ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Ζελένσκι-Βανς – «Γρίφος» η τριμερής που προανήγγειλε ο Τραμπ

Παραμένει άγνωστο αν όντως αντιπροσωπεία της Μόσχας βρίσκεται στην πόλη της Βαυαρίας.

Παγκόσμιοι ηγέτες προσέρχονται στη φετινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, ενώ η συζήτηση για πιθανή ειρηνευτική συμφωνία βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συναντήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζέι Ντι Βανς, τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει για ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε χθες Πέμπτη ότι Ρώσοι αξιωματούχοι θα βρίσκονται στο Μόναχο, ενώ έκανε λόγο για τριμερείς συνομιλίες με συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ωστόσο, οι διοργανωτές, διαβεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχει ρωσική αντιπροσωπεία» στη σύνοδο, όπως μεταδίδει το BBC.

«Ισως βρίσκονται κάπου στην πόλη», αναφέρει ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου, «ωστόσο οι διοργανωτές θεωρούν απίθανο η γερμανική κυβέρνηση να τους έχει δώσει βίζα», προστίθεται.

«Εγγυήσεις ασφαλείας»

Η ανακοίνωση του Τραμπ σχετικά με τις τριμερείς συνομιλίες ήρθε μία ημέρα αφότου είχε ξεχωριστές τηλεφωνικές συνομιλίες πρώτα με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και μετά με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Περιγράφοντας τις συνομιλίες ως «εξαιρετικές», ο Τραμπ ανέφερε ότι υπάρχει «καλή πιθανότητα να τερματιστεί αυτός ο φρικτός, πολύ αιματηρός πόλεμος».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν είναι «πρακτικό» για το Κίεβο να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και επίσης «απίθανο» η Ουκρανία να επιστρέψει στα προ της εισβολής σύνορά της το 2014.

Ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η Ουκρανία δεν θα συμφωνούσε σε ειρηνευτική συμφωνία που προτείνουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου.

«Δεν μπορούμε να το αποδεχτούμε, ως ανεξάρτητη χώρα», ανέφερε, τονίζοντας ότι προτεραιότητά του είναι οι «εγγυήσεις ασφαλείας», κάτι που δεν βλέπει εφικτό χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Ο Ζελένσκι τόνισε ακόμη ότι οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι «πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η επικοινωνία του Τραμπ με τον Πούτιν θα μπορούσε να σηματοδοτεί ξεχωριστή συμφωνία ΗΠΑ – Ρωσίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στους Financial Times ότι μόνο ο Ζελένσκι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί εκ μέρους της χώρας του με τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι «ειρήνη που είναι συνθηκολόγηση» θα ήταν «κακά νέα για όλους».

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Κάγια Κάλας σχολίασε ότι «οποιαδήποτε γρήγορη λύση θα σήμαινε κακή συμφωνία».

Η απειλή των κυρώσεων

Σημειώνεται ότι ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υποσχεθεί να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία εντός 24 ωρών από την ανάληψη των καθηκόντων του.

Αυτό δεν συνέβη, ωστόσο λίγες ημέρες μετά την είσοδό του στον Λευκό Οίκο κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να «τερματίσει τον γελοίο πόλεμο» διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπος με νέες κυρώσεις.

Την προειδοποίηση επανέλαβε χθες, Πέμπτη, ο Βανς, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal, τονίζοντας πως η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κυρώσεις ή στρατιωτικά εργαλεία για να αυξήσει την πίεση στη Μόσχα, προκειμένου να αποδεχθεί συμφωνία.

«Υπάρχουν οικονομικά εργαλεία, καθώς και φυσικά και στρατιωτικά εργαλεία μόχλευσης» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι ΗΠΑ εναντίον του Πούτιν, τόνισε ο Βανς σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Βανς ανέφερε ότι η επιλογή αποστολής αμερικανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, εάν η Μόσχα αποτύχει να διαπραγματευτεί καλή τη πίστη, παραμένει «στο τραπέζι», υιοθετώντας πολύ πιο σκληρό τόνο από ό,τι ο υπουργός Αμυνας Πιτ Χέγκσεθ, ο οποίος την Τετάρτη διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα δεσμεύσουν δυνάμεις.

«Μας ενδιαφέρει η Ουκρανία να έχει κυριαρχική ανεξαρτησία», υπογράμμισε.

Τι είναι η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου

Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1963 και δημιουργήθηκε με σκοπό Γερμανοί αξιωματούχοι να έχουν την ευκαιρία να συναντούν Αμερικανούς συμμάχους και άλλα μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Οι διοργανωτές άνοιξαν τη συμμετοχή σε περισσότερες χώρες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Οι φετινές συνομιλίες επικεντρώνονται σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και την άμυνα με τη συμμετοχή πολιτικών, ακαδημαϊκών και ακτιβιστών.

Η περυσινή διάσκεψη σημαδεύτηκε από την είδηση ​​του θανάτου του Αλεξέι Ναβάλνι, η οποία έγινε γνωστή λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της.

Φέτος αναμένεται να κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, ενώ πραγματοποιείται υπό τη σκιά της ξαφνικής επέμβασης του προέδρου Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, WSJ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση