ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε θέση μάχης οι Κυβερνήσεις για το εμβόλιο

Η υπόθεση αναδεικνύει τον ανταγωνισμό μεταξύ κυβερνήσεων και φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ η παρασκευή του εμβολίου αποτελεί μία ακόμη αφορμή για την κλιμάκωση της σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας

Kathimerini.gr

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής φαρμακευτικής Sanofi, ότι εάν αποδειχθεί αποτελεσματικό το εμβόλιο που αναπτύσσει η εταιρεία, οι πρώτες παρτίδες θα παραδοθούν στις ΗΠΑ, διότι είχαν αναλάβει το οικονομικό ρίσκο να επενδύσουν πρώτες σε αυτό. Η δήλωση προκάλεσε την οργή της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρενέβησαν λέγοντας ότι τα εμβόλια είναι «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό».

Η υπόθεση αναδεικνύει τον ανταγωνισμό μεταξύ κυβερνήσεων και φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ η παρασκευή του εμβολίου αποτελεί μία ακόμη αφορμή για την κλιμάκωση της σύγκρουσης ΗΠΑ - Κίνας. Η Ουάσιγκτον κατηγόρησε χθες επισήμως την Κίνα ότι προσπαθεί να υποκλέψει πληροφορίες από ομάδες Αμερικανών επιστημόνων που διεξάγουν έρευνα για την παρασκευή του εμβολίου για την COVID-19, ενώ το Πεκίνο απάντησε χαρακτηρίζοντας την κατηγορία «συκοφαντία».

Οι ΗΠΑ περιμένουν ότι σε περίπτωση παρασκευής του εμβολίου «θα λάβουν τις πρώτες παρτίδες, διότι μας βοήθησαν να τις παρασκευάσουμε αναλαμβάνοντας το ρίσκο», είχε δηλώσει στο Bloomberg ο Πολ Χάντσον, διευθύνων σύμβουλος της Sanofi. «Για εμάς θα ήταν απαράδεκτο να υπάρξει προνομιακή πρόσβαση για τη μία ή την άλλη χώρα με πρόσχημα οικονομική δικαιολογία», σχολίασε χθες η Γαλλίδα υφυπουργός Οικονομικών, Ανζέ Πανιέ-Ρουνασέρ.

Ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι ο ανταγωνισμός και ο αγώνας δρόμου για την παρασκευή του εμβολίου καθυστερούν τις έρευνες και ενδέχεται να οδηγήσουν στην εξαίρεση φτωχών χωρών για οικονομικούς λόγους, με πιθανό αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες θανάτους και οικονομική καταστροφή. «Κανείς δεν θα πρέπει να οδηγηθεί στο τέλος της ουράς για το εμβόλιο εξαιτίας του τόπου όπου κατοικεί ή των χρημάτων που κερδίζει», δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής και της Αφρικανικής Ενωσης, Σίριλ Ραμαφόζα.

«Σε όλους δωρεάν»

Περισσότεροι από 140 πρόεδροι και πρωθυπουργοί, νυν και πρώην, μεταξύ των οποίων ο Ραμαφόζα και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν, υπέγραψαν χθες ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν το εμβόλιο και τα φάρμακα για την COVID-19 να δοθούν σε όλους δωρεάν και να μην καταχωρισθούν ως πατέντα. Προς το παρόν, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο, αν κρίνει κανείς από τις υπάρχουσες ενδείξεις. Η Sanofi ανακοίνωσε ότι η παραγωγή από τα εργοστάσιά της στις ΗΠΑ θα κατευθυνθεί στην τοπική αγορά και η παραγωγή από τα εργοστάσια της στη Γαλλία θα κατευθυνθεί στη Γαλλία και στην Ευρώπη. Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca, η οποία παρασκευάζει πειραματικό εμβόλιο που αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε δηλώσει τον Απρίλιο ότι οι πρώτες παρτίδες θα δοθούν στη Βρετανία και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X