ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τα τεράστια τραπέζια του Πούτιν: Επίδειξη ισχύος ή υπερβολική προστασία;

Ο Μακρόν δεν είναι ο μόνος που έχει τοποθετηθεί σε μεγάλη απόσταση από τον Ρώσο πρόεδρο. Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλους ξένους ηγέτες. Υπάρχουν ωστόσο και εξαιρέσεις.

Kathimerini.gr

Όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επισκέφθηκε τη Μόσχα στις 07 Φεβρουαρίου για να συναντήσει από κοντά τον Βλάντιμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, πολλοί ήταν εκείνοι που εντυπωσιάστηκαν. Όχι από τα αποτελέσματα των συνομιλιών αλλά από τις φωτογραφίες της σχετικής συνάντησης.

Οι κ.κ. Πούτιν και Μακρόν απαθανατίστηκαν από τον φωτογραφικό φακό να κάθονται απέναντι ο ένας από τον άλλον, σε ένα εντυπωσιακά μακρύ τραπέζι, με την σχετική εικόνα να εντυπωσιάζει αλλά και να προκαλεί απορίες αναφορικά με τους λόγους που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την τόσο μεγάλη απόσταση.

Πούτιν – Μακρόν.

Οι πιο παρατηρητικοί θυμούνταν, βέβαια, πως λίγα 24ωρα νωρίτερα, την 1η Φεβρουαρίου, ο κ. Πούτιν είχε «φιλοξενήσει» στο ίδιο τραπέζι στο Κρεμλίνο και τον (φιλικό προς τη Ρωσία) Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν.

Με άλλα λόγια, όσοι έσπευσαν να ερμηνεύσουν το τραπέζι της συνάντησης Πούτιν – Μακρόν ως δείγμα ρωσικού σνομπισμού έναντι των Ευρωπαίων ή ρωσικής υπεροψίας ίσως να μην είχαν επί της ουσίας δίκιο.

Πούτιν – Όρμπαν.

Το τραπέζι, μήκους έξι μέτρων, δεν αποτελούσε συμβολική κίνηση εξευτελισμού του Ρώσου προέδρου προς τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος κάθισε σε τέτοια απόσταση γιατί είχε αρνηθεί να υποβληθεί σε ρωσικό τεστ για την COVID-19, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, εκπρόσωπος του οποίου θα υποστήριζε ότι «η γαλλική αποστολή εκτίμησε ότι οι όροι που έθεσε η ρωσική πλευρά, προκειμένου να δεχθεί οι δυο ηγέτες να καθίσουν πιο κοντά, ήταν απαράδεκτοι» και για αυτό επελέγη «η εναλλακτική λύση που προσέφερε το πρωτόκολλο της ρωσικής προεδρίας».

Με άλλα λόγια, ο Εμ. Μακρόν αρνήθηκε να υποβληθεί σε εξετάσεις COVID από Ρώσους ιατρούς και με τους όρους που έθετε η ρωσική πλευρά, και για αυτό βρέθηκε σε απόσταση από τον Πούτιν.

Συγκριτικά, λίγα 24ωρα αργότερα, στις 10 Φεβρουαρίου, ένας άλλος ξένος ηγέτης, ο πρόεδρος του Καζακστάν κ. Τοκάγεφ θα αντάλλασσε εγκάρδιες χειραψίες με τον Πούτιν στη Μόσχα ενώπιον των φωτογράφων.

Πούτιν – Τοκάγερ. 

Εάν όμως αυτό – η άρνηση δηλαδή υποβολής σε τεστ Covid – ισχύει στην περίπτωση ενός ξένου ηγέτη όπως είναι ο Μακρόν ή ακόμη και ο Όρμπαν, τότε δεν μπορεί να ισχύει το ίδιο ως δικαιολογία και στην περίπτωση ενός Ρώσου υπουργού.

Ακριβώς μια εβδομάδα έπειτα από τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν στη Μόσχα, ο Ρώσος ηγέτης Βλ. Πούτιν παρουσιάστηκε να υποδέχεται ακόμη τους δικούς του υπουργούς, εν προκειμένω τους υπουργούς Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, σε αναλόγως μακρόστενα τραπέζια, με τον ίδιο να κάθεται στην κεφαλή και τον συνομιλητή του αρκετά μέτρα μακριά.

Οι κ.κ. Λαβρόφ και Σοϊγκού δεν θα έπρεπε – θεωρητικώς – να κάθονται στις φωτογραφίες τόσο μακριά από τον Ρώσο πρόεδρο, εάν η πραγματική αιτία είναι μόνο τα μέτρα προστασίας από την πανδημία της Covid-19.

Εάν όμως η αιτία πίσω από τα επιμήκη τραπέζια στις συναντήσεις του Πούτιν είναι κάποια άλλη, τότε βέβαια το πράγμα αλλάζει.

«Το τεράστιο τραπέζι του Πούτιν: Επίδειξη ισχύος ή μέτρο υπερβάλλουσας προστασίας;» διερωτάτο σε δημοσίευμά του ο βρετανικός Guardian προ ημερών, με το θέμα πλέον να επανέρχεται στο προσκήνιο μέσα από τις φωτογραφίες των συναντήσεων που είχε ο Ρώσος πρόεδρος με τους κ.κ. Λαβρόφ και Σοϊγκού στις 14 Φεβρουαρίου.

Συνάντηση Πούτιν – Σι Τζινπίνγκ, 04 Φεβ. 2022.

Συγκριτικά πάντως, αξίζει ίσως να σημειωθεί πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο με αφορμή του Χειμερινούς Ολυμπιακούς, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν στις φωτογραφίες ακριβώς δίπλα στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση