ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά μετά το 1917

Άλλο ένα βήμα πιο μακριά από τη ρωσική επιρροή κάνει η Ουκρανία γιορτάζοντας τα Χριστούγεννα όχι με το Ιουλιανό, όπως η Ρωσία, αλλά με το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Για πρώτη φορά μετά το 1917 η Ουκρανία γιορτάζει τα Χριστούγεννα όπως οι χώρες της Δύσης, στις 25 Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή είναι κάτι παραπάνω από μια μεταφορά ημερομηνίας εορτασμού από τις 7 Ιανουαρίου οπότε και τιμά τα Χριστούγεννα η Ρωσία βάσει Ιουλιανού ημερολογίου.

Πρόκειται για μία κομβική πολιτισμική αλλαγή στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης απομάκρυνσής της από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Η υιοθέτηση του Γρηγοριανού ημερολογίου που χρησιμοποιεί η Δύση, είναι άλλο ένα δείγμα της προσπάθειας του Κιέβου να ευθυγραμμιστεί με την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι πριν από δέκα ημέρες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων, εξέλιξη που ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε ως «νίκη» για τη χώρα του και την Ευρώπη.

Καθώς σε λίγες εβδομάδες ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στον τρίτο χρόνο του, το Κίεβο συνεχίζει να απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας – Φωτ.: REUTERS/Gleb Garanich

«Ό,τι είχε σχέση με τη Ρωσία και ό,τι έκανε η Ρωσία με τον ίδιο τρόπο με εμάς, προκάλεσε αηδία στους ανθρώπους» λέει ο Μιχαήλο Ομελιάν, ορθόδοξος ιερέας στο Κίεβο, επιβεβαιώνοντας το κλίμα δυσφορίας των Ουκρανών, στην πλειονότητά τους Χριστιανοί ορθόδοξοι, απέναντι στη Μόσχα.

Το νομοσχέδιο που υπέγραψε τον περασμένο Ιούλιο ο Ζελένσκι αποτυπώνει το βαθύτερο χάσμα μεταξύ των εκκλησιών του Κιέβου και της Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, πόλεμος που τον Φεβρουάριο μπαίνει στον τρίτο χρόνο του.

«Ο αδυσώπητος και επιτυχημένος αγώνας για την ταυτότητά τους συμβάλλει στην επιθυμία κάθε Ουκρανού να ζήσει τη δική του ζωή με τις δικές του παραδόσεις και γιορτές» αναφερόταν τότε στο επεξηγηματικό σημείωμα του νομοσχεδίου στην ιστοσελίδα του ουκρανικού κοινοβουλίου.

Η Ουκρανία βρισκόταν υπό την πνευματική καθοδήγηση της Μόσχας τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα, αλλά μέρος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ήρθε σε ρήξη με τη Μόσχα το 2019 λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και της υποστήριξης των αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας.

Η ορθόδοξη Εκκλησία που συνδέεται με τη Ρωσία είχε ανακοινώσει τον Μάιο του 2022 τη ρήξη των σχέσεών της με τη ρωσική Εκκλησία, της οποίας ο πατριάρχης Κύριλλος, δεινός υποστηρικτής του Πούτιν, είχε στηρίξει την εισβολή στην Ουκρανία, διαμηνύοντας πως οι Ρώσοι στρατιώτες που θα σκοτώνονται στα χαρακώματα, θα λυτρωθούν από τις αμαρτίες τους.

Πηγή: BBC/Reuters/Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X