ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μπαράζ πυραύλων στην Οδησσό

Ο Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι έφτασαν τα πρώτα αμερικανικά άρματα Abrams

REUTERS, A.P.

Με βομβαρδισμούς ουκρανικών λιμανιών στο νότιο τμήμα της επαρχίας Οδησσού απάντησε η Ρωσία στη θεαματική επίθεση που εξαπέλυσαν την περασμένη Παρασκευή οι Ουκρανοί εναντίον του αρχηγείου του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη.

Τη Δευτέρα οι ειδικές δυνάμεις του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσαν ότι στην επίθεση της Παρασκευής σκοτώθηκε ο ναύαρχος Βίκτορ Σοκόλοφ, διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, μαζί με άλλους 33 αξιωματικούς των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Ερωτηθείς για τους ισχυρισμούς των Ουκρανών κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των ξένων ανταποκριτών, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέφυγε να απαντήσει, παραπέμποντας στο υπουργείο Aμυνας.

Λίγο αργότερα, η στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που εμφάνιζε τον Σοκόλοφ σώο και υγιή, να συμμετέχει σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Aμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, πλαισιωμένο από άλλους ανώτατους αξιωματικούς του πολεμικού ναυτικού και του στρατού ξηράς. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε το σχετικό βίντεο χωρίς καμία αναφορά στους ουκρανικούς ισχυρισμούς για την τύχη του ναυάρχου. Στο ίδιο βίντεο, ο Σοϊγκού εμφανιζόταν να αναφέρει ότι περισσότεροι από 17.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και περισσότερα από 2.700 οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων επτά αμερικανικών τεθωρακισμένων Bradley, καταστράφηκαν από τον ρωσικό στρατό.

«Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υφίστανται μεγάλες απώλειες σε όλη τη γραμμή του μετώπου», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τίποτα ουσιαστικό. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Σχολής Κένεντι του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, τον τελευταίο μήνα οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν περίπου 16 τετραγωνικά μίλια, ενώ οι Ρώσοι κέρδισαν 35 τετραγωνικά μίλια – σε γενικές γραμμές μια εικόνα στασιμότητας σε έναν βραδύ πόλεμο φθοράς.

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ο ρωσικός στρατός έπληξε με μη επανδρωμένα αεροπλάνα (drones) υποδομές και αποθήκες σιτηρών στο λιμάνι Ισμαήλ, στο νότιο τμήμα της περιφέρειας Οδησσού, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους και καταστρέφοντας περισσότερα από 30 φορτηγά. Σύμφωνα με το Κίεβο, η επίθεση κράτησε δύο ώρες και η ουκρανική αεράμυνα κατάφερε να εξουδετερώσει 26 από τα 38 ιρανικής κατασκευής drones που χρησιμοποιήθηκαν στην επιχείρηση. Αλλες ρωσικές επιθέσεις έπληξαν τις περιοχές Μικολάγεφ, Χερσώνα και Κιρόβογκραντ, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Μακρύς πόλεμος

Kαθώς όλα δείχνουν ότι και τα δύο στρατόπεδα προετοιμάζονται για τη συνέχιση του πολέμου επί μακρόν, χωρίς καμιά ελπίδα διπλωματικής αναζήτησης εκεχειρίας στο ορατό μέλλον, το Κίεβο προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνάμεις του με πιο προχωρημένα οπλικά συστήματα της Δύσης. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποίησε χθες ότι έφτασαν στη χώρα του τα πρώτα από τα 30 αμερικανικά άρματα μάχης Abrams που αναμένει το Κίεβο. Νωρίτερα, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC είχε αναφέρει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν έδωσε τελικά το πράσινο φως για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας με αμερικανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, κάτι που επίμονα ζητούσε επί μήνες η ουκρανική πλευρά.

Κληθείς να σχολιάσει αυτές τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου υποστήριξε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης γιατί ο ρωσικός στρατός έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζεται γρήγορα. «Δεν υπάρχει πανάκεια και κανένα είδος όπλων δεν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Ρώσος αξιωματούχος, για να προσθέσει: «Τα άρματα μάχης Abrams είναι σοβαρά όπλα, θυμηθείτε όμως τι έλεγε ο πρόεδρος (Πούτιν) για κάποια άλλα τανκς, άλλης χώρας (τα γερμανικά Leopard και τα βρετανικά Challenger). Λοιπόν, κι αυτά, τα Abrams, θα καταλήξουν να καίγονται».

Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα τόνισε ότι η Ε.Ε. οφείλει να επιταχύνει την προετοιμασία της για την ένταξη της Ουκρανίας (αλλά και βαλκανικών κρατών) στις γραμμές της, κάτι που θα απαιτήσει σοβαρές διαρθρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό της.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Guardian, τάχθηκε υπέρ της εκκίνησης επίσημων ενταξιακών συνομιλιών τον Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε η Ουκρανία να αποκτήσει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, προτού ακόμη γίνει μέλος της Ενωσης, κάτι που υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον πέντε χρόνια.

«Φυσικά, το σημερινό οικονομικό μας μοντέλο δεν μπορεί να επιβιώσει αν αυξηθούμε σε 32 ή 33 κράτη-μέλη», δήλωσε η Μέτσολα. Πρόσφατα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε τονίσει ότι από μόνη της η ένταξη της Ουκρανίας προϋποθέτει σοβαρές αλλαγές στον τρόπο λήψης αποφάσεων και στη διανομή των κονδυλίων στους κόλπους της Ενωσης.

Αίσθηση προκάλεσε στη ρωσική κοινή γνώμη ο ξυλοδαρμός Ρώσου πολίτη, που είχε συλληφθεί από τις Αρχές για κάψιμο του Κορανίου, από τον 15χρονο Ανταμ Καντίροφ, γιο του ηγέτη της Τσετσενίας και στενού συμμάχου του Πούτιν στον πόλεμο της Ουκρανίας, Ραμζάν Καντίροφ. Μάλιστα, ο τελευταίος δημοσιοποίησε το βίντεο του ξυλοδαρμού, δηλώνοντας υπερήφανος για τον γιο του.

Η Μόσχα απέφυγε οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά αρκετές ιστοσελίδες που υποστηρίζουν το Κρεμλίνο καυτηρίασαν τη στάση του μουσουλμάνου ηγέτη της Τσετσενίας και του γιου του απέναντι σε έναν Ρώσο πολίτη που είχε συλληφθεί και επρόκειτο να λογοδοτήσει για την πράξη του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση