ΠΗΓΗ: Reuters
ΚΙΕΒΟ. Οταν ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν στη Γεωργία το 2008, οι επιτελείς συνειδητοποίησαν τις ελλείψεις που εμφάνιζε ο απαρχαιωμένος ρωσικός στρατός, κληρονομιά της ΕΣΣΔ. Ελλιπείς επικοινωνίες, υλικό του Ψυχρού Πολέμου και κακός συντονισμός ήταν κάποια από τα γνωρίσματα. Οι Ρώσοι κατέρριψαν μέχρι και δικό τους αεροσκάφος, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Washington Post.
Μιάμιση δεκαετία αργότερα και καθώς το Κρεμλίνο μελετάει επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. «Παρότι η ρωσική οικονομική ισχύς είναι στάσιμη και η παγκόσμια οικονομική επιρροή της χώρας βρίσκεται σε σχετική υποχώρηση, η ρωσική στρατιωτική ισχύς όχι μόνο δεν φθίνει, αλλά ακμάζει», λέει ο αναλυτής του αμερικανικού ινστιτούτου CNA, Μάικλ Κόφμαν.
Ο ρωσικός στρατός απέκτησε πολύτιμη εμπειρία πεδίου μάχης στη Συρία, προχώρησε στον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού του, βελτίωσε τις διαβιβάσεις του, τη συνεργασία μεταξύ όπλων και ενίσχυσε την ικανότητά του να πλήττει στόχους από τον αέρα. Πολλά στρατιωτικά τμήματα αναδιαρθρώθηκαν προκειμένου να είναι έτοιμα για πόλεμο στην Ουκρανία.
Σε ενίσχυση της άμυνάς της έχει προχωρήσει όμως και η Ουκρανία. Η Ουάσιγκτον έχει χορηγήσει στρατιωτική βοήθεια ύψους 2,75 δισ. δολαρίων στο Κίεβο από το 2014 μέχρι σήμερα και βοήθησε στη μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας. Αμερικανοί έχουν εκπαιδεύσει στελέχη του ουκρανικού στρατού, ενώ ο πόλεμος χαμηλής έντασης εναντίον των ρωσόφωνων αυτονομιστών στα ανατολικά προσέφερε στον ουκρανικό στρατό πολύτιμη μάχιμη εμπειρία.
Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, όμως, αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εμφανίζουν ακόμη μεγάλες ελλείψεις και θα κατέρρεαν απέναντι σε ρωσική προέλαση. Η Ουκρανία δεν διαθέτει ουσιαστικά πολεμικό ναυτικό, ούτε αεροπορία. Μια ρωσική επίθεση-αστραπή με αεροσκάφη και πυραύλους θα κατέστρεφε το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού στρατού και των αμυντικών υποδομών της χώρας. Η Ρωσία έχει ήδη αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων Ισκαντέρ κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Τα οπλικά αυτά συστήματα είναι ικανά να σπείρουν τον πανικό στον ουκρανικό στρατό, πριν ακόμη ο ρωσικός στρατός περάσει τα σύνορα.
«Η Ουκρανία θα πρέπει να αξιοποιήσει παλαιά σοβιετικά μέσα αεράμυνας, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε ηλεκτρονικά αντίμετρα. Η Ρωσία θα ελέγχει τον εναέριο χώρο και θα κάνει εκεί ό,τι θέλει», λέει ο Κιρίλ Μιχάλκοφ, αναλυτής του ανεξάρτητου ρωσικού οργανισμού μελετών Conflict Intelligence Team.
Η ουκρανική εμπειρία
Ο ουκρανικός στρατός έχει εμπειρία μαχών σε χαρακώματα, με στατικό πολεμικό μέτωπο, όπως αυτό κατά των αυτονομιστών του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ δεν έχει εκπαιδευθεί σε τακτικές πολέμου κίνησης που θα απαιτούνταν σε περίπτωση ρωσικής εισβολής. Ο απόστρατος αντιστράτηγος Μπεν Χότζες, πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, λέει ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους στο έδαφος, αλλά όχι στον αέρα. «Το 2014 μπορούσαμε να καταγράψουμε κάθε κίνηση μονάδας του ρωσικού στρατού, χάρη στην απροσεξία νεαρών υπαξιωματικών και ανδρών που χρησιμοποιούσαν συνεχώς τα κινητά τους τηλέφωνα. Το 2019 η Ρωσία ψήφισε αυστηρό νόμο απαγορεύοντας τη χρήση κινητών από στρατεύσιμους και τη δημοσίευση περιεχομένου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης», λέει ο Χότζες. Ο εκσυγχρονισμός του ρωσικού στρατού περιλαμβάνει και τη σύσταση νέων μονάδων, όπως της 8ης Στρατιάς, με έδρα το Νοβοτσερκάσκ, σε απόσταση 70 χλμ. από τα σύνορα με την Ουκρανία.