ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ε.Ε.: Σκιές και εντάσεις για το μεταναστευτικό

Εκρηκτική αναμένεται σήμερα η ατμόσφαιρα στο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Kathimerini.gr

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εκρηκτική αναμένεται σήμερα η ατμόσφαιρα στο συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς διεξάγεται στη «σκιά» της απόφασης του Βερολίνου να προχωρήσει άμεσα σε εκτεταμένους συνοριακούς ελέγχους με την Πολωνία και την Τσεχία στοχεύοντας στον περιορισμό των παράτυπων αφίξεων όσων αιτούνται άσυλο. Η Γερμανία, πάντως, ήταν ούτως ή άλλως στο «στόχαστρο» των Βρυξελλών, λόγω της έως και χθες απροθυμίας της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως στον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, που περιλαμβάνεται στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Ζυγίζοντας» προφανώς το πολιτικό κόστος μεταξύ των δύο αυτών αποφάσεων, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς άνοιξε τελικά «μέτωπο» με τη Βαρσοβία και έκλεισε αιφνιδιαστικά εκείνο με τις Βρυξέλλες και λοιπά κράτη-μέλη, αψηφώντας ωστόσο τους κυβερνητικούς του εταίρους, τους Πράσινους.

Η αλήθεια είναι ότι ο καγκελάριος Σολτς βρίσκεται υπό πίεση τόσο λόγω των χαμηλών ποσοστών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος SPD που συνολικά στη γερμανική επικράτεια φθάνει το 17% όταν η ακροδεξιά «Εναλλακτική για τη Γερμανία» συγκεντρώνει το 21%, όσο και ενόψει των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Εσσης στις 15 Οκτωβρίου. Για τον λόγο αυτό, η προστασία των εξωτερικών συνόρων έχει αναδειχθεί σε ευαίσθητο ζήτημα αλλά και θέμα «πολιτικής επιβίωσης» του SPD. Από τις αρχές του 2023 και έως τον Αύγουστο πάνω από 200.000 νεοαφιχθέντες έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν μέτρα για τον περιορισμό των αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών. Για όλους αυτούς τους λόγους, το Βερολίνο προχώρησε στην αναμενόμενη –εδώ και καιρό– αύξηση των συνοριακών ελέγχων με την Τσεχία και την Πολωνία, με τη δεύτερη να απειλεί ήδη με «σφράγισμα» των συνόρων με τη Γερμανία. Στην εξίσωση των συγκρούσεων του Βερολίνου δεν λείπει και η Ιταλία, καθώς η Γερμανία έχει σταματήσει την εθελοντική υποδοχή προσφύγων από εκεί, για να «εκβιάσει» την τήρηση των διατάξεων του Δουβλίνου από τη Ρώμη, ενώ πρόσφατα η πρωθυπουργός Τζιόρτζια Μελόνι κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση για χρηματοδότηση μη κυβερνητικών οργανώσεων –που διασώζουν ανθρώπους στη Μεσόγειο– καθώς δεν είχε διαβουλευθεί πρώτα με την ίδια.

Μπλόκο από Βερολίνο

Στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. αναμενόταν σκληρή κριτική από διάφορα κράτη-μέλη για τη μεταναστευτική πολιτική των «Πρασίνων», καθώς εξαιτίας τους το Βερολίνο «μπλόκαρε» τον μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων, προκαλώντας πρόσφατα «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για το Σύμφωνο Μετανάστευσης από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ σε ενημέρωση των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες χθες το πρωί καταφέρθηκε εναντίον των «Πρασίνων», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να στείλει «ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ του μηχανισμού» επιδεικνύοντας «ευρωπαϊκή υπευθυνότητα», προκειμένου να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η «απάντηση» του Ολαφ Σολτς δόθηκε λίγες ώρες αργότερα και ύστερα από συνεννόηση με τους κυβερνητικούς εταίρους, το κόμμα των Φιλελευθέρων FDP, όταν αποφάσισε πως το Βερολίνο δεν θα «σταματήσει τίποτα» σε σχέση με τον εν λόγω μηχανισμό, αποτρέποντας επί της ουσίας τον «εκτροχιασμό» ολόκληρης της μεταρρύθμισης για κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Επρόκειτο για κίνηση «ματ», που προκάλεσε ανάσα ανακούφισης στις Βρυξέλλες, καθώς αν και δεν επρόκειτο να συζητηθεί το εν λόγω ζήτημα στη συνεδρίαση του συμβουλίου εσωτερικών υποθέσεων, ωστόσο θα επιβάρυνε επιπλέον την ατμόσφαιρα δίνοντας μάλιστα αρκετά επιχειρήματα σε κράτη-μέλη εναντίον του Βερολίνου.

Βασικό θέμα, άλλωστε, της σημερινής συνεδρίασης θα είναι η κατάσταση στο ιταλικό νησί της Λαμπεντούζα, το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ε.Ε. και Τύνιδας, καθώς και το πρόσφατο «σχέδιο δέκα σημείων» της προέδρου της Κομισιόν, ενώ αναμένεται να γίνει συζήτηση γύρω από την αμφιλεγόμενη πρόταση της Ρώμης περί «ναυτικού αποκλεισμού», προκειμένου να αποτρέπονται μετανάστες από τη βορειοαφρικανική χώρα στα πρότυπα της «επιχείρησης Σοφία», μιας ναυτικής αποστολής υπό την ηγεσία της Ε.Ε., που σχεδιάστηκε για να διαλύσει οδούς λαθρεμπορίου στη Μεσόγειο, η οποία μπήκε επισήμως στο ράφι το 2020. Αναφορά αναμένεται να γίνει στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών και στην Ελλάδα από τον αρμόδιο υπουργό Δημήτρη Καιρίδη, που στις επαφές που θα έχει στις Βρυξέλλες τόσο με την αρμόδια επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, όσο και με τη Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών πρόκειται να ζητήσει έκτακτη χρηματοδοτική ενίσχυση και στήριξη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση