ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόσοβο: Επανεκλογή του Κούρτι παρά την «κόντρα» του με Ε.Ε. και ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Κούρτι βρέθηκε σε τροχιά αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ζήτημα της μεταχείρισης της σερβικής μειονότητας

Το κυβερνών κόμμα Αυτοδιάθεσης του πρωθυπουργού Αλμπιν Κούρτι κέρδισε τις γενικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο χθες Κυριακή με ποσοστό 39,8% των ψήφων, σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα, θέτοντας τη χώρα σε τροχιά νέας αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το ζήτημα της μεταχείρισης της σερβικής μειονότητας.

Το δεξιό Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσσυφοπεδίου (PDK) τερμάτισε δεύτερο με 21,8%, ακολουθούμενο από την κεντροδεξιά Δημοκρατική Λίγκα (LDK) με 18,1% και τον αριστερό συνασπισμό AAK-Nisma με 7,6%.

Τα αποτελέσματα διαβάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον ηγέτη του LDK, Λουμίρ Αμπντιχίκου, έπειτα από πολύωρη διακοπή λειτουργίας του ιστότοπου της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής.

«Ολα πήγαν σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωσε ο Κούρτι μετά τις εκλογές. «Κερδίσαμε και αυτό αποτελεί επιβεβαίωση μιας καλής, ευημερούσας και δημοκρατικής κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Το Κοσσυφοπέδιο, πρώην επαρχία της Σερβίας, ανακήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008 έπειτα από τον εμφύλιο πόλεμο της δεκαετίας του 1990 μεταξύ Σέρβων και Αλβανών στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σε αναζήτηση κυβερνητικού εταίρου

Η Αυτοδιάθεση (VVL) ήταν το πρώτο κόμμα που υπηρέτησε ολόκληρη την τετραετή θητεία του στην κυβέρνηση της πρωτεύουσας Πρίστινα, αφού κέρδισε το 50,3% των ψήφων το 2021.

Τώρα, ωστόσο, το VVL θα πρέπει να αναζητήσει εταίρο για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, ώστε να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία – κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί πρόκληση, δεδομένου του φιλοαλβανικού εθνικισμού του Κούρτι και της ανάγκης συμβιβασμού για να σπάσει η διεθνής απομόνωση του Κοσσυφοπεδίου.

«Ποτέ δεν υπήρξε περισσότερος πόλεμος εναντίον αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο Κούρτι μετά τις εκλογές. «Με τους ολιγάρχες που δίνουν χρήματα χωρίς να λογοδοτούν, και με την αντιπολίτευση που κάνει συμφωνίες ακόμη και με τον διάβολο εναντίον μας. Παρόλα αυτά έχασαν και πάλι και θα παραμείνουν αντιπολίτευση».

Αύξηση της πίεσης στη σερβική κοινότητα

Από το 2021, ο Κούρτι πιέζει την εθνοτική σερβική κοινότητα στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, η οποία αριθμεί έως και 50.000 άτομα σε σύνολο 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων του Κοσσυφοπεδίου, να αποδεχθεί την εξουσία της Πρίστινα. Αυτό περιελάμβανε το κλείσιμο των σερβικών τραπεζών και των παράλληλων θεσμών διακυβέρνησης στον θύλακο και τον εξαναγκασμό των Σέρβων να βάλουν κοσοβάρικες πινακίδες στα οχήματά τους.

Ο Κούρτι αρνήθηκε επίσης να τιμήσει μια συμφωνία του 2013 με τη Σερβία που επέτρεπε στους δήμους του Κοσσυφοπεδίου με σερβική πλειοψηφία να σχηματίσουν αυτόνομη διοίκηση σε τομείς εκπαίδευσης, υγειονομικής περίθαλψης και οικονομίας, λέγοντας σε πολιτική συγκέντρωση την 1η Φεβρουαρίου ότι «η κυβέρνησή μας … δεν θα πει ποτέ ναι» σε τέτοιες κινήσεις.

Ο Κούρτι υπερασπίστηκε τις σκληρές πολιτικές ως αναγκαιότητα του κράτους δικαίου, αλλά η Ε.Ε. ανέστειλε οικονομική βοήθεια προς το Κοσσυφοπέδιο τον Ιούνιο του 2023. Η αίτηση ένταξης του Κοσσυφοπεδίου στην Ε.Ε. παραμένει επίσης στάσιμη, καθώς πέντε χώρες μέλη δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

«Η κυβέρνηση Κούρτι δεν είναι αξιόπιστη»

Εν τω μεταξύ, η Πρίστινα αντιμετωπίζει δυσκολίες και με τη δεύτερη κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Από το 1999, ο αναπτυξιακός βραχίονας της κυβέρνησης της Ουάσιγκτον, η USAID, έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. δολ. στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά η πρόσφατη απόφαση του Τραμπ να παγώσει για τρεις μήνες την εξωτερική βοήθεια – μέρος της οποίας χρηματοδοτούσε τη δυτική ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου – αιφνιδίασε την Πρίστινα.

Ο Ρίτσαρντ Γκρένελ, ο οποίος διετέλεσε ειδικός απεσταλμένος για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας από το 2019 έως το 2021 κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, επιστρέφει τώρα ως απεσταλμένος του προέδρου για ειδικές αποστολές.

Στις 3 Φεβρουαρίου έγραψε στο X ότι για να εξασφαλίσει την ειρήνη στα Βαλκάνια η κυβέρνηση Τραμπ χρειάζεται «αξιόπιστους εταίρους» και κατηγόρησε τον Κούρτι ότι «ισχυρίζεται πως είναι κοντά στις ΗΠΑ», κάτι που είναι «απολύτως ψευδές».

«Η κυβέρνηση Κούρτι δεν ήταν αξιόπιστη ούτε κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, ούτε κατά τη θητεία του Μπάιντεν», έγραψε ο Γκρενέλ. «Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν επικρίνει τον Κούρτι σταθερά για τη λήψη μονομερών ενεργειών που αποσταθεροποιούν την περιοχή. Το ίδιο έχει κάνει και η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Η διεθνής κοινότητα είναι ενωμένη εναντίον του Κούρτι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Με πληροφορίες από Reuters, Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση