Τα ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν ένα έντονο μπαράζ αεροπορικών επιδρομών γύρω στα μεσάνυχτα της Πέμπτης, σε μια προσπάθεια να στοχεύσουν τον Χασέμ Σαφιεντίν, ξάδελφο και πιθανότατα διάδοχο του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι New York Times.
Ο βομβαρδισμός ήταν ένας από τους σφοδρότερους στην περιοχή από τότε που το Ισραήλ σκότωσε τον Νασράλα, αλλά δεν ήταν σαφές αν ο Σαφιεντίν, ο οποίος εικάζεται ότι βρισκόταν σε συνάντηση ανώτερων αξιωματούχων της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε στις αεροπορικές επιδρομές, ανέφεραν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα.
Η απόπειρα δολοφονίας ήταν η τελευταία κίνηση του Ισραήλ στη συστηματική του προσπάθεια να «αποκεφαλίσει» Χεζμπολάχ σκοτώνοντας ηγετικά στελέχη της. Ηρθε σε συνέχεια της εισβολής του στον νότιο Λίβανο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ακολουθούν όσα γνωρίζουμε για τον Σαφιεντίν.
Γεννημένος στις αρχές της δεκαετίας του 1960 στον νότιο Λίβανο, ο Σαφιεντίν είναι ένα από τα πρώτα μέλη της Χεζμπολάχ. Εντάχθηκε μετά την ίδρυση, με ιρανική καθοδήγηση, της σιιτικής οργάνωσης τη δεκαετία του 1980, κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου εμφύλιου πολέμου του Λιβάνου. Ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις της μαζί με τον Νασράλα, καταλαμβάνοντας διαφορετικές θέσεις ως πολιτικός, πνευματικός και πολιτιστικός ηγέτης, καθώς και ως επικεφαλής των στρατιωτικών δραστηριοτήτων.
Οπως και ο Νασράλα, ο Σαφιεντίν εμφανιζόταν συνήθως με μαύρο τουρμπάνι, χαρακτηριστικό σιιτών κληρικών.
Η άνοδός του στις τάξεις της Χεζμπολάχ ήταν ταχύτατη. Το 1995 προήχθη στο ανώτατο συμβούλιο της Χεζμπολάχ και αμέσως μετά διορίστηκε επικεφαλής του συμβουλίου Τζιχάντ της ομάδας, το οποίο ελέγχει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χεζμπολάχ. Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 1998, εξελέγη επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου του κόμματος, θέση την οποία είχε επίσης δύο φορές καταλάβει ο Νασράλα, μεταξύ άλλων και πριν από τον διορισμό του ως γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ το 1992, αναφέρει η έκθεση.
Οπως και ο Νασράλα, σπούδασε στο Ιράν. Δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς με την Τεχεράνη κατά τη διάρκεια των θρησκευτικών του σπουδών στην ιρανική πόλη Κομ, πριν επιστρέψει στον Λίβανο για να εργαστεί για τη Χεζμπολάχ.
Αυτοί οι δεσμοί υπήρξαν επίσης βαθιά προσωπικοί. Ηταν στενός φίλος του υποστράτηγου Κασίμ Σολεϊμανί, Ιρανού που διοικούσε τη Δύναμη Quds του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης μέχρι που οι Ηνωμένες Πολιτείες τον σκότωσαν σε αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη το 2020.
Αργότερα εκείνο το έτος, ο γιος του Σαφιεντίν, Ρέζα Χασέμ Σαφιεντίν, παντρεύτηκε την κόρη του Ιρανού στρατηγού Ζεϊνάμπ Σολεϊμανί. Ο γάμος θεωρήθηκε από ορισμένους αναλυτές και επικριτές ότι σηματοδοτούσε την εδραίωση των σχέσεων του Ιράν με τη Χεζμπολάχ. Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει περιγράψει τον αδελφό του Σαφιεντίν, Αμπντάλα, ως εκπρόσωπο της Χεζμπολάχ στο Ιράν.
Ο Σαφιεντίν χαρακτηρίστηκε τρομοκράτης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σαουδική Αραβία τον Μάιο του 2017 για τον ηγετικό του ρόλο στη Χεζμπολάχ. Τότε, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον χαρακτήρισε «ανώτερο ηγέτη» στο εκτελεστικό συμβούλιο της Χεζμπολάχ, το οποίο επιβλέπει τις «πολιτικές, οργανωτικές, κοινωνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες» της οργάνωσης. Ανέφερε, δε, ότι συνιστούσε «σοβαρό κίνδυνο για διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων που απειλούν την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση το 1997 και θεωρούν την οργάνωση υπεύθυνη για πολλαπλές επιθέσεις που σκότωσαν εκατοντάδες Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων των βομβιστικών επιθέσεων αυτοκτονίας με φορτηγά στην αμερικανική πρεσβεία και στους στρατώνες των Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό το 1983, στο παράρτημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Βηρυτό το 1984 και στην αεροπειρατεία της πτήσης 847 της TWA το 1985.