ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το οπλοστάσιο Ιράν – Ισραήλ: Τα πτητικά και τα συστήματα αεράμηνας

Το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν το Σάββατο, λέγοντας ότι ανταπέδωσε την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου

Το Ισραήλ έπληξε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ιράν το Σάββατο, λέγοντας ότι ανταπέδωσε την πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ της 1ης Οκτωβρίου, στην τελευταία ανταλλαγή πυρών στην κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ των δύο αντιπάλων της Μέσης Ανατολής.

Τα πολεμικά αεροσκάφη «έπληξαν εγκαταστάσεις κατασκευής πυραύλων τους οποίους το Ιράν εκτοξεύει εναντίον του κράτους του Ισραήλ εδώ και έναν χρόνο. Αυτοί οι πύραυλοι αποτελούσαν άμεση και επικείμενη απειλή για τους πολίτες του Ισραήλ», τόνισε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι ολοκλήρωσε τα πλήγματα και πέτυχε τους στόχους του, προειδοποιώντας το Ιράν να μην απαντήσει.

Η Τεχεράνη από την πλευρά της ανακοίνωσε «περιορισμένες ζημιές», ενώ ένα ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων υποσχέθηκε «ανάλογη αντίδραση» στην ισραηλινή δράση.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση είχε κάνει λόγο στη διάρκεια της νύκτας για «έξι ισχυρές εκρήξεις» γύρω από την Τεχεράνη, οι οποίες συνδέονταν «με την ενεργοποίηση του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας».

Το Ιράν ανακοίνωσε την αναστολή μέχρι νεοτέρας όλων των πτήσεων στον εναέριο χώρο της, όμως πλέον η εναέρια κυκλοφορία έχει αποκατασταθεί.

«Καμία έκρηξη ή πυρκαγιά» δεν έχει αναφερθεί στο κεντρικό διυλιστήριο της Τεχεράνης, διευκρίνισε το πρακτορείο Tasnim.

Ακολουθεί μια ματιά στις αεροπορικές δυνάμεις και τα συστήματα αεράμυνας των δύο χωρών:

Ιράν

Η ιρανική πολεμική αεροπορία διαθέτει 37.000 άτομα προσωπικό, αλλά δεκαετίες διεθνών κυρώσεων έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό το Ιράν από τον πιο σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS).

Η πολεμική αεροπορία διαθέτει μόνο μερικές δεκάδες λειτουργικά αεροσκάφη μάχης, συμπεριλαμβανομένων ρωσικών αεροσκαφών και παλαιών αμερικανικών μοντέλων που αποκτήθηκαν πριν από την Ισλαμική Επανάσταση της χώρας το 1979.

Η Ισλαμική Δημοκρατία διαθέτει μια μοίρα από εννέα μαχητικά αεροσκάφη F-4 και F-5, μια μοίρα από ρωσικής κατασκευής αεροσκάφη Sukhoi-24 και μερικά MiG-29, F7 και F14, ανέφερε το IISS.

Το Ιράν διαθέτει επίσης αεροπλάνα χωρίς πιλότο σχεδιασμένα να πετούν σε στόχους και να ανατινάζονται. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το οπλοστάσιο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες. Επιπλέον, λένε, το Ιράν διαθέτει περισσότερους από 3.500 πυραύλους εδάφους-εδάφους, ορισμένοι από τους οποίους φέρουν πολεμικές κεφαλές μισού τόνου. Ο αριθμός που μπορεί να φθάσει στο Ισραήλ μπορεί να είναι μικρότερος, ωστόσο.

Ο διοικητής της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας δήλωσε τον Απρίλιο ότι τα Sukhoi-24 βρίσκονταν στην «καλύτερη κατάσταση ετοιμότητας» για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πιθανή ισραηλινή επίθεση. Αλλά η εξάρτηση του Ιράν από τα Sukhoi-24, που αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1960, υπογραμμίζει τη σχετική αδυναμία της πολεμικής του αεροπορίας.

Για την άμυνα, το Ιράν βασίζεται σε ένα μείγμα ρωσικών και εγχώριας παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος και συστημάτων αεράμυνας.

Το Ιράν παρέλαβε από τη Ρωσία αντιαεροπορικά συστήματα S-300 το 2016 – πυραύλους εδάφους-αέρος μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να προσβάλλουν ταυτόχρονα πολλαπλούς στόχους, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων.

Η Τεχεράνη διαθέτει επίσης την εγχώριας παραγωγής πλατφόρμα πυραύλων εδάφους-αέρος Bavar-373, καθώς και τα αμυντικά συστήματα Sayyad και Raad.

Ισράηλ

Το Ισραήλ διαθέτει μια προηγμένη, εφοδιασμένη από τις ΗΠΑ, αεροπορία με εκατοντάδες μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων F-15, F-16 και F-35. Αυτά έπαιξαν ρόλο στην κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών τον Απρίλιο, όταν Το Ιράν εκτόξευσε εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και εκτόξευσε πυραύλους κατά του Ισραήλ, στην πρώτη της άμεση επίθεση σε ισραηλινό έδαφος.

Η πολεμική αεροπορία δεν διαθέτει βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, αν και ένας μικρότερος στόλος επαναχρησιμοποιημένων Boeing 707 χρησιμεύει ως δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού, τα οποία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στα μαχητικά της να φτάσουν στο Ιράν για επιδρομές ακριβείας.

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έδειξε την ικανότητά της να πλήττει στόχους μεγάλου βεληνεκούς τον Ιούλιο, όταν τα μαχητικά της αεροσκάφη έπληξαν περιοχές κοντά στο λιμάνι Hodeidah της Υεμένης σε αντίποινα για ένα χτύπημα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των Χούθι στο Τελ Αβίβ.

Πρωτοπόρος στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το Ισραήλ διαθέτει αεροσκάφη Heron χωρίς πιλότο, ικανά να πετούν για περισσότερες από 30 ώρες, αρκετά για επιχειρήσεις σε μακρινές περιοχές. Το πυρομαχικό Delilah που διαθέτει για παραμονές έχει εκτιμώμενο βεληνεκές 250 χιλιομέτρων – πολύ μικρότερο από την περιοχή του Κόλπου όπου βρίσκεται το Ιράν, αν και η πολεμική αεροπορία θα μπορούσε να καλύψει το κενό παραδίδοντας ένα από τα πυρομαχικά πιο κοντά στα σύνορα του Ιράν.

Το Ισραήλ πιστεύεται ευρέως ότι έχει αναπτύξει πυραύλους εδάφους-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά ούτε το επιβεβαιώνει ούτε το διαψεύδει.

Ένα σύστημα εναέριας άμυνας πολλαπλών επιπέδων που αναπτύχθηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ μετά τον πόλεμο του Κόλπου το 1991 παρέχει στο Ισραήλ αρκετές πρόσθετες επιλογές για την κατάρριψη ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Το μεγαλύτερο σε εύρος σύστημα είναι το Arrow-3, το οποίο αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους στον διαστημικό χώρο. Ένα προηγούμενο μοντέλο, το Arrow-2, λειτουργεί σε χαμηλότερα υψόμετρα. Το μεσαίου βεληνεκούς David’s Sling αντιμετωπίζει βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, ενώ το μικρού βεληνεκούς Iron Dome αντιμετωπίζει το είδος των πυραύλων και όλμων που χρησιμοποιούν οι υποστηριζόμενες από το Ιράν πολιτοφυλακές στη Γάζα και τον Λίβανο – αλλά μπορεί επίσης, θεωρητικά, να εκτοξευθεί εναντίον οποιουδήποτε ισχυρότερου πυραύλου που δεν βρήκε το Arrow ή το David’s Sling.

Τα ισραηλινά συστήματα έχουν σχεδιαστεί για να ενσωματώνονται σε αντίστοιχα αμερικανικά συστήματα αναχαίτισης στην περιοχή για την άμυνα της συμμαχίας.

Πηγή: Moneyreview.gr, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ιράν  |  Ισραήλ  |  ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση