Kathimerini.gr
Το σοκ της επαναλειτουργίας θα είναι, θέλω να πιστεύω, εξίσου δυνατό με το σοκ της πυρκαγιάς. Αλλά αυτή τη φορά θα είναι σοκ ελπίδας. Η κόλαση της Νοτρ Νταμ ήταν μια πληγή για το έθνος. Κι εσείς υπήρξατε η θεραπεία του». Με αυτά τα λόγια ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους περισσότερους από 1.000 τεχνίτες που εργάστηκαν εντατικά επί πέντε χρόνια και οκτώ μήνες για την ανοικοδόμηση του εμβληματικού καθεδρικού ναού, ο οποίος υπέστη τεράστιες καταστροφές από την πυρκαγιά που συγκλόνισε τη Γαλλία στις 15 Απριλίου 2019. Ο Γάλλος πρόεδρος εκφώνησε μακρά ομιλία από το εσωτερικό του ναού, που είχε κατακλυστεί από τους τεχνίτες, αφού είχε προηγηθεί η ξενάγησή του από τον αρχιεπίσκοπο του Παρισιού και τον υπεύθυνο αρχιτέκτονα του μοναδικού, στις διαστάσεις και στην αισθητική του, έργου.
Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ, τη δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Αν Ινταλγκό και άλλους αξιωματούχους, ο Εμανουέλ Μακρόν έμεινε κατάπληκτος από το εκθαμβωτικό αποτέλεσμα όσων εργάστηκαν στο εργοτάξιο του Ιλ ντε λα Σιτέ. Τα συναισθήματά του τα μοιράστηκαν εκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολουθούσαν την ξενάγησή του σε ζωντανή μετάδοση.
Βοηθούσης και της καλοκαιρίας, ο ήλιος αναδείκνυε την ομορφιά των περίφημων βιτρό και χάριζε μοναδική λάμψη στους κατάλευκους κίονες από «πέτρα Λουτεσίας», όπως ονομαζόταν το Παρίσι στη ρωμαϊκή εποχή. Εξίσου εκτυφλωτικά ήταν τα μαρμάρινα αγάλματα και τα επίχρυσα διακοσμητικά. Οι Γάλλοι ανακάλυπταν μια καινούργια Νοτρ Νταμ, ή μάλλον έπαιρναν μια ιδέα της αρχικής Νοτρ Νταμ, καθώς οι εργασίες αποκατάστασης αφαίρεσαν τη σκόνη εννέα αιώνων, διώχνοντας την επίστρωση του γκρίζου. Για να φθάσουμε σε αυτό το επίτευγμα χρειάστηκε να καθαριστούν επιφάνειες πέτρας αθροιστικά 42.000 τετραγωνικών μέτρων, αριθμός που ισοδυναμεί χονδρικά με έξι γήπεδα ποδοσφαίρου. Με το δίκιο του ο Γάλλος πρόεδρος έκανε λόγο για το «εργοτάξιο του αιώνα». Ο προϋπολογισμός του έργου ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ.
Ιδιαίτερη προσπάθεια χρειάστηκε για την ανακατασκευή της ξύλινης στέγης, που αποτελούσε χαρακτηριστικό στοιχείο γοτθικής αρχιτεκτονικής και είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός. Γύρω στις 2.000 βελανιδιές θυσιάστηκαν για να ξαναφτιαχτεί αυτό το εξαιρετικά πυκνό και περίτεχνο πλέγμα δοκών, που αποκαλείται, όχι τυχαία, «το δάσος». Οι ξυλουργοί αναβίωσαν τις μεθόδους των ομοτέχνων τους που έζησαν στον 13ο αιώνα για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της κατασκευής. Κάτι ανάλογο έγινε για την κατασκευή του «πύργου», ύψους 96 μέτρων, που υψωνόταν ψηλά στον ουρανό του Παρισιού μέχρι να πέσει φλεγόμενος, στην πιο δραματική στιγμή εκείνου του θλιβερού απογεύματος.
Αρκετά από τα πιο εμβληματικά στοιχεία του ναού είχαν την τύχη να διασωθούν από την πυρκαγιά και περιμένουν και πάλι τους επισκέπτες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το άγαλμα της Παρθένου, ο Ενδοξος Σταυρός και το περίφημο εκκλησιαστικό όργανο, το μεγαλύτερο στη Γαλλία. Ωστόσο, η αφαίρεση της σκόνης μολύβδου που τα είχε επικαλύψει αποδείχθηκε ηράκλειο έργο. Ιδίως για το εκκλησιαστικό όργανο με τους 8.000 σωλήνες που χρειάστηκε να αποσυναρμολογηθούν, να καθαριστούν ένας ένας και να ξαναμονταριστούν, ώστε το όργανο «να ξαναβρεί τη φωνή του», όπως είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Η τελετή των εγκαινίων έχει προγραμματιστεί για το βράδυ της 7ης Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να δώσουν το «παρών» αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, όπως και πλήθος άλλων διασημοτήτων. Θα ακολουθήσουν πανηγυρικές λειτουργίες προς τιμήν όσων συνέβαλαν στη διάσωση και στην ανακαίνιση του ναού, ο οποίος πριν από τη μεγάλη του περιπέτεια δεχόταν περί τα 15 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.