ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόταση για μέτρα για αγρότες προωθούν Κομισιόν - Βελγική Προεδρία

Η αγροτική πολιτική συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα μετά τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών που έφθασαν μέχρι τις Βρυξέλλες

ΚΥΠΕ

Πρόταση για αντιμετώπιση του διοικητικού βάρους που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην εξασφάλιση κονδυλίων και βοήθειας, θα αναπτύξουν μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Γεωργίας (προγραμματίζεται για τις 26 Φεβρουαρίου) η Κομισιόν και η Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Στις διεργασίες πριν τη σύνοδο είχε κυριαρχήσει η προσπάθεια για συμφωνία των 26 με την Ουγγαρία όσον αφορά την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και την έγκριση της βοήθειας προς την Ουκρανία, συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε μετά από διμερείς επαφές το βράδυ της Τετάρτης και σύσκεψη της ηγεσίας Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους ηγέτες Ουγγαρίας, Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας το πρωί της Πέμπτης.

Ωστόσο μετά και τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών, που έφτασαν την Πέμπτη και στις Βρυξέλλες με επεισόδια στο κέντρο της Βελγικής πρωτεύουσας, η αγροτική πολιτική συμπεριλήφθηκε στην ατζέντα.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου η κ. φον ντερ Λάιεν, μαζί με τον Βέλγο Πρωθυπουργό Αλεξάντερ Ντε Κρόο και τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, είχαν συνάντηση με εκπρόσωπους των αγροτών που διαδήλωσαν την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου συμπεριλήφθηκε και σύντομη παράγραφος στην οποία αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «συζήτησε τις προκλήσεις στον αγροτικό τομέα και τις ανησυχίες που ήγειραν οι γεωργοί». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προστίθεται, καλεί το Συμβούλιο και την Κομισιόν να προχωρήσουν με τις απαραίτητες εργασίες.

Μιλώντας για την κατάσταση στη γεωργία μετά το τέλος της συνόδου, η κ. φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο που οι αγρότες διαδραματίζουν στην οικονομία και στην επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ, καθώς και την ανθεκτικότητα που έχουν επιδείξει εν μέσω των πρόσφατων κρίσεων.

Υπογράμμισε πως οι αγρότες μπορούν να βασίζονται στην στήριξη της ΕΕ, υπενθυμίζοντας πως έχει δωθεί έκτακτη βοήθεια 500 εκατ. ευρώ σε όσους έχουν πληγεί περισσότερο, ενώ αναφέρθηκε και στις νέες προτάσεις της Κομισιόν για χαλάρωση των κριτηρίων όσον αφορά την υποχρέωση διατήρησης γης σε αγρανάπαυση, αλλά και για διασφάλιση για τις εισαγωγές πουλερικών, αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία.

Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη «να υπερασπιστούμε τα νόμιμα συμφέροντα των αγροτών στις εμπορικές μας διαπραγματεύσεις», ιδιαίτερα για διασφάλιση «ίσων όρων ανταγωνισμού όσον αφορά τα πρότυπα» στις εμπορικές συμφωνίες.

Στο πλαίσιο αυτό η Πρόεδρος της Κομισιόν προανήγγειλε πως θα συνεργαστεί με την Βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ώστε να ετοιμαστεί πριν το επόμενο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας, πρόταση για μείωση του διοικητικού φόρτου που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην διεκδίκηση επιδοτήσεων και χρηματοδοτήσεων.

Σε σχέση με τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, η Πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στον στρατηγικό διάλογο που έχει ξεκινήσει για το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτών, των μετατοποιητών τροφίμων, περιβαλλοντικές ΜΚΟ και άλλους ενδιαφερόμενους.

Στόχος, συνέχισε, είναι η ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για επίτευξη των κοινών στόχων, μεταξύ άλλων για επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

Από την πλευρά του, ο κ. Μισέλ σημείωσε πως ο αγροτικός κόσμος της ΕΕ «εξέφρασε το θυμό του» και πως για αυτό ήταν σημαντικό να συζητηθεί το θέμα. Η Κομισιόν, ανέφερε, ενημέρωσε τους ηγέτες για τα πρώτα μέτρα τα οποία έχει ανακοινώσει, καθώς και για τον διάλογο που έχει ξεκινήσει με τους εμπλεκόμενους.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μισέλ διέψευσε πληροφορίες και αναφορές για περικοπές από τα κονδύλια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, σημειώνοντας πως μάλιστα η χρηματοδότηση αυξήθηκε, αν και όχι στα επίπεδα τα οποία είχε προτείνει η Κομισιόν.

Ουγγαρία και συμφωνία για ΠΔΠ

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δέχθηκε διαβεβαιώσεις για την αποδέσμευση κονδυλίων που έχουν παγώσει για λόγους κράτους δικαίου, προτού συναινέσει στην παροχή επιπρόσθετης στήριξης για την Ουκρανία, η Πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως το κείμενο των συμπερασμάτων είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει νομοθεσία όσον αφορά την αποδέσμευση κονδυλίων από το NextGenerationEU και άλλη βοήθεια, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την αναθεώρηση του πολυετούς πλαισίου.

Από την πλευρά του ο κ. Μισέλ παρέπεμψε στις αναφορές στα συμπεράσματα σε εκείνα που είχαν συμφωνηθεί το 2020 όσον αφορά την αρμοδιότητα της Κομισιόν να αξιολογεί το κατά πόσο μπορούν να αποδεσμευθούν κονδύλια.

Η συμφωνία, εξήγησε η κ. φον ντερ Λάιεν, αφορά 50 δισ. ευρώ τα οποία δεν θα δοθούν ομοιόμορφα κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά θα διανέμονται σύμφωνα με τις ανάγκες. Ο κ. Μισέλ από την πλευρά του εκτίμησε πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο 27 θα αποτελέσει σινιάλο προς τους Αμερικανούς ψηφοφόρους πως η βοήθεια της ΕΕ θα είναι σταθερή και αξιόπιστη.

Οι ηγέτες συζήτησαν ακόμα την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με τον κ. Μισέλ να κάνει λόγο στη συνέντευξη Τύπου για μια «εις βάθος ανταλλαγή απόψεων», από την οποία διαφάνηκε η συμφωνία όσον αφορά την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και για τη σημασία να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για λύση δύο κρατών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση