ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πέθανε ο Τιμ Πέιτζ, ο άνθρωπος που φωτογράφισε τον πόλεμο του Βιετνάμ

Ο φωτορεπόρτερ που κατέγραψε την φρίκη του πολέμου με μια μηχανή Leica στο χέρι και ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Ντένις Χόπερ στο «Αποκάλυψη Τώρα!» ήταν 78 ετών

Kathimerini.gr

Πέθανε στα 78 του χρόνια ο Τιμ Πέιτζ, θρυλικός φωτορεπόρτερ του πολέμου στο Βιετνάμ, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Με μία φωτογραφική μηχανή Leica στο χέρι και ένα τσιγάρο στο στόμα, ο Τιμ Πέιτζ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1960 διασχίζοντας από άκρη σε άκρη την χερσόνησο της Ινδοκίνας για να απαθανατίσει εικόνες που επρόκειτο να σημαδέψουν τον πόλεμο, αλλά και μια ολόκληρη εποχή -και με τον ίδιο να γίνεται το σύμβολο μίας γενιάς φωτορεπόρτερ «gonzo», ατρόμητων και αντισυμβατικών.

Η εμπειρία από το Βιετνάμ, όπως ήταν λογικό, επηρέασε τόσο την προσωπική όσο και την επαγγελματική ζωή του Πέιτζ, μιας και μετά από την ανταπόκρισή του από τον πόλεμο, έπαθε μετατραυματικό στρες και χρειάστηκε περίπου μία δεκαετία για να συνέλθει από τα τραύματα του πολέμου.

Ο Τιμ Πέιτζ ήταν κι αυτός που ενέπνευσε τον χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Ντένις Χόπερ στο «Αποκάλυψη Τώρα!» του Φράνσις Φορντ Κόπολα το 1979.

Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα από όταν βρέθηκε στο Βιετνάμ για να καταγράψει τον πόλεμο, ο Πέιτζ είχε δηλώσει πως «Κάθε φωτογραφία του πολέμου είναι μία φωτογραφία κατά του πολέμου».

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, ο Τιμ Πέιτζ εγκαταστάθηκε στην Καμπότζη, όπου εργάστηκε για πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αργότερα, αφιερώθηκε στην διατήρηση της ειρήνης και στην απόδοση τιμής στην μνήμη των δημοσιογράφων που έχασαν την ζωή τους στα μέτωπα του πολέμου, αναζητώντας επί χρόνια να διαλευκάνει την εξαφάνιση των φίλων του Σον Φλιν και Ντάνα Στόουν, που θεωρείται ότι σκοτώθηκαν από τους Ερυθρούς Χμερ.

Το 1997, συμμετέχει στην συγγραφή του βιβλίου «Requiem», που ακολουθεί τα ίχνη 135 φωτορεπόρτερ που έχασαν την ζωή τους στον Πόλεμο της Ινδοκίνας και στην συνέχεια στον Πόλεμο του Βιετνάμ.

«Το έκανε σχεδόν σκοπό της ζωής του. Στο τέλος, κατάφερε να τους αποτίσει φόρο τιμής», δηλώνει ο φίλος του Μαρκ Ντοντ που περιγράφει τον Τιμ Πέιτζ ως παθιασμένο «μελετητή της ανθρώπινης συνθήκης».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση