ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Παράθυρο» διαπραγμάτευσης για την Κριμαία από το Κίεβο

Ουκρανός αξιωματούχος στους FT - Ετοιμοι να διαπραγματευτούμε για την Κριμαία, εάν επιτύχει η αντεπίθεσή μας

H Oυκρανία είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τη Ρωσία για το μέλλον της Κριμαίας, εάν οι δυνάμεις της φτάσουν στα σύνορα της χερσονήσου, ανέφερε σε συνέντευξή στους Financial Times ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, Αντρι Σίμπιχα.

«Εάν καταφέρουμε να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους στο πεδίο της μάχης και όταν θα βρεθούμε στα διοικητικά σύνορα με την Κριμαία, είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε μια διπλωματική σελίδα για να συζητήσουμε αυτό το θέμα», είπε. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτό «δεν σημαίνει ότι αποκλείουμε την απελευθέρωση της Κριμαίας από τον στρατό μας».

Η βρετανική εφημερίδα -σχολιάζοντας την δήλωση- κάνει λόγο για την «πιο ρητή εκδήλωση ενδιαφέροντος της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις» από τότε που διακόπηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες, πέρυσι τον Απρίλιο.

«Οι δηλώσεις του Σίμπιχα μπορεί να προσφέρουν ανακούφιση στους δυτικούς αξιωματούχους που δυσπιστούν σχετικά με την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει τη χερσόνησο, ενώ παράλληλα ανησυχούν ότι οποιαδήποτε απόπειρα να την ανακαταλάβει στρατιωτικά θα μπορούσε να οδηγήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να κλιμακώσει τον πόλεμό του, πιθανώς με πυρηνικά όπλα», συνεχίζουν.

Μέχρι σήμερα, ο Ζελένσκι έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ειρηνευτικών συνομιλιών έως ότου οι ρωσικές δυνάμεις εγκαταλείψουν ολόκληρη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.

«Ο Σίμπιχα, βετεράνος διπλωμάτης που επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική στο γραφείο του προέδρου, ήταν στο πλευρό του σε σημαντικές στιγμές του πολέμου. Ο ίδιος είπε πως ο πρόεδρος και οι βοηθοί του μιλούν τώρα συγκεκριμένα για την Κριμαία, επειδή πλησιάζει η αντεπίθεση του στρατού της Ουκρανίας με σκοπό να ανακτήσει εδάφη», τονίζουν οι FT.

«Δύσκολη η γρήγορη στρατιωτική λύση»

O υποναύαρχος Τιμ Γουντς, Βρετανός αμυντικός ακόλουθος στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι η Κριμαία θα χρειαστεί «μια πολιτική λύση λόγω της συγκέντρωσης δυνάμεων» και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη στρατιωτική λύση… Ως εκ τούτου, πρέπει να δούμε ποιες είναι οι ευνοϊκές συνθήκες για να διαπραγματευτεί το Κιέβο και νομίζω ότι (η Ουκρανία) θα ήταν πρόθυμη για κάτι τέτοιο».

Η Κριμαία βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή από τον Φεβρουάριο του 2014 και προσαρτήθηκε από τη Μόσχα τον επόμενο μήνα, έπειτα από ένα εικονικό δημοψήφισμα – κίνηση που καταδικάστηκε διεθνώς ως παράνομη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εντείνει προσφάτως τις επιθέσεις τους κατά των ρωσικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη χερσόνησο, συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη από ξηρά και θάλασσα. Το Κίεβο ελπίζει επίσης ότι η αντεπίθεση θα προχωρήσει νότια -ενδεχομένως μέσω της επαρχίας Ζαπορίζια- και θα αποκόψει μια χερσαία γέφυρα που επιτρέπει στη Ρωσία να τροφοδοτεί τις δυνάμεις εισβολής της από την Κριμαία.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου η Ουκρανία ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, αλλά διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες μετά την ανακάλυψη εγκλημάτων πολέμου από τους Ρώσους στην Μπούτσα. Παράλληλα, ο Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα με το οποίο κήρυξε αδύνατες τις διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν μετά την προσάρτηση τεσσάρων επαρχιών από το Κρεμλίνο τον Σεπτέμβριο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει επανειλημμένως καταστήσει σαφή τον απώτερο στόχο του να φέρει όλα τα εδάφη της χώρας του, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Πηγή: Financial Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση