ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανικό: Σκιά στη σχέση μεταξύ Μπάιντεν και Ζελένσκι

Υψηλό το κόστος των προειδοποιήσεων ΗΠΑ για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Kathimerini.gr

Λίγες ώρες μετά τη μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν –την περασμένη Πέμπτη– οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ουκρανίας, Τζο Μπάιντεν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ρεπορτάζ του CNN ανέφερε ότι «η συνομιλία τους δεν πήγε καλά». Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, κάνοντας λόγο για ανυπόστατη εκτίμηση, αλλά παρόμοια ρεπορτάζ δημοσιεύτηκαν από τα πιο σοβαρά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ το επόμενο τριήμερο. «Οι προειδοποιήσεις του Λευκού Οίκου για τη Ρωσία προκαλούν ένταση στις σχέσεις Ουκρανίας – ΗΠΑ», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος των New York Times.

Εκνευρισμένος

Μιλώντας σε ανταποκριτές του ξένου Τύπου στο Κίεβο, ο ίδιος ο Ζελένσκι δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του για τις διαρκείς προειδοποιήσεις κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων περί επικείμενης ρωσικής εισβολής. «Επιμένουν να επανέρχονται σε αυτό το θέμα και το κάνουν με όσο περισσότερο οξύ και τοξικό τρόπο γίνεται. Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι λάθος», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τον οποίο μια ρωσική επέμβαση στη χώρα του δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεν φαίνεται πολύ πιθανό να πραγματοποιηθεί στο κοντινό μέλλον. Πέρα από τον πανικό στην κοινή γνώμη που προκαλούν τα σενάρια για επικείμενο πόλεμο, η ουκρανική κυβέρνηση μετράει πολύ σοβαρά το οικονομικό κόστος από αυτή την τοξική ατμόσφαιρα. Όπως ο ίδιος αποκάλυψε, από τις αρχές του φθινοπώρου έχουν κάνει «φτερά» από τη χώρα του 12,5 δισ. δολάρια λόγω των έντονων ανησυχιών πολλών ξένων επενδυτών, με αποτέλεσμα η κυβέρνησή του να έχει ήδη ξοδέψει συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 4,5 δισ. για να σταθεροποιήσει το νόμισμα.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ζελένσκι δεν είδε με καθόλου καλό μάτι την απόφαση των Αμερικανών και των Βρετανών να μειώσουν στο ελάχιστο το διπλωματικό προσωπικό τους στην Ουκρανία. Αντίθετα, είχε καλά λόγια να πει για τους Ευρωπαίους και ειδικά για τους Ελληνες, που δεν ακολούθησαν αυτόν τον δρόμο. Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν απέσυρε διπλωμάτες της «ούτε από ένα προξενείο της κοντά στη γραμμή του μετώπου, στα ανατολικά, απ’ όπου μπορείς να ακούσεις τις ομοβροντίες των κανονιών» – εννοώντας το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη.

Κόντρα στο Σ.Α.

Χθες η διαμάχη ΗΠΑ – Ρωσίας για το Ουκρανικό μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Σ.Α.) του ΟΗΕ, το οποίο συνεδρίασε ύστερα από αξίωση των Αμερικανών. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σήμερα θα επισκεφθεί το Κίεβο. Νωρίτερα, η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας προειδοποίησε ότι οι νέες κυρώσεις που θα επιβληθούν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής θα θίξουν καίρια ολιγάρχες του περιβάλλοντος Πούτιν με περιουσίες στο Λονδίνο. Πολύ κοντά σε συμφωνία για νομοσχέδιο επιβολής βαρύτατων κυρώσεων στη Ρωσία βρίσκεται η αμερικανική Γερουσία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση