ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρίτη εβδομάδα πολέμου - Η ρωσική εισβολή μέσα από χάρτες, βίντεο και φωτογραφίες

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας - Το ημερολόγιο του πολέμου

Kathimerini.gr

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, με τη Μόσχα να πλήττει τα ξημερώματα πολυκατοικία. Στόχους βομβαρδισμών αποτέλεσαν και οι πόλεις Χάρκοβο και Οδησσός, με τις τοπικές αρχές να κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες.

Την ίδια ώρα, οι συνομιλίες Κιέβου – Μόσχας για τον τερματισμό του πολέμου στα σύνορα της Ευρώπης, που ξεκίνησε στις 5 το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου, συνεχίζονται και μέσω των τελευταίων δηλώσεων Λαβρόφ και Ζελένσκι διαφαίνεται ένα «παράθυρο» προόδου.

Στο μεταξύ, μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους κατοίκους της Οδησσού, που προετοιμάζεται για σφοδρό ρωσικό χτύπημα. Πλοία του ρωσικού ναυτικού βομβάρδισαν περιοχές δυτικά της πόλεις, με διεθνείς αναλυτές να λένε πως είναι θέμα χρόνου μια μαζικότερη επίθεση προς τη μεγάλη πόλη – λιμάνι.

Το ημερολόγιο του πολέμου

    • Την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία κατά μήκος πολλών αξόνων, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες των δυτικών ηγετών να αποτρέψουν τον πόλεμο.
    • Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις έφτασαν στα περίχωρα του Κιέβου και πραγματοποίησαν αμφίβια επίθεση από την κοντά στη Μαριούπολη.
    • Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν εδάφη στα βορειοδυτικά του Κιέβου συνεχίζουν την επίθεσή τους στην πρωτεύουσα. Σφοδρές μάχες σημειώνονται και γύρω από το Χάρκοβο.
    • Τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές επιθέσεις με ρουκέτες έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων κατοίκων στο Χάρκοβο. Εκρήξεις ακούστηκαν ξανά στο Κίεβο και στη Μαριούπολη.
    • Την Τρίτη 1 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν τα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στο Χάρκοβο και η πομπή με τα ρωσικά τεθωρακισμένα κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα. 
    • Την Τετάρτη 2 Μαρτίου, οι δυνάμεις της Μόσχας κατέλαβαν το λιμάνι και το σιδηροδρομικό σταθμό στη στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα, στη Μαύρη Θάλασσα. Ρώσοι αλεξιπτωτιστές επιχείρησαν στο Χάρκοβο, ενώ το Κίεβο δέχθηκε πιο ισχυρούς βομβαρδισμούς.
    • Την Πέμπτη 3 Μαρτίου, η Χερσώνα έγινε ο πρώτος σημαντικός ουκρανικός στόχος που έπεσε υπό τον de facto έλεγχο των δυνάμεων της Μόσχας.
    • Την Παρασκευή 4 Μαρτίου, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια καταλήφθηκε από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Στο σημείο ξέσπασε πυρκαγιά μετά από ρωσικά χτυπήματα.
    • Το Σάββατο 5 Μαρτίου, κατέρρευσε η συμφωνία για την εκκένωση αμάχων από την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης και την κοντινή πόλη Βολνοβάκα. Κάτοικοι στην κατεχόμενη Χερσώνα και Μελιτόπολη συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της Ρωσίας.

    • Την Κυριακή 6 Μαρτίου, άμαχοι δέχθηκαν πυρά καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Ιρπίν, όπου σκοτώθηκε μια οικογένεια.
    • Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, η Ουκρανία απέρριψε ως ανήθικες και απαράδεκτες τις ρωσικές προτάσεις για εκκένωση αμάχων κατά μήκος των διαδρομών προς τη Ρωσία ή τη Λευκορωσία.
    • Την Τρίτη 8 Μαρτίου, άμαχοι έφυγαν από το Σούμι και το Ιρπίν και η Ρωσία κατηγορήθηκε ότι παραβίασε την εκεχειρία βομβαρδίζοντας έναν προτεινόμενο ανθρωπιστικό διάδρομο από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

    • Την Τετάρτη 9 Μαρτίου, ένα νοσοκομείο παίδων και μαιευτήριο στη Μαριούπολη καταστράφηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή.
    • Την Πέμπτη 10 Μαρτίου, μια αυτοκινητοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια που προσπαθούσε να φτάσει στη Μαριούπολη αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω λόγω των συγκρούσεων, ενώ αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την πόλη Ζιτομίρ στα δυτικά. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής στη Μαριούπολη.
    • Την Παρασκευή 11 Μαρτίου ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τρεις πόλεις, συμπεριλαμβανομένων δύο στα δυτικά της χώρας, καθώς διευρύνθηκε το εύρος της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης.
    • Την Κυριακή, 13 Μαρτίου, η Ρωσία χτύπησε μια στρατιωτική βάση κοντά στα πολωνικά σύνορα, η οποία φιλοξενούσε στο παρελθόν εκπαιδευτές από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες.

    • Τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, μια πομπή με πάνω από 160 αυτοκινήτα αναχώρησε από τη Μαριούπολη, στην πρώτη επιτυχημένη χρήση ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» για την εκκένωση αμάχων από την πολιορκημένη πόλη. Οι δυνάμεις της Μόσχας ενέτειναν την εκστρατεία τους για να καταλάβουν το Κίεβο.
    • Την Τρίτη 15 Μαρτίου, ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν εκ νέου το Κίεβο, σκοτώνοντας τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας ανακοινώνουν οι τοπικές αρχές.

Πάνω από 3 εκατ. οι πρόφυγες

Σύμφωνα με τον ανώτατο επίτροπο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φίλιπο Γκράντι, ο όγκος των προσφύγων από την Ουκρανία ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 3 εκατομμυρίων.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, περίπου το 7% του πληθυσμού της Ουκρανίας έχει εγκαταλείψει άρον-άρον τη χώρα του, προσπαθώντας να ξεφύγει από τον πόλεμο. «Σήμερα περάσαμε ένα ακόμη τρομερό όριο: τρία εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει. Τώρα», ανέφερε σε ανάρτηση του ο επικεφαλής του UNHCR.


Οι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες.

Οι δυνάμεις Ρωσίας – Ουκρανίας

Η Ρωσία υπερτερεί της Ουκρανίας σε στρατιώτες με αναλογία σχεδόν 5 προς 1, διαθέτοντας 900.000 ενεργό στρατιωτικό προσωπικό στις δυνάμεις της, σε σύγκριση με 196.600 της Ουκρανίας.

Στα στοιχεία αποτυπώνεται μια ευρύτερη στρατιωτική κυριαρχία που απορρέει από έναν πολύ υψηλό ρωσικό αμυντικό προϋπολογισμό.

Η τεράστια διαφορά φαίνεται και στα Πολεμικά Ναυτικά των δύο κρατών, με τη Ρωσία να έχει δεκαπλάσιο αριθμό στρατιωτικού προσωπικού. Παράλληλα, το ρωσικό ναυτικό διαθέτει 74 πολεμικά πλοία και 51 υποβρύχια, σε σύγκριση με τα δύο πολεμικά πλοία της Ουκρανίας.

Στην ξηρά, η εικόνα φαίνεται πιο εξισορροπημένη. Ο ρωσικός στρατός αποτελείται από 280.000 στρατιώτες σε σύγκριση με τους 145.000 της Ουκρανίας. Επιπλέον, η Ουκρανία διαθέτει 900.000 εφέδρους – αυτούς που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση τα τελευταία πέντε χρόνια – σε σύγκριση με τα δύο εκατομμύρια της Ρωσίας. Ενώ αυτές οι αναλογίες φαίνεται μια διαφορά 2,2 προς 1 υπέρ της Μόσχας, οι Ρώσοι βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση όσον αφορά τον εξοπλισμό. Έχουν τριπλάσιο αριθμό πυροβολικού, εξαπλάσιο αριθμό αρμάτων μάχης και σχεδόν επτά φορές περισσότερα τεθωρακισμένα από τους Ουκρανούς.

Στον αέρα, παρατηρείται σχεδόν το ίδιο: η Ρωσία έχει δεκαπλάσσιο αριθμό μαχητικων αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Οι Ουκρανοί έχουν πάνω από 400 εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος που θα μπορούσαν να στοχεύουν αεροσκάφη – αν και αυτό εξακολουθεί να είναι μόνο το ένα δέκατο του αριθμού που κατέχει η Ρωσία.

Η Ρωσία έχει επίσης ένα ισχυρό πλεονέκτημα στα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, καθώς διαθέτει πάνω από 500 εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση