ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάνω από 1.000 τρακτέρ στις Βρυξέλλες: Οι αγρότες πολιορκούν τη Σύνοδο Κορυφής

Τα μπλόκα των αγροτών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ τα τρακτέρ έφτασαν και στην έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες

Kathimerini.gr

Περισσότερα από 1.300 τρακτέρ πολιόρκησαν την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη.

Η ευρωπαϊκή αγροτική κρίση υπήρχαν πληροφορίες ότι θα συζητηθεί στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου των ηγετών των 27 κρατών μελών που είναι αφιερωμένη στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Ωστόσο, προς το παρόν, δεν είναι σίγουρο ότι τα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών θα βρουν «θέση» στο τραπέζι των «27» και παρά το γεγονός ότι συνεχώς αυξάνονται οι κινητοποιήσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τελευταία την Ιταλία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε η «Κ», ο Γάλλος πρόεδρος δεν έχει ακόμα αποφασίσει εάν θα θέσει το ζήτημα στη συνεδρίαση.

Tρακτέρ έφεραν πανό με συνθήματα όπως «Αν αγαπάτε τη γη, υποστηρίξτε αυτούς που τη διαχειρίζονται» και «Χωρίς αγρότες, δεν υπάρχει φαγητό».

Δυνάμεις καταστολής, πίσω από σιδερένια φράγματα ασφαλείας, φρουρούσαν τα κτήρια όπου συναντιούνται οι ηγέτες, λίγα τετράγωνα μακριά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έξω από το οποίο είχαν παραταχθεί τα τρακτέρ.

Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να γκρεμίσουν τα φράγματα, ωστόσο, οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν χρησιμοποιώντας νερό και δακρυγόνα.

Νωρίτερα, αγρότες επιτέθηκαν με αυγά και πέτρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άναψαν φωτιές κοντά στην Πλατεία Λουξεμβούργου, η οποία τυλίχθηκε σε σύννεφα μαύρου καπνού, ενώ ιστορικό άγαλμα που ανεγέρθηκε το 1872 «ξηλώθηκε» από τους διαδηλωτές.

«Το αποσυναρμολογημένο άγαλμα αφέθηκε στο έδαφος, περιτριγυρισμένο από φλεγόμενες παλέτες», όπως αναφέρει η La Libre.

Πλήθος αγροτικών ενώσεων είχαν καλέσει σε κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες.

Η κύρια συνομοσπονδία αγροτικών συνδικάτων της Ιταλίας, η Coldiretti, ανακοίνωσε ότι επρόκειτο να συμμετάσχει με περίπου χίλια μέλη της προκειμένου να καταγγείλει «την τρέλα που απειλεί τη γεωργία».

Το βράδυ της Τετάρτης, Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν «από κοινού» συνοριακή διάβαση, καταγγέλλοντας τη «στρέβλωση του ανταγωνισμού» με συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και απαιτώντας από τους ηγέτες «ισχυρές ανακοινώσεις» για την προστασία του αγροτικού τομέα.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης αγρότες από την Ισπανία και την Πορτογαλία.

«Σας βλέπουμε»

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, απευθυνόμενη στους αγρότες που διαδήλωναν στους δρόμους των Βρυξελλών ανέφερε:

«Σας βλέπουμε και σας ακούμε. Και αν θέλετε να ακουστεί η φωνή σας, κάντε την να ακουστεί και τον Ιούνιο, όταν θα ψηφίσετε για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η πρωθυπουργός της Λετονίας Εβίκα Σιλίνια ανέφερε: «Βλέπουμε σήμερα αγρότες στους δρόμους των Βρυξελλών. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που αφορούν τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, που θα πρέπει να επιλυθούν με κοινές αποφάσεις, όπως η ασφάλεια των συνόρων, το μεταναστευτικό και οι αγρότες».

Ο Oρμπαν «δίπλα στους αγρότες»

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν συνάντησε το βράδυ της Τετάρτης οργισμένους αγρότες στις Βρυξέλλες, παίρνοντας το μέρος του «λαού», την ώρα που αντιμετώπιζε το σύνολο των άλλων 26 Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Είναι λάθος της Ευρώπης να μην παίρνει στα σοβαρά τη φωνή του λαού», δήλωσε σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook, όπου φαίνεται να κάνει βόλτα ανάμεσα στα τρακτέρ και να σφίγγει το χέρι διαδηλωτή.

Νέα μέτρα στη Γαλλία και πρόταση της Κομισιόν

Εν τω μεταξύ, τα μπλόκα των αγροτών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και στη Γαλλία. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Γκαμπριέλ Ατάλ αναμένεται να παρουσιάσει νέα μέτρα το μεσημέρι της Πέμπτης σε μία προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των αγροτών, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο.

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το «μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας», όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ήταν επίσης παρόντες.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά την κατάθεση πρότασης εκ μέρους της Κομισιόν να επιτραπεί στους αγρότες της Ε.Ε. να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις για το 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές.

Η πρόταση αποτελεί την «πρώτη» απάντηση της Ε.Ε. στα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών για εξασφάλιση βασικού εισοδήματος, αλλά και σχετικά αιτήματα που έχουν κατατεθεί και από τα κράτη-μέλη στις συνεδριάσεις των υπουργών Γεωργίας.

Υπό την «πίεση» των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων, η κυβέρνηση Μακρόν εδώ και μέρες αναφέρει ότι μέρος των προβλημάτων των Γάλλων γεωργών οφείλονται στις «πράσινες» πολιτικές της Ε.Ε., αλλά και τις συμφωνίες εμπορίου με τρίτες χώρες.

Εκρηξη οργής

Η έκρηξη της οργής των αγροτών έφτασε με πρωτοφανή τρόπο, για τα δεδομένα των Βρυξελλών, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα τελευταία χρόνια οι αγρότες έχουν επιβαρυνθεί με χρέη, δέχονται πιέσεις από ισχυρούς μεσάζοντες να μειώσουν τις τιμές τους, καθώς και από αγροχημικές εταιρείες, πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ τα προϊόντα τους υποτιμώνται λόγω των φθηνών ξένων εισαγωγών.

Ολα αυτά, τη στιγμή που βασίζονται για την επιβίωσή της σε σύστημα επιδοτήσεων το οποίο ευνοεί τους μεγάλους παίκτες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Η άνοδος των τιμών για καλλιέργειες όπως το σιτάρι αποδείχθηκε βραχύβια, ενώ έχει ήδη προκληθεί πλεόνασμα προσφοράς.

Οι Πολωνοί αγρότες ήταν από τους πρώτους που βγήκαν στους δρόμους και μπλόκαραν συνοριακές διαβάσεις, ήδη από την άνοιξη του περασμένου έτους. Πλέον, οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε πλήθος χώρες από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία και την Ελλάδα.

Οι διαμαρτυρίες έρχονται ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, στις οποίες η ακροδεξιά, που φιλοδοξεί να καβαλήσει το κύμα της οργής των αγροτών για να αυξήσει τα ποσοστά της, φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, AP

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X