ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σικελία: Επιστρέφουν δεκάδες μαφιόζοι από τη φυλακή

Τρόμος για τις οικογένειες των θυμάτων

Oικογένειες θυμάτων της σικελικής μαφίας έχουν εκφράσει φόβους ότι περισσότεροι από 20 ανώτερα στελέχη της μαφίας που αφέθηκαν ελεύθεροι τους τελευταίους τρεις μήνες στην Ιταλία, χάρη στη χαλάρωση των νόμων, μπορεί να επιστρέψουν στις γειτονιές που κάποτε βρίσκονταν υπό τον έλεγχό τους.

Η πλειονότητα αυτών των προσώπων, μερικά από τα οποία είχαν ηγετικούς ρόλους στις μεγάλες οικογένειες της μαφίας στο Παλέρμο, ποτέ δεν αποκήρυξαν την Κόζα Νόστρα, τη σικελική μαφία, και ποτέ δεν δέχθηκαν να συνεργαστούν με τις δικαστικές αρχές. Τώρα έχουν αποφυλακιστεί είτε με άδεια είτε λόγω «καλής συμπεριφοράς».

Ο Σαλβατόρε Μπορσελίνο, αδερφός του θρυλικού δικαστή Πάολο Μπορσελίνο, που δολοφονήθηκε από την Κόζα Νόστρα το 1992, είπε: «Η αποφυλάκιση μαφιόζων που πάντα αρνούνταν να συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Είναι θανατηφόρο πλήγμα για τη μάχη κατά της μαφίας».

Από την πλευρά του ο Νίνο Μοράνα Αγκοστίνο, ανιψιός του αστυνομικού Nino Agostino που δολοφονήθηκε το 1989 μαζί με την εγκυμονούσα στον πέμπτο μήνα σύζυγό του, Ιντα, δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χαλαρώσουμε την άμυνά μας στον αγώνα κατά της μαφίας ή να την υποτιμήσουμε. Οι μαφιόζοι που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια και τώρα βγαίνουν έξω με περιοριστικούς όρους κρατούν ακόμα βαριά μυστικά για ανεξιχνίαστες δολοφονίες της μαφίας για τις οποίες που αρνήθηκαν να ομολογήσουν. Η αποφυλάκισή τους στέλνει λάθος μήνυμα».

«Υπoδείγματα κρατουμένων»

Τον Οκτώβριο, ο 74χρονος Ραφαέλε Γκαλατόλο, επικεφαλής της μαφίας στη συνοικία Ακουασάντα του Παλέρμο, αποφυλακίστηκε υπό όρους, αφού το δικαστήριο τον χαρακτήρισε «υπόδειγμα κρατούμενου» για την καλή συμπεριφορά του. Μαζί με τον αδελφό του Βιντέντσο, ο Γκαλατόλο ήταν επικεφαλής της «θαλάμου του θανάτου», ενός δωματίου όπου τα θύματα στραγγαλίζονταν με εντολή του τότε αφεντικού της σικελικής μαφίας, Σαλβατόρε «Τοτό» Ριίνα. Οταν ο Βιντσέντσο πέθανε, ο Ραφαέλε απέμεινε ο μοναδικός «διάδοχος του θρόνου» στη μαφιόζικη οικογένεια Ακουασάντα.

Μια εβδομάδα νωρίτερα, ο Τζουζέπε Κορόνα, που είχε προφυλακιστεί εν αναμονή δίκης από το 2018, αφέθηκε ελεύθερος, καθώς εξέπνευσε το ανώτατο χρονικό όριο προφυλάκισης εν όψει δίκης, η έναρξη της οποίας διαρκώς αναβαλλόταν.

Στις αρχές Οκτωβρίου, το εφετείο του Παλέρμο αποφάσισε την αποφυλάκιση εννά «αφεντικών» της μαφίας από το Τράπανι για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

«Η τέλεια καταιγίδα»

Ο γενικός εισαγγελέας του Παλέρμο, Μαουρίτσιο Ντε Λουτσία, έκανε έκκληση να μη χαθεί ο στόχος του αγώνα κατά της μαφίας, καθώς οι ανακριτικές αρχές φοβούνται ότι η Κόζα Νόστρα, έπειτα από μακρά περίοδο παρακμής, θα προσπαθήσει να αναδιοργανώσει τη λεγόμενη Cupola, το διοικητικό της όργανο.

Σύμφωνα με τον Φεντερίκο Βαρέζε, καθηγητή Εγκληματολογίας στον Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέα του βιβλίου «Mafia Life», πρόκειται για την «τέλεια καταιγίδα». «Οι πρόσφατες αλλαγές στην ιταλική νομοθεσία επιτρέπουν στα αφεντικά που ποτέ δεν αποκήρυξαν τις προηγούμενες ενέργειές τους και δεν κατέθεσαν ποτέ εναντίον της μαφίας να επωφεληθούν από τη νομοθεσία περί “καλής συμπεριφοράς”. Οι σωφρονιστικές αρχές δεν συμβουλεύονται τους εισαγγελείς για να καταλάβουν πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η αποφυλάκισή τους και απλώς τους επιτρέπουν να βγουν στην κοινωνία. Η μαζική επιστροφή τους θα διευκολύνει την αναδιοργάνωση της Κόζα Νόστρα και θα σταλεί μήνυμα σχετική ατιμωρησίας στην κοινότητα».

Πάντα μαφιόζοι

«Αυτοί οι μαφιόζοι θα φύγουν από τη φυλακή για να ανακτήσουν τη δύναμή τους μέσα στη ομάδα τους», είπε ο Μπορσελίνο. «Επιπλέον, θα απολαμβάνουν ακόμη μεγαλύτερο κύρος μεταξύ των μελών της μαφίας και εκείνων που υποστηρίζουν την Κόζα Νόστρα, επειδή μπορούν να καυχηθούν ότι μπήκαν στη φυλακή χωρίς ποτέ να μιλήσουν ή να κατονομάσουν άλλα μέλη της φυλής».

Σύμφωνα με τον Βαρέζε, «η ένταξη είσοδος στη σικελική μαφία είναι ισόβια και γίνεται μέσω τελετουργίας. Στο τελετουργικό, η φλεγόμενη εικόνα ενός αγίου δίνεται στα χέρια του αρχάριου και τα συγκεντρωμένα μέλη της μαφίας δηλώνουν: “Θα καείτε όπως αυτή η εικόνα αν προδώσετε ή προσπαθήσετε να φύγετε από αυτήν την οργάνωση”».

«Μπορείς να φύγεις μόνο αν πεθάνεις ή αν αποβληθείς επειδή μίλησες στις αρχές (ο θάνατος είναι η τιμωρία για όσους μαρτυρήσουν). Επομένως, όσοι επιστρέψουν στις γειτονιές του Παλέρμο και του Τράπανι θα συνεχίσουν τις μαφιόζικες δραστηριότητές τους», εξηγεί.

Πηγή: The Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση