Kathimerini.gr
ΚΙΕΒΟ. Πολλά ανταλλακτικά κατασκευασμένα στην Ευρώπη διαθέτουν τα ιρανικά drones-καμικάζι που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στις επιθέσεις τους εναντίον ουκρανικών πόλεων, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που έστειλε το Κίεβο στους δυτικούς συμμάχους του, όπως αναφέρει η εφημερίδα The Guardian. Το Κίεβο υποστηρίζει ότι περισσότερες από 600 επιχειρήσεις βομβαρδισμού εναντίον ουκρανικών στόχων το τελευταίο τρίμηνο πραγματοποιήθηκαν με drones που περιείχαν δυτική τεχνολογία. Αυτό διαπιστώθηκε σε ιρανικά drones Σαχέντ-131 και Σαχέντ 57, με βεληνεκές 2.000 χλμ. και ταχύτητα πτήσης 180 χλμ. την ώρα.
Πηγή της τεχνολογίας αυτής είναι ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της πολωνικής θυγατρικής βρετανικής πολυεθνικής εταιρείας. Μεταξύ των κατασκευαστών συγκαταλέγονται εταιρείες από τις ΗΠΑ, την Ελβετία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Ιαπωνία και την Πολωνία, σύμφωνα με την απόρρητη έκθεση που εστάλη στα κράτη-μέλη του G7 τον Αύγουστο.
Το Ιράν έχει ήδη μετακινήσει το εργοστάσιο παραγωγής των συγκεκριμένων drones στη Συρία, παραδίδοντας τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τη Λαττάκεια στο ρωσικό λιμάνι του Νοβοροσίσκ. Πρόσφατα, η Τεχεράνη παραχώρησε την αναγκαία τεχνογνωσία στη Ρωσία, η οποία βρίσκεται στα τελικά στάδια κατασκευής εργοστασίου στο εσωτερικό της χώρας.
Οι ουκρανικές υπηρεσίες συστήνουν στο απόρρητο έγγραφο την πραγματοποίηση πυραυλικών πληγμάτων στα κέντρα κατασκευής των όπλων αυτών στο Ιράν, στη Συρία και εντός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. «Τα ανωτέρω πλήγματα μπορούν να αναλάβουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, εάν οι σύμμαχοι προσφέρουν τα αναγκαία καταστρεπτικά μέσα», αναφέρει το έγγραφο που προκάλεσε την αμηχανία των δυτικών κυβερνήσεων. Το ουκρανικό έγγραφο φροντίζει, ωστόσο, να κρατήσει έξω από το κάδρο των ευθυνών τις δυτικές εταιρείες που ενεπλάκησαν στην κατασκευή των drones προμηθεύοντας το Ιράν με αντλίες καυσίμων, μικροεπεξεργαστές, ολοκληρωμένα κυκλώματα και ηλεκτρονικούς αισθητήρες.
«Ο συντονισμός μεταξύ ευρωπαϊκών υπηρεσιών πληροφοριών είναι ελλιπής και δεν μας επιτρέπει να καταγράψουμε την πορεία δυτικών ηλεκτρονικών εξαρτημάτων», είπε ο ευρωβουλευτής Μπαρτ Γκρούτχους, μέλος της Επιτροπής Αμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου.