ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου για τον κίνδυνο δημοσιονομικού «shutdown»

«Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί βραχυπρόθεσμος νόμος για τα δημοσιονομικά τον επόμενο μήνα», ανέφερε η υπηρεσία προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της

Kathimerini.gr

Η αμερικανική προεδρία ζήτησε χθες Πέμπτη από το αμερικανικό Κογκρέσο να ψηφίσει το ταχύτερο δυνατό την παράταση του υπό εκτέλεση προϋπολογισμού ώστε οι ΗΠΑ να μη βιώσουν σε έναν μήνα το πολυσυζητημένο «shutdown», δηλαδή την παράλυση μεγάλου μέρους του ομοσπονδιακού κράτους.

«Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί βραχυπρόθεσμος νόμος για τα δημοσιονομικά τον επόμενο μήνα», ανέφερε η υπηρεσία προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου σε ανακοίνωσή της.

Ζητούμενο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, είναι «να αποφευχθούν σοβαρά προσκόμματα στις ομοσπονδιακές δραστηριότητες» μόλις αρχίσει το νέο οικονομικό έτος, την 1η Οκτωβρίου.

«Πρέπει να χρηματοδοτήσουμε προγράμματα σημαντικά για τους Αμερικανούς και να αντιμετωπίσουμε επείγουσες ανάγκες», υπερθεμάτισε η εκπρόσωπος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η Καρίν Ζαν-Πιερ, σύμφωνα με την οποία εάν δεν διεξαχθεί ψηφοφορία το ταχύτερο, προγράμματα βοήθειας σε τρόφιμα ενδέχεται να απειληθούν.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος το Κογκρέσο να μην μπορέσει να κάνει τη δουλειά του», πρόσθεσε.

Το αμερικανικό κοινοβούλιο είναι σήμερα μοιρασμένο, με τη Γερουσία στα χέρια των Δημοκρατικών και τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε αυτά των αντιπολιτευόμενων Ρεπουμπλικάνων.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε μερικούς μήνες που η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρίσκεται αντιμέτωπη με κίνδυνο πολιτικού και οικονομικού αδιεξόδου.

Μόλις τον Ιούνιο αποφεύχθηκε ο κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν και την αμερικανική δεξιά.

Η στάση πληρωμών θα ήταν κάτι άνευ προηγουμένου, ωστόσο οι ΗΠΑ έχουν βιώσει αρκετές φορές, λιγότερο ή περισσότερο παρατεταμένα shutdowns, περιόδους δημοσιονομικής παράλυσης.

Η συζήτηση αυτή τη φορά θα επικεντρωθεί σε συμπληρωματικά κονδύλια περίπου 20 δισ. δολαρίων που ζήτησε η προεδρία τη 10η Αυγούστου.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν θέλει ιδίως να εγκριθεί από το Κογκρέσο η χορήγηση επιπλέον βοήθειας 13 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση