ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θα καταφέρει το Ισραήλ να νικήσει τη Χεζμπολάχ στο έδαφός της;

Ειδικοί εκφράζουν προβληματισμούς για την πορεία των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Επειτα από συνάντηση που είχε με στελέχη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ισραήλ στα τέλη του 2023, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε προειδοποιήσει τη Χεζμπολάχ ότι εάν τολμούσε να ξεκινήσει πόλεμο ενάντια στο Ισραήλ, τότε η Βηρυτός και ο νότιος Λίβανος θα μετατρέπονταν σε νέα Γάζα.

«Τώρα όμως είναι ο Νετανιάχου που έχει κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ», αναφέρουν οι Financial Times, καθώς το Ισραήλ έχει εξαπολύσει την πρώτη χερσαία επίθεση στον νότιο Λίβανο έπειτα από 18 χρόνια, μια επίθεση στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιεί «περιορισμένες, τοπικές και στοχευμένες χερσαίες επιδρομές» («limited, localised and targeted ground raids») όπως αναφέρει επισήμως.

Ηδη από τον περασμένο μήνα, η ισραηλινή ηγεσία έθεσε ως «πολεμικό στόχο» την ασφαλή επιστροφή των περίπου 60.000 εσωτερικά εκτοπισμένων Ισραηλινών πολιτών στις εστίες τους στον ισραηλινό βορρά, μια επιστροφή η οποία όμως προϋποθέτει ότι η Χεζμπολάχ θα έχει προηγουμένως σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες προς την πλευρά του Ισραήλ.

Ο ίδιος ο Νετανιάχου ωστόσο από τη δική του μεριά, δεν μιλά πια μόνο για την επιστροφή των εκτοπισμένων αλλά και για τη συνολική «νίκη» σε βάρος της Χεζμπολάχ.

«Πολεμάμε για την ίδια την ύπαρξή μας. Θα ενωθούμε, θα πάμε χέρι-χέρι και θα νικήσουμε τους εχθρούς μας», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι FT, προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσαν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο της νίκης ενάντια στη Χεζμπολάχ οι Ισραηλινοί, εάν δεν προχωρήσουν βαθιά εντός των συνόρων του Λιβάνου και, σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί φοβούνται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) μπορεί να προχωρήσουν πιο βαθιά εντός του Λιβάνου από όσο είχαν το καλοκαίρι του 2006, όταν δηλαδή πολέμησαν για τελευταία φορά «σώμα με σώμα» τη Χεζμπολάχ επί λιβανέζικου εδάφους.

«Τα πράγματα θα είναι άσχημα»

Η νέα χερσαία επίθεση των Ισραηλινών «θα είναι βαθύτερη, πιο δύσκολη και μεγαλύτερη σε διάρκεια σε σύγκριση με το 2006. Τα πράγματα θα είναι άσχημα, δεν υπάρχει αμφιβολία», σχολιάζει από την πλευρά του ο Εμίλ Χοκάγιεμ, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (International Institute for Strategic Studies-IISS) με ειδίκευση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, ενώ οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν μέχρι στιγμής, χθες και σήμερα, ανακοινώσει ότι εννέα στρατιώτες τους έχασαν τη ζωή τους σε μάχες στον νότιο Λίβανο.

Η ισραηλινή διοίκηση ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι τελικοί εδαφικοί της στόχοι στον Λίβανο. «Είναι δύσκολο (να αποδυναμώσουν τη Χεζμπολάχ) μόνο από αέρος, και πολλοί από τους εξελιγμένους πυραύλους και τα όπλα ακριβείας της Χεζμπολάχ βρίσκονται στον βορρά, στην κοιλάδα Μπεκάα, η οποία είναι όμως πολύ μακριά για τις (σ.σ. ισραηλινές) χερσαίες δυνάμεις», δηλώνει στους FT ο Σερ Τζον Σόερς, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6.

Το Ισραήλ πλήττει από αέρος θέσεις της Χεζμπολάχ εδώ και περίπου έναν χρόνο, από τον Οκτώβριο του 2023 όταν άνοιξε ξανά η πληγή της Γάζας και έπειτα. Οι επιθέσεις του ωστόσο κλιμακώθηκαν σημαντικά τον περασμένο μήνα, καταφέρνοντας βαρύτατα πλήγματα στα δίκτυα επικοινωνίας, στα αρχηγεία και στην ηγεσία της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου.

Ο χάρτης των ισραηλινών πληγμάτων στον Λίβανο (πηγή: FT)

Ακόμη και έπειτα από αυτά τα πλήγματα ωστόσο, «μια χερσαία εισβολή θέτει τις δυνάμεις του Ισραήλ σε άμεση σύγκρουση με τους μαχητές της Χεζμπολάχ στην πατρίδα τους, κάτι που αναιρεί μέρος της αεροπορικής υπεροχής του Ισραήλ», όπως αναφέρουν οι FT.

«Η Χεζμπολάχ πιθανώς ήθελε να εισβάλει το Ισραήλ γιατί στο δικό της γήπεδο έχει ποιοτικό πλεονέκτημα, έχει κάνει προετοιμασίες, είναι ευέλικτη και έχει γνώση του εδάφους. Το ερώτημα είναι εάν εξακολουθεί πια να έχει τις δυνατότητες και τις δομές στον νότο ώστε να σημειώσει σημαντικές νίκες», σύμφωνα με τον Εμίλ Χοκάγιε.

Πάντως, ακόμη και ο έλεγχος μιας γεωγραφικά περιορισμένης ζώνης στον νότιο Λίβανο θα είναι δύσκολη αποστολή για τους Ισραηλινούς, προειδοποιούν αξιωματούχοι και αναλυτές. Ακόμη και αν οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ τραπούν σε φυγή από κάποια σημεία, πώς θα διασφαλιστεί ότι δεν θα επιστρέψουν;

Το Ισραήλ ήλεγχε τη συνοριακή περιοχή στον νότιο Λίβανο για ένα διάστημα 18 ετών, από το 1982 ως το 2000, ενώ στην πορεία ακολούθησε και ο πόλεμος των 34 ημερών μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ του 2006.

Χαράδρες, νάρκες, σήραγγες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έδαφος στον νότιο Λίβανο έχει βουνά και χαράδρες που κάνουν δύσκολους τους στρατιωτικούς ελιγμούς, ενώ η Χεζμπολάχ έχει σε μεγάλο βαθμό ναρκοθετήσει τις βατές περιοχές μεταξύ χωριών τα οποία φέρουν οχυρώσεις. Παράλληλα, λέγεται ότι η Χεζμπολάχ έχει διαμορφώσει και το δικό της δίκτυο με σήραγγες στη συνοριακή περιοχή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Ιντό Χεχτ, ανώτερος ερευνητής στο ισραηλινό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών Begin-Sadat, η Χεζμπολάχ έχει τρεις περιφερειακές διοικήσεις που μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και κάθε μία από αυτές τις διοικήσεις «ισοδυναμεί» με μια μεραρχία πεζικού.

Οι IDF από την άλλη πλευρά, είχαν μεν καιρό στη διάθεσή τους ώστε να προετοιμαστούν για αυτήν την εν εξελίξει μάχη του Λιβάνου, αλλά έχουν ανοιχτό και σε εκκρεμότητα παράλληλα και το μέτωπο της Γάζας.

Οσο υπάρχουν ρουκέτες…

Ακόμα κι αν η Χεζμπολάχ αποσυρθεί στις βόρειες όχθες του ποταμού Λιτάνι, όπως προβλέπεται από ψήφισμα 1701 του ΟΗΕ που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του 2006, θα συνεχίζει να έχει στην κατοχή της ρουκέτες και πυραύλους που μπορούν να φτάσουν στο Ισραήλ.

Ένας από τους επόμενους πιθανούς στόχους των Ισραηλινών θα μπορούσε να είναι να καταλάβουν όλες τις περιοχές από τις οποίες μπορεί να δει κανείς το ισραηλινό έδαφος, αποτρέποντας έτσι επιθέσεις τύπου line-of-sight από όπλα δηλαδή που χτυπούν εκεί που μπορούν να δουν οι χειριστές τους.

Με πληροφορίες από FT

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση