ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φονική επιδρομή στο Κραματόρσκ

Ρωσικός πύραυλος σκότωσε τουλάχιστον δέκα Ουκρανούς πολίτες σε εστιατόριο της πόλης, στην επαρχία Ντονέτσκ.

Kathimerini.gr

REUTERS, A.P.

Μπορεί η ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν να προκάλεσε αναστάτωση στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά επί του παρόντος δεν έχει επηρεάσει σε τίποτα την αγριότητα του πολέμου στην Ουκρανία. Αδιάψευστος μάρτυρας η νέα φονική επιδρομή των Ρώσων στο Κραματόρσκ, τη μεγαλύτερη πόλη στο ελεγχόμενο από τους Ουκρανούς τμήμα της ανατολικής επαρχίας Ντονέτσκ.

Τα σωστικά συνεργεία είχαν ανασύρει μέχρι χθες το βράδυ τα πτώματα δέκα αμάχων κάτω από τα ερείπια εστιατορίου, που έγινε στόχος ρωσικής πυραυλικής επίθεσης το βράδυ της Τρίτης. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν δύο δίδυμες, ηλικίας 14 ετών, ένα άλλο κορίτσι 17 ετών και ένα αγόρι άγνωστης ηλικίας. Οκτώ άνθρωποι ανασύρθηκαν ζωντανοί από τα ερείπια και 61 άλλοι τραυματίστηκαν, ενώ εκφράζονταν φόβοι για αύξηση του αριθμού των νεκρών. Eνας δεύτερος πύραυλος έπεσε στα περίχωρα του Κραματόρσκ και τραυμάτισε πέντε ανθρώπους.

Σε βιντεοσκοπημένο, νυχτερινό μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπογράμμισε ότι η νέα επίθεση στο Κραματόρσκ δείχνει ότι η Ρωσία «δικαιούται μόνο ένα πράγμα ως απάντηση: την ήττα και το Διεθνές Δικαστήριο». Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «η Ρωσική Ομοσπονδία δεν πλήττει πολιτικές υποδομές» και ότι «οι επιθέσεις περιορίζονται σε στόχους που συνδέονται, κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με στρατιωτικές υποδομές».

Το Κραματόρσκ βρίσκεται πίσω από τη γραμμή του μετώπου, προς τα δυτικά και αποτελεί βασικό στόχο των ρωσικών επιθέσεων. Ενα άλλο πυραυλικό πλήγμα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, τον Απρίλιο του 2022, ήταν από τα χειρότερα του πολέμου, καθώς άφησε πίσω του 63 νεκρούς.

Σε νεότερες δηλώσεις του, από το βήμα του ουκρανικού Κοινοβουλίου αυτή τη φορά, ο Ζελένσκι τόνισε πως αυτοί που κυβερνούν τη Ρωσία «δεν είναι κρατικοί ηγέτες αλλά αρχηγοί συμμορίας», επομένως δεν πρέπει να υπάρχει κανένας δισταγμός για την παραπομπή τους στη διεθνή δικαιοσύνη. Επιπλέον, επισήμανε ότι η χώρα του «δεν θα συμφωνήσει σε καμία (ειρηνευτική) πρόταση που θα οδηγούσε στη διαιώνιση μιας παγωμένης σύγκρουσης».

Ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal αναφέρει ότι ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, είχε σχεδιάσει επιχείρηση για τη σύλληψη του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και του αρχηγού του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ στο Ροστόφ, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψής τους στην πόλη. Αναγκάστηκε, όμως, να παραιτηθεί από τον στόχο του και να επισπεύσει την ανταρσία όταν έμαθε ότι η μυστική υπηρεσία FSB είχε λάβει γνώση του μυστικού του σχεδίου. Σε ένα καινούργιο σχόλιό του για τις εξελίξεις στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι είναι νωρίς για να αποφανθεί κάποιος κατά πόσον η ανταρσία του Πριγκόζιν αποδυνάμωσε τον Πούτιν, υποστήριξε όμως ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει γίνει έτσι κι αλλιώς «παρίας της διεθνούς κοινότητας» με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στη Μόσχα, ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής δήλωσε ότι ο απεσταλμένος του Πάπα για το Ουκρανικό επρόκειτο να έχει διαβουλεύσεις με τον Ρώσο πρόεδρο στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Βατικανού για κατάπαυση του πυρός.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση