ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το κατηγορητήριο, τα «παράδοξα» ερωτήματα και η υπερασπιστική γραμμή Τραμπ

Η πολιτικοδικαστική περιπέτεια, που ξεκίνησε πέρυσι από το Κολοράντο, έχει πια φτάσει ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο ενδέχεται να εκδώσει απόφαση μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Kathimerini.gr

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ καλείται να αποφασίσει εάν ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει το δικαίωμα να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ ενόψει των εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου.

Η εν λόγω – πολιτικοδικαστική – περιπέτεια ξεκίνησε πέρυσι, όταν μια ομάδα αποτελούμενη από έξι ψηφοφόρους, με δικηγόρο τον Τζέισον Μάρεϊ, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας του Κολοράντο, ενάντια στην προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ.

Το δικαστήριο του Κολοράντο αποφάσισε, τελικώς, ότι ο Τραμπ δεν έχει δικαίωμα να είναι στα ψηφοδέλτια καθώς έκρινε ότι εκείνος είχε εμπλακεί ενεργά στην ανταρσία της 6ης Ιανουαρίου του 2021, όταν οπαδοί του επιχείρησαν να εισβάλουν στο Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα που είχε δώσει τη νίκη στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Η πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ άσκησε έφεση σε αυτήν την απόφαση του Κολοράντο, και πλέον η υπόθεση έχει οδηγηθεί ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, η επερχόμενη απόφαση του οποίου θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα στον δρόμο προς τις προεδρικές κάλπες του Νοεμβρίου, όχι μόνο στο Κολοράντο αλλά συνολικά στις ΗΠΑ.

Στο καρδιά της υπόθεσης βρίσκεται, ως επιχείρημα υπέρ του αποκλεισμού του Τραμπ από την κούρσα για την προεδρία, το εδάφιο 3 της 14ης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος. Ο λόγος για μια Τροπολογία που υιοθετήθηκε το 1868, έπειτα από τον Αμερικανικό Εμφύλιο, με στόχο να αποκλείσει από τα δημόσια αξιώματα αξιωματούχους που είχαν πολεμήσει με την πλευρά των Νοτίων (Συνομοσπονδία).

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε αυτό το εδάφιο, όποιος είχε στο παρελθόν συμμετάσχει σε ανταρσία κατά του αμερικανικού κράτους δεν δικαιούται να κατέχει δημόσιο αξίωμα στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, αποκλείεται από κάθε δημόσιο αξίωμα όποιος ενεπλάκη σε ανταρσία «ενώ είχε προηγουμένως ορκιστεί να υποστηρίζει το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών ως μέλος ο ίδιος του Κογκρέσου ή ως αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών ή ως μέλος οιουδήποτε νομοθετικού σώματος ή ως εκτελεστικός ή δικαστικός λειτουργός οποιασδήποτε Πολιτείας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ίδιο εδάφιο, υπάρχει ωστόσο και ένα «ναι μεν, αλλά» καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο δύναται να άρει αυτήν την απαγόρευση εάν το αποφασίσουν οι πλειοψηφίες (πρέπει να είναι πλειοψηφίες 2/3) στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία.

Στο πλαίσιο της εν λόγω υπόθεσης, αναδύονται κάποια εκ πρώτης όψεως «παράδοξα» ερωτήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ερμηνεία του εδαφίου 3 της 14ης Τροπολογίας.

Πώς ορίζεται η «ανταρσία»; Πήρε ο Τραμπ ενεργά μέρος στα επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου ή όχι; Είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παράλληλα και «αξιωματούχος» των ΗΠΑ; Δικαιούται να θέσει κανείς υποψηφιότητα για ένα αξίωμα που δεν μπορεί να κατέχει, με την προοπτική της μετεκλογικής «δικαίωσης» από το Κογκρέσο;

Όλα αυτά ετέθησαν σήμερα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Ο 47χρονος Τζόναθαν Μίτσελ – δικηγόρος του Τραμπ από το Τέξας ο οποίος είχε στο παρελθόν πρωταγωνιστήσει σε υποθέσεις ποινικοποίησης των αμβλώσεων – επιχείρησε για παράδειγμα να υποβαθμίσει σήμερα, κατά την τοποθέτησή του ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2021 ως «ταραχές» («riot») και όχι ως πράξεις ανταρσίας ή εξέγερσης («insurrection»). Στο ίδιο πλαίσιο, εκείνος εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν και κατά πόσο το εδάφιο 3 της 14ης Τροπολογίας αναφέρεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ όταν μιλά για «αξιωματούχους» που ορκίστηκαν πίστη στο Σύνταγμα.

Μιλώντας σήμερα σε δημοσιογράφους έξω από την έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα, ο ίδιος ο Τραμπ υποστήριξε ότι δεν είχε προσωπικά καμία εμπλοκή σε καμία ανταρσία τον Ιανουάριο του 2021.

Το προηγούμενο της δικαστικής μάχης μεταξύ Μπους και Γκορ

Τζορτζ Μπους και Αλ Γκορ (AP Photo/Ron Edmonds, File)

Στις προεδρικές εκλογές του 2000, ο Δημοκρατικός Αλ Γκορ είχε εξασφαλίσει συνολικά περισσότερες ψήφους από τον Ρεπουμπλικανό Τζορτζ Μπους: για την ακρίβεια περίπου 540.000 ψήφους παραπάνω σε εθνικό/ομοσπονδιακό επίπεδο.

Ωστόσο, εξαιτίας του συστήματος των εκλεκτόρων, η εκλογή βρέθηκε να εξαρτάται από την έκβαση της αναμέτρησης σε μία Πολιτεία, τη Φλόριντα.

Εκεί, οι πλευρές των κ.κ. Μπους και Γκορ ήταν πολύ κοντά και βρέθηκαν να «συγκρούονται» με φόντο καταγγελίες και αιτήματα για επανακαταμέτρηση ψήφων.

Η πλευρά του Αλ Γκορ προσέφυγε στο ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα, ζητώντας επανακαταμέτρηση. Η πλευρά του Τζορτζ Μπους του νεότερου άσκησε έφεση και η υπόθεση οδηγήθηκε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου (στο οποίο τότε οι συντηρητικοί είχαν την πλειοψηφία) το οποίο τελικώς διέταξε να σταματήσει η επανακαταμέτρηση χαρίζοντας έτσι τη νίκη και μαζί την προεδρία των ΗΠΑ στον Μπους.

Όπως το 2000, έτσι και τώρα οι συντηρητικοί έχουν την πλειοψηφία στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Η σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου – Πλειοψηφικό το μπλοκ των «συντηρητικών» δικαστών

Από τους συνολικά εννέα δικαστές που απαρτίζουν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, οι έξι διορίστηκαν από Ρεπουμπλικανούς προέδρους. Μάλιστα οι τρεις από αυτούς τους έξι, διορίστηκαν κατά την τετραετία (2016 – 2020) που ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ.

Αμερικανικά ΜΜΕ: Οι πιθανότητες είναι με τον Τραμπ

«Οι πιθανότητες είναι υπέρ του Τραμπ», σημείωνε σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Slate, υποστηρίζοντας ότι η πλευρά Τραμπ αρκεί να καταφέρει να καταρρίψει έστω μία από τις πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης προκειμένου να είναι ξανά υποψήφιος.

Ο Αλαν Φόιερ των New York Times υπογραμμίζει, από την πλευρά του, ότι κατά τη σημερινή ακρόαση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, ακόμη και κάποιοι από τους φιλελεύθερους / μη συντηρητικούς δικαστές εξέφρασαν σκεπτικισμό για κάποια από τα επιχειρήματα της πλευράς που θέλει να αποκλείσει τον Τραμπ από την εκλογική κούρσα.

Πότε αναμένεται η απόφαση

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ χρειάζεται συνήθως περίπου τρεις μήνες για να εκδώσει μια απόφαση. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση είναι διαφορετική λόγω συγκυρίας.

Η πλευρά των ψηφοφόρων από το Κολοράντο που κινήθηκαν νομικά κατά της υποψηφιότητας του Τραμπ, ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να έχει καταλήξει σε μια απόφαση πριν από την Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου.

Αυτή η προθεσμία ωστόσο, φαίνεται μη ρεαλιστική.

Όπως γράφει ο Ανταμ Λίπτακ στους New York Times, το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να έχει καταλήξει σε μια απόφαση πριν από τις 5 Μαρτίου οπότε αναμένεται να διεξαχθούν προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα σε συνολικά 14 αμερικανικές Πολιτείες.

Η πλευρά του 77χρονου Ντόναλντ Τραμπ έχει πάντως προειδοποιήσει ότι εάν εκείνος αποκλειστεί τελικώς από τα ψηφοδέλτια, θα προκληθεί «χάος» σε ολόκληρη την Αμερική…

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση