![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/547797/images/b_valtikii.jpg)
Αλεξάνδρα Βουδούρη
Σε μια ιστορικής σημασίας κίνηση απεξάρτησης από τη ρωσική ηλεκτρική ενέργεια προχώρησαν και επισήμως οι χώρες της Βαλτικής. Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία συνδέθηκαν με ευρωπαϊκά δίκτυα ηλεκτροδότησης μέσω της Φινλανδίας, Σουηδίας και Πολωνίας αντίστοιχα, σηματοδοτώντας το τέλος της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Μόσχα, εδώ και δεκαετίες.
Η κίνηση έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική και συμβολική σημασία και για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς μειώνεται περαιτέρω η ισχύς της Ρωσίας έναντι της Ευρώπης, με «όχημα» την ενέργεια. Αυτό επισήμανε και η πρόεδρος της Κομισιόν στην ομιλία της σε σχετική τελετή, που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
«Αυτή η ιστορία αφορά και την ανθεκτικότητα. Η Ρωσία στοχεύει εναντίον των ευρωπαϊκών υποδομών. Δοκιμάζει τις άμυνές μας. Διάδοση του χάους και του φόβου. Και για άλλη μια φορά, τα κράτη της Βαλτικής δίνουν το παράδειγμα» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Παρέπεμψε, εξάλλου, την πρόσφατη έκθεση του πρώην προέδρου της Φινλανδίας, Σάουλι Νιίστο, για την «ευρωπαϊκή ετοιμότητα» έναντι κάθε κινδύνου που απειλεί την Ε.Ε. Αυτό που απαιτείται, σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, είναι «στενότερος συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών. Καλύτερη προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας». Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι αυτός ο νέος «ηλεκτρικός συγχρονισμός» των χωρών της Βαλτικής «μας κάνει πιο δυνατούς. Πιο ανθεκτικούς και καλύτερα προετοιμασμένους για το μέλλον».
Χθες, Σάββατο, όλες οι ηλεκτρικές γραμμές μεταφοράς μεταξύ των χωρών της Βαλτικής και της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καλίνινγκραντ απενεργοποιήθηκαν η μια μετά την άλλη. Η Λετονία, Εσθονία και Λιθουανία, που διαθέτουν συνοριογραμμή 1,633 χιλιομέτρων με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είχαν ήδη ενημερώσει από πέρυσι Μόσχα και Μινσκ για το σχέδιο αποσύνδεσης, προκειμένου να αποτρέψουν κάθε εχθρική ενέργεια.
Δεκαέξι γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας, που συνέδεαν τις χώρες της Βαλτικής με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία είχαν σχεδόν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς δημιουργήθηκε ένα νέο δίκτυο που τις συνδέει με την υπόλοιπη Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων υποβρύχιων καλωδίων.
Στην ομιλία της, η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε επίσης ότι «οι χώρες της Βαλτικής συνεργάζονται με την Πολωνία και τις σκανδιναβικές χώρες. Περισσότερα από 40 έργα υποδομής. Πάνω από 1,2 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επενδύσεις. Ακούραστη συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, μηχανικών και θεσμών. Ολα άξιζαν τον κόπο. Διότι σήμερα, δεν μιλάμε μόνο για ενέργεια», είπε η φον ντερ Λάειν για να τονίσει ότι «ο συγχρονισμός αφορά την κυριαρχία».