Ο άνδρας που την περασμένη εβδομάδα εντόπισε η κάμερα του CNN ακόμη κρατούμενο στις φυλακές της Συρίας, σε πλήρη άγνοια για την πτώση του Ασαντ, δεν ήταν αυτός που ισχυριζόταν, ένας απλός πολίτης που είχε συλληφθεί και φυλακιστεί, αλλά άνθρωπος του καθεστώτος.
Μετά από ημέρες φημολογίας και πλήθους μαρτυριών για την ταυτότητά του, η Κλαρίσα Γουάρντ, η δημοσιογράφος που με το συνεργείο της εντόπισε σε ένα κελί τον «κρατούμενο», επιβεβαίωσε στον λογαριασμό της στο Χ πως πράγματι ο άνδρας δεν ήταν ο Αντέλ Γκουρμπάλ, όπως ισχυριζόταν, αλλά ο Σαλάμα Μοχάμαντ Σαλάμα, ένας αξιωματικός της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας του καθεστώτος Άσαντ.
We can confirm the real identity of the man from our story last Wednesday as Salama Mohammed Salamahttps://t.co/wb77EEMbnT
— Clarissa Ward (@clarissaward) December 16, 2024
Η ταυτοποίηση έγινε μέσω μιας φωτογραφίας που έδωσε στο αμερικανικό δίκτυο κάτοικος της συνοικίας Μπαγιάντα στη Χομς όπου φέρεται να εμφανίζεται ο ίδιος άνδρας εν ώρα καθήκοντος, καθισμένος σε γραφείο και με στρατιωτική περιβολή. Το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου ταυτοποίησε κατά 99% τον άνδρα σε εκείνο το γραφείο με τον κρατούμενο στο κελί.
Μετά το αρχικό ρεπορτάζ, όπου ο άνδρας φαινόταν σοκαρισμένος που έβλεπε στο φως της ημέρας, τρέμοντας σύγκορμος, πολλοί κάτοικοι της Χομς επικοινώνησαν με το CNN υποστηρίζοντας πως δεν ήταν αυτός που διατεινόταν μπροστά στην κάμερα. Οπως κατήγγειλαν στο δίκτυο, ο Σαλάμα, γνωστός και ως Αμπού Χάμζα, διαχειριζόταν τα σημεία ελέγχου της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Χομς και ήταν γνωστός για εκβιασμούς, παρενόχληση και κατάχρηση εξουσίας.
Δεν είναι σαφές πώς και γιατί ο Σαλάμα κατέληξε στη φυλακή της Δαμασκού και το CNN δεν έχει καταστεί εφικτό να έρθει ξανά σε επαφή μαζί του.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το Verify-Sy, συριακός ιστότοπος επαλήθευσης πληροφοριών, ήταν το πρώτο μέσο που αναγνώριζε τον άνδρα ως Σαλάμα. Σύμφωνα με τον ιστότοπο, ο Σαλάμα βρισκόταν στη φυλακή επί περίπου ένα μήνα λόγω διαφωνίας «με ανώτερο αξιωματικό για το μοίρασμα κερδών από εκβιασμούς» – κάτι που δεν έχει επαληθευτεί προσώρας από το CNN.