Kathimerini.gr
Δυσάρεστη η πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί και να μη μας εγκαταλείψει ποτέ, αλλά να γίνει ενδημικός. Ετσι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να μάθει να συμβιώνει με την υγειονομική απειλή.
Τη διαπίστωση έκανε ο ειδικός στην αντιμετώπιση κρίσεων του ΠΟΥ, Μάικ Ράιαν, τονίζοντας ότι είναι ανέφικτος οποιοσδήποτε υπολογισμός περί εξαφάνισης του παθογόνου παράγοντα. Εξήγησε, μάλιστα ότι ακόμα και ασθένειες για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια, όπως η ιλαρά, δεν έχουν εξαλειφθεί.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, επιστήμη και τεχνολογία έχουν συστρατευθεί προκειμένου να προστατεύσουν και να βελτιώσουν την, υπό τις νέες συνθήκες, ζωή μας. Αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) αναπτύσσουν μία μάσκα με μία εξαιρετικά πολύτιμη ιδιότητα: εκπέμπει φωτεινό σήμα όταν κάποιος φορέας του κορωνοϊού αναπνέει, βήχει ή φτερνίζεται. Αν η επιστημονική προσπάθεια ευοδωθεί, η φωσφορίζουσα μάσκα θα ενισχύσει τη διαγνωστική μας ικανότητα, ενώ θα μπορεί να χρησιμοποιείται στα αεροδρόμια, τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και στα ιατρεία, χωρίς να υπάρχει ανάγκη αποστολής δειγμάτων σε εργαστήρια. Βέβαια, η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πολύ αρχικά στάδια, αλλά οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι, καθώς στο παρελθόν είχαν κατασκευάσει επιτυχώς αισθητήρες για τον ιό Εμπολα και Ζίκα.
Ενα ακόμα επιδημιολογικό εργαλείο πήρε το πράσινο φως στη Βρετανία. Η Public Health England, ο δημόσιος υγειονομικός φορέας της Αγγλίας, ανακοίνωσε χθες ότι ένα νέο τεστ αντισωμάτων της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche έχει αξιοπιστία 100%, εφόσον κάποιος που είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό εξεταστεί και 99,8% αν ο εξεταζόμενος δεν έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι δύο στους χίλιους υγιείς θα ενημερωθούν ότι έχουν μολυνθεί από τον ιό, χωρίς αυτό να είναι αλήθεια. Στόχος των τεστ αντισωμάτων είναι να βρεθεί ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων της νόσου, που είναι πολλαπλάσιος αυτών που έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.
Τέλος, τα άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο να καταλήξουν από COVID-19 μπορούν να αναγνωρίσουν έγκαιρα Κινέζοι ερευνητές χάρη σε τρεις βιοδείκτες που εντόπισαν: τα επίπεδα της γαλακτικής αφυδρογονάσης (LDH), των λεμφοκυττάρων και της C Aντιδρώσας Πρωτεΐνης υψηλής ευαισθησίας. Από κοινού αυτοί οι τρεις δείκτες μπορούν να προβλέψουν την πιθανότητα θανάτου των ασθενών τουλάχιστον δέκα μέρες πριν, με ακρίβεια άνω του 90%, αναφέρουν οι Κινέζοι επιστήμονες στη σχετική δημοσίευση στο Nature Machine Intelligence.