Reuters, A.P.
Τους εντεινόμενους προβληματισμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν για τους «χωρίς διάκριση» μεταξύ μαχητών και αμάχων βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα και για την εξασθένηση της διεθνούς υποστήριξης στις επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς μετέφερε, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο εβραϊκό κράτος, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Οπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Αμερικανός αξιωματούχος συζήτησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ «την πιθανότητα μετάβασης από τις εντατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε επιχειρήσεις χαμηλής έντασης». Οι New York Times έγραψαν ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να ολοκληρωθεί ο ανοιχτός πόλεμος έως το τέλος του χρόνου και στη συνέχεια να αρκεστεί το Ισραήλ σε επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων για την απελευθέρωση ομήρων, την εξουδετέρωση ηγετών της Χαμάς και την καταστροφή τούνελ.
Πριν από τις συνομιλίες με τον Σάλιβαν, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε αποφασισμένος να συνεχίσει τη στρατιωτική εκστρατεία «μέχρι την ολοκληρωτική εξάλειψη της Χαμάς, την απόλυτη νίκη». Από την πλευρά του, ο Γκάλαντ δήλωσε ότι «θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα –θα διαρκέσει περισσότερο από αρκετούς μήνες– τελικά, όμως, θα νικήσουμε και θα τους καταστρέψουμε». Εντονες αντιδράσεις από τις οικογένειες των ομήρων προκάλεσε η είδηση ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου ματαίωσε αποστολή του διευθυντή της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ, Νταβίντ Μπαρνέα, στο Κατάρ για νέες διαπραγματεύσεις με στόχο την ανταλλαγή αιχμαλώτων.
Σε μια πρόσθετη ένδειξη αυξανόμενων τριβών μεταξύ Ουάσιγκτον και Τελ Αβίβ, η κυβέρνηση Μπάιντεν «πάγωσε» την προγραμματισμένη διάθεση 27.000 αμερικανικών όπλων για την ισραηλινή αστυνομία, λόγω των φόβων ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν από εξτρεμιστές εποίκους εναντίον Παλαιστινίων της Δυτικής Οχθης.
Οι πιέσεις στο Ισραήλ για άμεση κατάπαυση του πυρός ενισχύονται και από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πριν από τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που ήταν αφιερωμένη στην Ουκρανία, οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας, της Ιρλανδίας, του Βελγίου και της Μάλτας κάλεσαν τον πρόεδρο της Ενωσης, Σαρλ Μισέλ, να ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση για την «ανθρωπιστική καταστροφή που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα». Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, 17 από τα 27 κράτη-μέλη ψήφισαν απόφαση για άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ τον Οκτώβριο μόλις οκτώ χώρες είχαν πράξει το ίδιο, σε ανάλογη ψηφοφορία.
Βομβαρδισμοί
Οι σαρωτικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και χθες σε όλο το μήκος της Γάζας, με τους νεκρούς, από παλαιστινιακής πλευράς, να έχουν φτάσει σε 18.787. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο απελπιστική λόγω του κρύου, των καταιγίδων και της πείνας. Ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Φιλίπ Λαζαρινί, υπογράμμισε ότι πεινασμένοι άνθρωποι σταματούν τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια και τρώνε τα τρόφιμα επιτόπου, καθώς πολλοί είναι νηστικοί δύο ή και τρεις ημέρες. Οι τοπικές αρχές κατήγγειλαν ότι ο ισραηλινός στρατός επέδραμε σε νοσοκομείο της Τζαμπάλια, στη βόρεια Γάζα, εμποδίζοντας τους γιατρούς να κάνουν τη δουλειά τους, με συνέπεια να πεθάνουν τουλάχιστον δύο ασθενείς. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι μαχητές της Χαμάς κρύβονταν στο νοσοκομείο και 70 από αυτούς παραδόθηκαν, με τα όπλα στα χέρια τους.
Στο μεταξύ, οι εισαγγελικές αρχές στο Βερολίνο ανακοίνωσαν τη σύλληψη τεσσάρων μελών της Χαμάς (δύο Λιβανέζων, ενός Αιγυπτίου και ενός με ολλανδική υπηκοότητα), σε Γερμανία και Ολλανδία, με την υποψία πως ετοίμαζαν επιθέσεις εναντίον εβραϊκών στόχων. Τρία άτομα συνελήφθησαν στη Δανία, με τη Μοσάντ να υποστηρίζει ότι ετοίμαζαν επιθέσεις για λογαριασμό της Χαμάς.