
Kathimerini.gr
Εκεχειρία στη θάλασσα ισχυρίζονται ότι εξασφάλισαν οι ΗΠΑ από Ρωσία και Ουκρανία με στόχο την απρόσκοπτη ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα, την εξάλειψη της χρήσης βίας και την αποφυγή της χρήσης εμπορικών πλοίων για στρατιωτικό σκοπό.
Παράλληλα διατείνονται ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν στη διάρκεια των συνομιλιών στην Τζέντα να εφαρμόσουν μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας που συνήφθη νωρίτερα προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται η απελευθέρωση αμάχων αιχμαλώτων και η επιστροφή βίαια εκτοπισμένων παιδιών από την Ουκρανία.
Τέλος παρέχονται εγγυήσεις στη Ρωσία ότι θα έχει συμμετοχή στην παγκόσμια αγορά αγροτικών εξαγωγών, μικρότερο κόστος ναυτικής ασφάλισης και μεγαλύτερη πρόσβαση σε λιμάνια και συστήματα πληρωμών για τέτοιου είδους συναλλαγές.
Αναλυτές επισημαίνουν με αισιοδοξία ότι ενώ έχουν εκδοθεί δύο διαφορετικές ανακοινώσεις για τις διαπραγματεύσεις στη Σαουδική Αραβία, τα δύο κείμενα είναι πολύ κοντινά. Ειδικά τα σημεία που αφορούν τη ναυσιπλοΐα και την εφαρμογή της συμφωνίας για τις υποδομές είναι ίδια και δεν επιδέχονται παρερμηνείες από τις δύο πλευρές.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις αρχές του μήνα, οι ανακοινώσεις είχαν τόσο σημαντικές αποκλίσεις ώστε ουδείς είχε καταλάβει εάν το μορατόριουμ στις επιθέσεις αφορά όλες τις υποδομές ή μόνο τις ενεργειακές.
«Χαλαρώστε τις κυρώσεις»
Πρόθυμη να συνάψει νέα συμφωνία για την ασφαλή ναυσιπλοΐα στη Μαύρη Θάλασσα εμφανίστηκε νωρίτερα η Ρωσία, μια συμφωνία που θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για μια ευρύτερη εκεχειρία στην Ουκρανία, μόνον όμως υπό τον όρο ότι οι ΗΠΑ θα πιέσουν τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τη σεβαστεί. Το Κρεμλίνο, μάλιστα, αναφέρει ότι θα η εκεχειρία θα αρχίσει μόνο αν ανασταλλούν οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας ως προς τις αγροτικές εξαγωγές.
Η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη για την κατάρρευση της προηγούμενης συμφωνίας του 2023, που είχε στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022.
«Χρειαζόμαστε εγγυήσεις. Και με τη θλιβερή εμπειρία των συμφωνιών με το Κίεβο, οι εγγυήσεις μπορούν να είναι μόνο απόρροια εντολών από την Ουάσιγκτον προς τον Ζελένσκι και την ομάδα του να κάνουν αυτό και όχι εκείνο», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ.
Το πρακτορείο Reuters που μετέδωσε τις δηλώσεις του Λαβρόφ τις ερμήνευσε ως ένδειξη ότι η Μόσχα θα διεκδικήσει κλιμάκωση των αμερικανικών πιέσεων προς τον Ζελένσκι προτού συναινέσει σε συμφωνία στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα μπορούσε να είναι προοίμιο μιας αποτελεσματικής εκεχειρίας.
Τραμπ: Ισως ο Πούτιν κωλυσιεργεί…
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Newsmax χθες Τρίτη πως η Ρωσία θέλει να τελειώσει ο πόλεμος με την Ουκρανία, ωστόσο αναγνώρισε πως η Μόσχα πιθανόν κωλυσιεργεί.
«Νομίζω πως η Ρωσία θέλει να δει να τελειώνει αυτό, αλλά θα μπορούσε επίσης (να αληθεύει) πως σέρνει τα πόδια της», είπε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.