ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Ρωσικός εμφύλιος για εδαφικά κέρδη του Κιέβου

Η Μόσχα διαψεύδει ανακτήσεις στο Μπαχμούτ από τον ουκρανικό στρατό, στις οποίες επιμένει και ο επικεφαλής της Wagner

Kathimerini.gr

Mαίνεται ο εμφύλιος μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Αμυνας και της ομάδας Wagner, καθώς η στρατιωτική ηγεσία της χώρας διαψεύδει τις πληροφορίες ότι οι ουκρανικές δυνάμεις αντεπιτίθενται και σπάνε τον ρωσικό κλοιό σε διάφορα σημεία, βόρεια και νότια της κρίσιμης πόλης Μπαχμούτ. Η επίσημη αντίδραση της Μόσχας ήρθε μετά τα μηνύματα Ρώσων μπλόγκερ στην πλατφόρμα Telegram, ότι έχει ξεκινήσει η αντεπίθεση του Κιέβου. Είχε προηγηθεί η διάψευση του ίδιου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Η συνολική κατάσταση στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης είναι υπό έλεγχο», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας. Το γεγονός όμως ότι εκδόθηκε ανακοίνωση αποδεικνύει πως η Μόσχα παραδέχεται ανοιχτά ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη στρατιωτική επιχείρηση. O επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν, επιμένει ότι η Ουκρανία έχει καταφέρει να ανακτήσει τον έλεγχο ενός σημαντικού αυτοκινητόδρομου ανεφοδιασμού, που συνδέει το Μπαχμούτ με την πόλη Τσασίβ Γιαρ. Ο φόβος, κατά τη γνώμη του, είναι πως αν συνεχίσουν να κερδίζουν εδάφη οι Ουκρανοί, θα μπορούσαν να περικυκλώσουν το Μπαχμούτ. «Η προσπάθεια του υπουργείου Αμυνας να εξωραΐσει την κατάσταση θα οδηγήσει σε παγκόσμια τραγωδία τη Ρωσία. Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουμε αμέσως τα ψέματα».

Στο μεταξύ, απογοήτευση προκάλεσε η άρνηση της ευρωπαϊκής EBU να επιτρέψει στον Ζελένσκι να απευθύνει μήνυμα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με το επιχείρημα ότι η διοργάνωση είναι «μη πολιτική». «Οι αξίες και ελευθερίες για τις οποίες αγωνίζονται ο πρόεδρος Ζελένσκι και ο ουκρανικός λαός δεν είναι πολιτικές, είναι θεμελιώδεις και η Eurovision το αναγνώρισε αυτό πέρυσι, όταν ορθώς απέκλεισε τη ρωσική συμμετοχή από τον διαγωνισμό», σχολίασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Η Δύση αξιοποιεί κονδύλια που συγκέντρωσε από την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους ολιγάρχες για να συνδράμει την Ουκρανία.

Επαφές Ζελένσκι – Πάπα

Σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πάπα αφότου ο Ποντίφικας εκδήλωσε την πρόθεση να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο εμπόλεμων πλευρών για την επίτευξη ανακωχής. Ειρηνευτική πρωτοβουλία αναλαμβάνει και το Πεκίνο, καθώς ο ειδικός απεσταλμένος της Κίνας για ευρασιατικές υποθέσεις θα επισκεφθεί την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Ρωσία, αρχής γενομένης τη Δευτέρα, σε μια προσπάθεια προώθησης των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ είπε χθες ότι η Ρωσία επαφίεται πλέον σε άπειρους εφέδρους και επίστρατους, που δεν είναι καλά εκπαιδευμένοι. Παράλληλα στρέφεται σε παλιό οπλισμό και παρωχημένο εξοπλισμό, που σε μεγάλο βαθμό δεν έχουν την ακρίβεια και αποτελεσματικότητα των νέων. Για παράδειγμα, οι ρωσικές δυνάμεις καταφεύγουν σε τανκς τύπου T-54, τα οποία σχεδιάστηκαν πριν από επτά δεκαετίες. Την ίδια στιγμή η Γερμανία σκοπεύει να αγοράσει 18 τανκς Leopard 2 αξίας μισού δισ. ευρώ για να αντικαταστήσει τα άρματα μάχης που μετέφερε στην Ουκρανία. Η συνολική τιμή για άλλα 105 τανκς αγγίζει τα 3 δισ., τα οποία αναμένεται να εγκρίνει η επιτροπή προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ στα τέλη Μαΐου. Από την πλευρά του το Βέλγιο ανακοίνωσε χθες ότι θα χρησιμοποιήσει τα 92 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε από φόρους σε «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να συνδράμει την Ουκρανία με στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια. Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα χρησιμοποιήσει εκατομμύρια δολάρια από περιουσιακά στοιχεία Ρώσου ολιγάρχη για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση χρήσης κονδυλίων που προκύπτουν από παραβίαση κυρώσεων. Τα χρήματα προήλθαν από νόμο που ψήφισε πέρυσι το Κογκρέσο και δίνει το πράσινο φως στο υπουργείο Δικαιοσύνης να στείλει κονδύλια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να τα διαθέσει για να καλύψει την καταστροφή από τη ρωσική εισβολή. Τα περιουσιακά στοιχεία που κατασχέθηκαν ανήκουν στον Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, φίλα προσκείμενο στο Κρεμλίνο και γνωστό στην Ελλάδα από την προσπάθεια δημιουργίας τηλεοπτικού καναλιού το 2015.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ukraine  |  Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση