Η κλιματική αλλαγή μεταμορφώνει το περιβάλλον διεθνώς προετοιμάζοντας το έδαφος για όσα, ακόμη πιο «θερμά» και ενδεχομένως ακόμη πιο καταστροφικά, πρόκειται να ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα πάντοτε με τις εκτιμήσεις σειράς επιστημόνων.
Για του λόγου το αληθές, μπορεί κανείς να ανατρέξει σε όσα προηγήθηκαν τους περασμένους μήνες ανά την υφήλιο: στις πλημμύρες που σάρωσαν πολλές περιοχές (από τη Σλοβενία έως τις βορειοανατολικές ΗΠΑ), στις καταστροφικές πυρκαγιές (που έκαναν στάχτη εκτάσεις από την Ελλάδα έως και τη Χαβάη) και στις θερμοκρασίες ρεκόρ που σημειώθηκαν σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα.
«Είχαμε ασυνήθιστα μεγάλης έντασης ακραία φαινόμενα σε πολλά μέρη του κόσμου», δηλώνει στο περιοδικό Wired ο Ζικ Χάουζφαδερ της ερευνητικής ομάδας Berkeley Earth, αναφερόμενος στο καλοκαίρι του 2023. «Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες και οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας, ιδιαίτερα στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Οι θαλάσσιοι πάγοι στην Ανταρκτική ήταν εξαιρετικά χαμηλά (σ.σ. σε έκταση). Αν με ρωτούσατε τι περίμενα να δω αυτό το καλοκαίρι, δεν θα σας έλεγα όλα αυτά τα ακραία τα οποία μάλιστα συνέπεσαν χρονικά», συνεχίζει.
Γιατί ήταν όμως τόσο προβληματικό ειδικά αυτό το καλοκαίρι; Η επιστροφή του περιοδικού φαινομένου Ελ Νίνιο, η πορεία της σκόνης από της Σαχάρα που φέτος δεν πέταξε πάνω από τον Ατλαντικό όπως είχε κάνει άλλες χρονιές (επιτρέποντας έτσι στις ακτίνες του ηλίου να θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά) και, προφανώς, το ίδιο το φαινόμενο της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα μπορούσαν να αναφερθούν ως αιτίες, όπως σημειώνει το περιοδικό Wired.
Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός που έχει καταγραφεί στα χρονικά, και ο φετινός Ιούλιος που τον διαδέχθηκε επίσης.
Προκειμένου να «οπτικοποιήσουν» όσα «ακραία» προηγήθηκαν διεθνώς αυτό το καλοκαίρι, οι συντάκτες του Wired παραθέτουν μια σειρά από χάρτες και από γραφήματα.
Με ροζ και κόκκινο χρώμα παρουσιάζονται τα σημεία του πλανήτη όπου σημειώθηκαν τον φετινό Ιούλιο θερμοκρασίες υψηλότερες από τις συνηθισμένες.
Η κόκκινη γραμμή δείχνει την πορεία απομείωσης που έχει ακολουθήσει η έκταση των πάγων στην περιοχή της Ανταρκτικής.«Πάνω από 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής λείπουν», γράφουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες του περιοδικού Wired, με το βλέμμα στραμμένο στην κόκκινη γραμμή του 2023.
Ανοδική είναι η πορεία που ακολουθεί η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν το Μάουι στις 8 Αυγούστου ήταν οι φονικότερες που έχουν σημειωθεί στα σύγχρονα αμερικανικά χρονικά.
Πηγή: Wired