ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Χεζμπολάχ παρέδιδε βομβητές ώρες πριν εκραγούν

Η Χεζμπολάχ είχε πραγματοποιήσει έλεγχο ασφαλείας μέσω σαρωτών στις συσκευές επικοινωνίας, τις οποίες είχε περάσει ακόμη και από αεροδρόμια, σύμφωνα με το Reuters

ΠΗΓΗ: Reuters

Η οργάνωση του Λιβάνου Χεζμπολάχ παρέδιδε στα μέλη της νέους βομβητές, με το εμπορικό σήμα Gold Apollo, λίγες ώρες πριν αυτοί ανατιναχθούν και προκαλέσουν θανάτους και τραυματισμούς, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές ασφαλείας. Η αποκάλυψη αυτή υποδεικνύει ότι η Χεζμπολάχ ήταν βέβαιη ότι οι συσκευές ήταν ασφαλείς, παρά τους συνεχιζόμενους ελέγχους που έκανε για τον εντοπισμό απειλών.

Σύμφωνα με τις πηγές στον Λίβανο, μέλος της Χεζμπολάχ παρέλαβε τη Δευτέρα νέο βομβητή, ο οποίος εξερράγη την επομένη, ενώ ήταν ακόμα στο κουτί του. Η άλλη πηγή ανέφερε ότι βομβητής που παραδόθηκε σε στέλεχος της οργάνωσης λίγες μέρες νωρίτερα τραυμάτισε έναν υφιστάμενό του όταν η συσκευή εξερράγη.

Σε μια συντονισμένη επίθεση, βομβητές Gold Apollo εξερράγησαν την Τρίτη σε προπύργια της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σε προάστια της Βηρυτού και στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα. Την επομένη, εκατοντάδες φορητοί ασύρματοι της Χεζμπολάχ εξερράγησαν. Στις επιθέσεις αυτές, που η Χεζμπολάχ –αλλά και πολλά δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ– αποδίδουν στο Ισραήλ, σκοτώθηκαν 37 άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον δύο παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πηγή στον Λίβανο, που έχει γνώση των εξαρτημάτων της συσκευής, οι μπαταρίες των φορητών ασυρμάτων (γουόκι τόκι) που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και εξερράγησαν περιείχαν νιτρικό πενταερυθρίτη (PETN) και ο τρόπος με τον οποίο η εκρηκτική ύλη είχε ενσωματωθεί στο κουτί της μπαταρίας έκανε εξαιρετικά δύσκολο τον εντοπισμό της.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έως και τρία γραμμάρια εκρηκτικών ήταν κρυμμένα στους βομβητές και παρέμεναν εκεί χωρίς να εντοπιστούν για μήνες από τη Χεζμπολάχ. Μία από τις πηγές ασφαλείας εξήγησε ότι ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστούν τα εκρηκτικά «με οποιαδήποτε συσκευή ή σαρωτή». Η πηγή δεν διευκρίνισε από τι είδους σαρωτές είχε περάσει η Χεζμπολάχ τους βομβητές.

Ελεγχοι για εκρηκτικά και spyware

Επίσης, πηγή ανέφερε ότι οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ήταν μέρος ενός μαζικού ελέγχου ρουτίνας του εξοπλισμού της. Δεν αφορούσαν ειδικά τους βομβητές, αλλά και τις συσκευές επικοινωνίας, για να βρεθούν ενδείξεις αν υπήρχαν εκρηκτικά ή μηχανισμοί παρακολούθησης.

Οπως αναφέρθηκε στο Reuters, η Χεζμπολάχ είχε εξετάσει τους βομβητές μετά την παράδοσή τους στον Λίβανο, αρχής γενομένης από το 2022. Μεταξύ άλλων, μέλη της οργάνωσης έφεραν μαζί τους σε αεροδρόμια τους βομβητές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα εντοπίζονταν ενεργοποιώντας συστήματα συναγερμών, είπαν άλλες πηγές, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν σε ποια αεροδρόμια έγιναν οι έλεγχοι.

Μετά τα περιστατικά της Τρίτης, η Χεζμπολάχ υποψιαζόταν ότι και άλλες συσκευές της θα μπορούσαν να έχουν παραβιαστεί, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές ασφαλείας και μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών.

Δεν πρόλαβαν τον έλεγχο στους ασυρμάτους

Η Χεζμπολάχ έκτοτε ενέτεινε τους ελέγχους των συστημάτων επικοινωνίας της, πραγματοποιώντας προσεκτικούς ελέγχους όλων των συσκευών. Αρχισε επίσης να ερευνά τις αλυσίδες εφοδιασμού μέσω των οποίων εισήχθησαν οι βομβητές, ανέφεραν οι πηγές ασφαλείας. Ωστόσο, ο επανέλεγχος δεν είχε ολοκληρωθεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, όταν εξερράγησαν οι ασύρματοι.

Η Χεζμπολάχ εκτιμά ότι το Ισραήλ επέλεξε να πυροδοτήσει τους φορητούς ασυρμάτους της οργάνωσης επειδή φοβόταν ότι η Χεζμπολάχ θα ανακάλυπτε σύντομα ότι αυτοί ήταν επίσης παγιδευμένοι με εκρηκτικά, είπε μια από τις πηγές.

«Υπάρχουν πολλές ηλεκτρονικές παρεμβάσεις που μπορέσαμε να ανακαλύψουμε αλλά όχι τους βομβητές», τόνισε μια από τις πηγές. «Μας ξεγέλασαν, βγάζουμε στον εχθρό το καπέλο», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση