ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποκαλυπτήρια της Παναγίας των Παρισίων από τον Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί περιοδεία στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων, πέντε χρόνια μετά την καταστροφή

ΠΗΓΗ: Reuters

Πέντε χρόνια και οκτώ μήνες μετά την καταστροφή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη περιοδεία στο εσωτερικό του παρισινού καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, η δημόσια επαναλειτουργία του οποίου είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου.

Ο ναός, άνω των 860 ετών, σχεδόν καταστράφηκε το 2019, καθώς μεγάλα τμήματά του κάηκαν έπειτα από τεράστια πυρκαγιά τον Απρίλιο του 2019.

Ο Μακρόν υποσχέθηκε να ξαναχτίσει το Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μέσα σε πέντε χρόνια. Εκατοντάδες αρχιτέκτονες και εξειδικευμένοι τεχνίτες προσήλθαν για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του μνημείου-ορόσημου της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πρώτη στάση στην ανακαινισμένη «αυλή»

Η πρώτη στάση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στον ανακαινισμένο Καθεδρικό Ναό της Παναγίας των Παρισίων έγινε στον προαύλιο χώρο του.

Στην περιοδεία συνοδεύεται από αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό, ο Φιλίπ Ζοστ, επικεφαλής του έργου Rebuild Notre Dame και ο Μπας Σμετς, ο αρχιτέκτονας και ο κηπουρός που σχεδίασε την «αυλή».

Αποκαλυπτήρια της Παναγίας των Παρισίων από τον Μακρόν-2


Σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση, η ανοικοδόμηση γύρω από την είσοδο έχει τρεις κύριους στόχους, μεταξύ των οποίων «να κάνει την Παναγία των Παρισίων και τη γύρω περιοχή πιο όμορφη, να προσαρμόσει τον χώρο και τη γειτονιά στην κλιματική αλλαγή και να βελτιώσει την υποδοχή και την εμπειρία των επισκεπτών από όλο τον κόσμο».

Ο ανακαινισμένος εξωτερικός χώρος θα περιλαμβάνει πλατεία όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να συγκεντρώνονται πριν εισέλθουν στον καθεδρικό ναό, χώρο υποδοχής, ανακαινισμένη είσοδο και πανοραμική θέα.

Θα υπάρχει επίσης πεζοδρόμιο από ιδιαίτερο υλικό, για να θυμίζει στους επισκέπτες τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ανέφερε ο Ζοστ.

Οι εργασίες αποκατάστασης δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί και η ανάπλαση της γύρω περιοχής δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν από το επόμενο έτος, ενώ βάσει σχεδίου, θα έχει ολοκληρωθεί το 2030.

«Αποκαλυπτήρια»

Αποκαλυπτήρια της Παναγίας των Παρισίων από τον Μακρόν-3


Ο Γάλλος πρόεδρος εισήλθε στον εσωτερικό χώρο του καθεδρικού ναού μέσω της κεντρικής πύλης.

Περιέγραψε την επίσκεψη στον καθεδρικό ναό ως «αποκαλυπτήρια» και, καθώς κοίταζε μέσα στο εσωτερικό, ανέφερε: «Η συνέχεια είναι υπέροχη».

Είναι η τέταρτη φορά που ο ναός ανοικοδομείται — η πρώτη ήταν το 1182 κατά την αρχική του κατασκευή, μετά πάλι το 1738 και για τρίτη φορά υπό την επίβλεψη του αρχιτέκτονα Βιολέ-λε-Ντικ τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με τη γαλλική κυβέρνηση.

Πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε εργασία, το κτίριο έπρεπε πρώτα να ασφαλιστεί για να αποφευχθεί η κατάρρευση των κατεστραμμένων τμημάτων και να στηριχθούν τα 28 στηρίγματα του ναού.

Για τη συνολική αποκατάσταση του καθεδρικού ναού χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 1.600 τόνοι σκαλωσιάς, ενώ πάνω από 1.000 κυβικά μέτρα πέτρας χρησιμοποιήθηκαν για την ανοικοδόμηση των τοίχων.

Σώθηκε βιτρό του 19ου αιώνα

Αποκαλυπτήρια της Παναγίας των Παρισίων από τον Μακρόν-4


Η Παναγία των Παρισίων σχηματίζει λατινικό σταυρό, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του καθεδρικού ναού. Το εγκάρσιο κλίτος της αποτελεί τον οριζόντιο βραχίονα αυτού του σταυρού και υπήρξε ο τρίτος σταθμός της ξενάγησης του Μακρόν στον ανακατασκευασμένο χώρο.

Ο Μακρόν συνάντησε στο συγκεκριμένο σημείο του ναού τον Ανρί ντε Ρεβιέρ, διευθυντή της Lefevre, η οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων εταιρειών, στις εργασίες αποκατάστασης του ναού.

Οι λειτουργίες πραγματοποιούνται στο εγκάρσιο κλίτος, όπου σώζεται το αυθεντικό βιτρό του 13ου αιώνα.

Αποκαλυπτήρια της Παναγίας των Παρισίων από τον Μακρόν-5


Ωστόσο, πρόκειται για σημείο του ναού που υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την καταστροφική πυρκαγιά του 2019.

Σύμφωνα με τον Φιλίπ Ζοστ, η καταστροφή του θόλου στο εγκάρσιο κλίτος ήταν από τις «πιο λυπηρές» ζημιές που προκλήθηκαν. Το καμπαναριό βρισκόταν ακριβώς πάνω από αυτό τον θόλο και έπεσε μέσα στον καθεδρικό ναό μετά την κατάρρευση.

Ο μεγάλος θόλος στο σταυροθόλιο είναι ο ψηλότερος στον καθεδρικό ναό, ύψους σχεδόν 35 μέτρων και πάνω σε αυτόν στηρίζεται το ανακαινισμένο πλέον καμπαναριό.

Πριν από την ανακατασκευή του μεγάλου θόλου, το Εθνικό Ινστιτούτο Προληπτικής Αρχαιολογικής Ερευνας της Γαλλίας διεξήγαγε έρευνα για να διασφαλίσει ότι δεν θα καταστρέφονταν αντικείμενα που είχαν διασωθεί. Κατά τη διαδικασία αυτή, βρέθηκαν τάφοι στον καθεδρικό ναό, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

Το άγαλμα της Παναγίας

Το άγαλμα της Παναγίας των Παρισίων αποτέλεσε σύμβολο αντοχής και αντίστασης μετά την πυρκαγιά. Ο Εμανουέλ Μακρόν σταμάτησε για να το παρατηρήσει.

Γνωστό και ως «Παναγία της Στήλης», φιλοτεχνήθηκε για πρώτη φορά τον 14ο αιώνα και έφτασε στην Παναγία των Παρισίων τον 19ο αιώνα.

Μετά την πυρκαγιά, κυκλοφόρησαν φωτογραφίες όπου φαινόταν να περιβάλλεται από καμένα ξύλα και πέτρες που είχαν καταρρεύσει από τα κατεστραμμένα μέρη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση