ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο «κόκκινο» η ένταση Ισραήλ-Λιβάνου

«Οι στόχοι μας είναι ξεκάθαροι», τόνισε ο Νετανιάχου

Σε κλιμάκωση των επιθέσεων κατά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο προχωρά το Ισραήλ, μετά και τον θάνατο του υψηλόβαθμου στελέχους της λιβανέζικης οργάνωσης, Ιμπραχίμ Ακίλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέδωσε μια σύντομη δήλωση, σημειώνοντας ότι «οι στόχοι του Ισραήλ είναι ξεκάθαροι και οι ενέργειές του μιλούν από μόνες τους».

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκαλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα τα παρατήσει μετά τη δολοφονία ανώτερων διοικητών της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό. «Η αλληλουχία των ενεργειών στη νέα φάση θα συνεχιστεί μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος μας: η ασφαλής επιστροφή των κατοίκων του Bορρά στα σπίτια τους», ανέφερε σε δήλωσή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Από την ισραηλινή επίθεση της Παρασκευής σε προάστιο της Βηρυτού, πέραν από τον Ιμπραχίμ Ακίλ, σκοτώθηκαν 10 ακόμη αξιωματούχοι της Χεζμπολάχ. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε: «Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα στη Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει περιφερειακή κλιμάκωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, συνολικά από την επίθεση στη Βηρυτό έχασαν τη ζωή τους 12 άνθρωποι, ενώ ο αριθμός των τραυματιών υπολογίζεται στους 66.

Πρόκειται για την τρίτη φορά εφέτος που η Βηρυτός γίνεται στόχος ισραηλινών πληγμάτων.

Είχαν προηγηθεί οι επιθέσεις κατά του Σάλεχ αλ-Αρούρι της Χαμάς τον περασμένο Ιανουάριο και του Φουάντ Σουκρ της Χεζμπολάχ τον περασμένο Ιούλιο.

Ποιος ήταν ο Ιμπραχίμ Ακίλ

Ο Ακίλ ήταν διοικητής της μονάδας Ράντουαν και θεωρούνταν το νούμερο δύο της Χεζμπολάχ μετά τον θάνατο του Φουάντ Σουκρ τον περασμένο Ιούλιο, επίσης από ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει τον Ακίλ «τρομοκράτη» (με επικήρυξη 7 εκατομμυρίων δολαρίων) για τον φερόμενο ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983, οπότε σκοτώθηκαν 63 άνθρωποι, καθώς και για τις επιθέσεις στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών την ίδια χρονιά, όπου σκοτώθηκαν 241 Αμερικανοί.

Στη δεκαετία του 1980 ήταν μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για τις δύο επιθέσεις του 1983.

Γνωστός και ως Ταχσίν, ο Ακίλ φέρεται επίσης να διηύθυνε την αρπαγή Αμερικανών και Γερμανών ομήρων στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980.

Γεννημένος σε ένα χωριό στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου κάπου γύρω στο 1960, ο Ακίλ είχε ενταχθεί στο άλλο μεγάλο σιιτικό πολιτικό κίνημα του Λιβάνου, το Αμάλ, πριν μεταπηδήσει στη Χεζμπολάχ ως ιδρυτικό μέλος, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον κατέταξαν ως «ειδικά προσδιορισμένο παγκόσμιο τρομοκράτη» το 2019.

Αναφερόμενος στους βομβαρδισμούς των στρατώνων των πεζοναυτών των ΗΠΑ και σε άλλες επιθέσεις κατά των δυτικών συμφερόντων στον Λίβανο τη δεκαετία του 1980, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είπε σε συνέντευξή του το 2022 σε αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο ότι πραγματοποιήθηκαν από μικρές ομάδες που δεν συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

Η ομάδα του Ακίλ που ίδρυσε τους εκτελεστικούς βραχίονες της Χεζμπολάχ βοήθησε να μετατραπεί από μια σκιώδη πολιτοφυλακή στην πιο ισχυρή στρατιωτική και πολιτική οργάνωση του Λιβάνου, απωθώντας το Ισραήλ από την κατοχή του Νότου το 2000 και πολεμώντας ξανά το 2006.

Κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου

Στο «κόκκινο» έχει φτάσει η ένταση στα σύνορα του Ισραήλ με πλήγματα εκατέρωθεν. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε ρουκέτες ενάντια στο Ισραήλ, βάζοντας στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις των Ισραηλινών. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι περίπου 140 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν ενάντια στο Ισραήλ από τον Λίβανο.

Σύμφωνα με το BBC, από αυτές τις επιθέσεις προκλήθηκαν πυρκαγιές κοντά στα σύνορα για την κατάσβεση των οποίων εστάλησαν δυνάμεις της πυροσβεστικής.

Eνας άνδρας προσπαθεί να σβήσει φωτιά που ξέσπασε έπειτα από επίθεση με ρουκέτες από τον Λίβανο, στα κατεχόμενα από το Ισραήλ, Υψίπεδα του Γκολάν – Φωτ.: Reuters

Το βράδυ της Πέμπτης, δεκάδες ισραηλινά πλήγματα πραγματοποιήθηκαν στον νότιο Λίβανο, με πηγές να αναφέρουν ότι οι βομβαρδισμοί έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά.

Αυτή η νέα φάση της κρίσης στην οποία έχει εισέλθει το Μεσανατολικό πρόκειται να συζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ενώ πολλοί πια διερωτώνται εάν είναι πιθανό να δούμε και χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών στον νότιο Λίβανο.

Ισραηλινό πλήγμα σε χωριό στον νότιο Λίβανο – Reuters

Ο Μπάιντεν εργάζεται για την επιστροφή των αμάχων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο αυτήν την εβδομάδα για την κατάσταση στον Λίβανο, δήλωσε ότι «εργάζεται» ώστε οι άμαχοι και από τις δύο πλευρές των συνόρων, οι οποίοι έχουν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θέλει «να βεβαιωθεί ότι οι πληθυσμοί του βόρειου Ισραήλ και του νότιου Λιβάνου θα μπορέσουν να επιστρέψουν» στις εστίες τους. «Ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Αμυνας, όλες οι ομάδες μας εργάζονται, μαζί με την κοινότητα των υπηρεσιών πληροφοριών, για να το επιτύχουμε αυτό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ο Μπάιντεν είπε ότι πιστεύει ότι παραμένει ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Πολλά πράγματα δείχνουν μη ρεαλιστικά, μέχρι να συμβούν», τόνισε.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC, Al Jazeera, AP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση