ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οργή στη Μόσχα για το μπλόκο στον Λαβρόφ

Αρνητικές αντιδράσεις από το Κίεβο προκάλεσε συνέντευξη του Μακρόν

Kathimerini.gr

Οργή στη Μόσχα και δυσαρέσκεια στο Βελιγράδι προκάλεσε η παρεμπόδιση προγραμματισμένης επίσκεψης του Σεργκέι Λαβρόφ στη Σερβία από το ΝΑΤΟ, καθώς τρεις βαλκανικές χώρες-μέλη της Συμμαχίας (Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία και Μαυροβούνιο) έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Ρώσο ΥΠΕΞ, ο οποίος αναγκάστηκε να ματαιώσει το ταξίδι του.

«Κάτι αδιανόητο συνέβη. Ενα κυρίαρχο κράτος στερήθηκε του δικαιώματός του να διεξάγει την εξωτερική του πολιτική. Οι διεθνείς δραστηριότητες της Σερβίας σε σχέση με τη Ρωσία παρεμποδίστηκαν», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Από τη σκοπιά της Δύσης, η Σερβία δεν πρέπει να έχει καμία επιλογή, καμία ελευθερία στην επιλογή εταίρων».

Δυσαρέσκεια Βούτσιτς

Από την πλευρά του, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε τη «δυσαρέσκεια» της κυβέρνησής του και τόνισε ότι «σε πείσμα όλων, η Σερβία θα διατηρήσει την ανεξαρτησία και την αυτονομία της στη χάραξη της πολιτικής της». Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν χαρακτήρισε τον Λαβρόφ «σπουδαίο και δοκιμασμένο φίλο» της χώρας του, η οποία, κατά τη δήλωσή του, «είναι υπερήφανη που δεν μετέχει της αντιρωσικής υστερίας». Η Σερβία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο και υπολογίζει στη ρωσική στήριξη στο θέμα του Κοσόβου, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία και έχει παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη.

Στην Ουκρανία, σφοδρές μάχες διεξάγονταν χθες σε πολλές περιοχές του Ντονμπάς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, με το ενδιαφέρον να συγκεντρώνεται στη στρατηγικής σημασίας πόλη Σεβεροντονέτσκ. Υστερα από ένα Σαββατοκύριακο όπου οι Ουκρανοί επιχείρησαν αντεπίθεση, ανακτώντας ορισμένα εδάφη, η χθεσινή εικόνα ήταν χειρότερη για τους αμυνόμενους, όπως αναγνώρισε ο κυβερνήτης της επαρχίας Λουγκάνσκ, Σεργκέι Γκαϊντάι.

Σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του ηθικού των στρατιωτών του, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την Κυριακή δύο πόλεις κοντά στη γραμμή του μετώπου. Τις ελπίδες του Κιέβου αναπτέρωσε η είδηση ότι η Βρετανία, στα χνάρια των ΗΠΑ, θα στείλει εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. Ο Λαβρόφ προειδοποίησε ότι όσο ισχυρότερα όπλα στέλνουν οι Δυτικοί, τόσο πιο μακριά από τα ρωσικά σύνορα θα τους απωθούν οι Ρώσοι, ενώ ο Πούτιν απείλησε ότι αν κλιμακωθεί η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης, η χώρα του θα επεκτείνει τους στόχους των βομβαρδισμών.

Αρνητικές αντιδράσεις από το Κίεβο προκάλεσε συνέντευξη του Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι σημαντικό «να μην ταπεινωθεί η Ρωσία» και ότι είναι πεπεισμένος πως «ο ρόλος της Γαλλίας πρέπει να είναι εκείνος του μεσολαβητή». Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα επισήμανε ότι «οι εκκλήσεις εναντίον της ταπείνωσης της Ρωσίας μπορεί να ταπεινώσουν μόνο τη Γαλλία και κάθε άλλη χώρα που θα σκεφτόταν ανάλογα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση