Kathimerini.gr
Ο στρατός του Σουδάν απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις με την παραστρατιωτική οργάνωση γνωστή ως Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF), λέγοντας ότι θα δεχόταν μόνο την παράδοσή της, καθώς οι δύο πλευρές συνέχισαν να μάχονται στο κεντρικό Χαρτούμ και σε άλλα μέρη της χώρας.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας και της ημέρας της Πέμπτης, ακούγονταν σχεδόν συνεχώς πυροβολισμοί σε όλο το Χαρτούμ. Οι κάτοικοι εντόπισαν τις σφοδρότερες μάχες γύρω από το στρατιωτικό αρχηγείο στο κεντρικό Χαρτούμ και στο κοντινό αεροδρόμιο.
Στρατιωτικά πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν θέσεις της RSF στο αεροδρόμιο και στη γειτονική πόλη Όμντουρμαν. Ο στρατός δήλωσε ότι τα πολεμικά αεροσκάφη του την Πέμπτη έπληξαν επίσης μια αυτοκινητοπομπή οχημάτων της RSF που κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα, αν και ο ισχυρισμός αυτός δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα.
Εάν η εκεχειρία καταρρεύσει εντελώς, θα σηματοδοτήσει τη δεύτερη αποτυχία της διεθνούς κοινότητας να ωθήσει τους δύο κορυφαίους στρατηγούς του Σουδάν – τον αρχηγό του στρατού στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και τον διοικητή της RSF στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο «Χεμέτι» – να σταματήσουν τη μάχη τους για τον έλεγχο της χώρας.
Μια ανάλογη προσπάθεια κατόπιν πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν με τους δύο στρατηγούς, κατέρρευσε σχεδόν αμέσως. Την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε επίσης με τους δύο στρατηγούς, προτρέποντας για επιστροφή στο διάλογο.
Οι ηγέτες της Αιγύπτου, η οποία είναι σύμμαχος του στρατού του Σουδάν, και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συνδέονται με την RSF, μίλησαν την Πέμπτη για το πώς θα μετατραπεί η κατάπαυση του πυρός σε διαπραγματεύσεις.
Οι αντίπαλοι -σήμερα- στρατηγοί Μπουρχάν και ο Νταγκάλο συνεργάστηκαν για να ανατρέψουν τον Ομάρ αλ-Μπασίρ τον Απρίλιο του 2019, ύστερα από μαζικές διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησής του επί τρεις δεκαετίες. Εκτοτε είναι σύμμαχοι, με τη σχέση τους να διανθίζεται από περιόδους έντασης. Τον Οκτώβριο του 2021, οι δύο άνδρες ηγήθηκαν στρατιωτικού πραξικοπήματος κατά της πολιτικής κυβέρνησης που εγκαθιδρύθηκε μετά την πτώση του Μπασίρ από την εξουσία, εκτροχιάζοντας μια διεθνώς υποστηριζόμενη μετάβαση.
Αιγύπτιοι στρατιωτικοί
Στο μεταξύ ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι οι 177 Αιγύπτιοι στρατιωτικοί που είχαν πέσει στα χέρια των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) στο Σουδάν μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στην Αίγυπτο.
Νωρίτερα, ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωνε πως «συντονίζει τις προσπάθειές του με διάφορες αρμόδιες σουδανικές αρχές για την ασφαλή επιστροφή όλων των στρατιωτικών στη χώρα».
Οι Αιγύπτιοι στρατιωτικοί έφυγαν από τη Ντονγκόλα, στο βόρειο Σουδάν, για την πατρίδα τους, ανέφερε το γενικό επιτελείο στο Χαρτούμ.
Οι άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Αιγύπτου βρίσκονταν σε αεροπορική βάση στο βόρειο Σουδάν για «κοινά γυμνάσια», σύμφωνα με το γενικό επιτελείο στο Κάιρο, όταν η αφρικανική χώρα βυθίστηκε στο χάος το Σάββατο.
Με πληροφορίες από Reuters, AP