανησυχιών ότι οι πολίτες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα παραδοσιακά αμερικανικά Μέσα και ενημερώνονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός, που όπως λέει, τους καθιστά ευάλωτους στην παραπληροφόρηση.


«Οι περισσότεροι πολίτες θεωρούν τα μέσα ενημέρωσης προκατειλημμένα. Οποιος δεν το βλέπει, δίνει ελάχιστη προσοχή στην πραγματικότητα, και όσοι πολεμούν την πραγματικότητα χάνουν», σημειώνει ο Μπέζος, από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ακόμη, προσθέτει: «Η υποστήριξη κάποιου υποψηφίου δεν συνεισφέρει στο να γείρει η πλάστιγγα υπέρ του. Κανένας αναποφάσιστος ψηφοφόρος στην Πενσιλβάνια δεν πρόκειται να πει: “Θα πάω προς τα εκεί που δείχνει η εφημερίδα Α”. Κανείς. Αντίθετα, δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχει προκατάληψη, μία αίσθηση μη ανεξαρτησίας. Ο τερματισμός των χορηγιών είναι απόφαση αρχών, και είναι η σωστή».

Οργισμένες αντιδράσεις

Ο Μπέζος, και ο πρόσφατα διορισμένος εκδότης της Post, Γουίλ Λιούις, με ιστορικό σκανδάλων σε εφημερίδες που ανήκουν στον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, βρέθηκαν αντιμέτωποι με χείμαρρο οργισμένων αντιδράσεων και δέχτηκαν σκληρή κριτική μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο Μάρτι Μπάρον, πρώην εκδότης της Post, κατακεραύνωσε την Παρασκευή τους υπεύθυνους της εφημερίδας για την απόφαση κάνοντας λόγο για «δειλία, με θύμα τη δημοκρατία», όπως ανέφερε ο Μπάρον στο Twitter/X.

Ο Ντέιβιντ Χόφμαν, ο οποίος πρόσφατα κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για τη σειρά της Washington Post σχετικά με «τις νέες τεχνολογίες και τις τακτικές που χρησιμοποιούν τα αυταρχικά καθεστώτα για να καταστείλουν τη διαφωνία στην ψηφιακή εποχή», παραιτήθηκε από τη συντακτική επιτροπή, αναφέροντας σε επιστολή του: «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πολύ πραγματική απολυταρχική απειλή μέσω της υποψηφιότητας του Ντόναλντ Τραμπ». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι «περίπου 20 αρθρογράφοι της Post υπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία αναφέρουν πως η απόφαση συνιστά εγκατάλειψη των θεμελιωδών εκδοτικών πεποιθήσεων της εφημερίδας που αγαπάμε».

Σκιά «συμφωνίας υπό πίεση»

Την ίδια ημέρα που η Post απέφυγε να υποστηρίξει τη Χάρις πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με αναφορές, συνάντηση μεταξύ στελεχών της αεροδιαστημικής εταιρείας του Μπέζος και του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπέζος στο άρθρο του αρνείται ότι επιχειρηματικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την ιστορική για την αμερικανική εφημερίδα απόφαση και υποστήριξε ότι η επιχειρηματική συνάντηση ήταν εντελώς συμπτωματική.

«Θα ήθελα επίσης να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπήρξε αντάλλαγμα. Ούτε το επιτελείο της προεκλογικής του εκστρατείας του ούτε ο ίδιος ο υποψήφιος ενθάρρυνε την απόφαση αλλά ούτε και ενημερώθηκε σε οποιοδήποτε επίπεδο ή με οποιονδήποτε τρόπο για αυτή. Ολα έγιναν εξ ολοκλήρου εσωτερικά … Αλλά είναι αλήθεια ότι δεν γνώριζα εκ των προτέρων», σημείωσε.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η χρονική στιγμή για τη λήψη της απόφασης ήταν ατυχής, σε κάτι περισσότερο από μία εβδομάδα από τις εκλογές, ενώ Τραμπ και Χάρις ουσιαστικά φαίνεται πως είναι ισόπαλοι πριν από το νήμα.

«Μακάρι να είχαμε κάνει αυτή την αλλαγή νωρίτερα, σε κάποια χρονική στιγμή μακριά από τις εκλογές και την πολιτική και συναισθηματική φόρτιση που τις συνοδεύσει. Πρόκειται για ανεπάρκεια στον σχεδιασμό και όχι για σκόπιμη στρατηγική», υποστήριξε ο Μπέζος.

Η εξήγηση του Μπέζος ενδέχεται να μην ικανοποιήσει το πλήθος των αυξανόμενων των επικριτών του στο σύνολό τους. Ο Τραμπ θεωρείται ευρέως πως εκπροσωπεί μία «αυταρχική απειλή» για τις πολιτικές ελευθερίες και πως θα τεθούν σε κίνδυνο οι ελευθερίες των Μέσων στις ΗΠΑ εάν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Την Κυριακή το βράδυ στη Νέα Υόρκη, σύμμαχοι και υποστηρικτές του τέως προέδρου σε προεκλογική του συγκέντρωση, επανέλαβαν στις ομιλίες τους πλήθος ρατσιστικών και εμπρηστικών εκφράσεων.

Σε συνέντευξή του στο CBC, ο Μπάρον εξέφρασε έντονη ανησυχία για την απόφαση, κάνοντας λόγο για «κηλίδα» στο μέχρι πρότινος καλό ιστορικό του Μπέζος, ο οποίος φέρεται να υποστήριξε την Post και το δημοσιογραφικό έργο της, προκειμένου να προβεί σε αποκαλύψεις σχετικά με τον Τραμπ και τον κύκλο των συνεργατών του.

«Ο Τζεφ Μπέζος στάθηκε στο πλάι μας σε όλη τη διαδρομή. Υπέστη μεγάλη πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ο Τραμπ απείλησε την επιχείρησή του, την Amazon. Και δεν λύγισε καθόλου», ανέφερε ο Μπάρον στην εκπομπή, προσθέτοντας: «Βλέπω αυτή την εξέλιξη ως υποχώρηση στην πίεση του Τραμπ».

Με πληροφορίες από WP, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X