ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Μπορούν τα 50 δισ. της G7 να αλλάξουν την έκβαση του πολέμου;

«Η ιδέα είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να επενδύσει στη δική της αμυντική βιομηχανία και να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τους δυτικούς», είπε ανταποκρίτρια του BBC.

Kathimerini.gr

Πακέτα δανείων ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων «ξεκλειδώθηκαν» από την ομάδα της G7 για την Ουκρανία, με τους οικονομικούς αυτούς πόρους να προκύπτουν από τους τόκους των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύτηκαν μετά την εισβολή του 2022. Το βασικό ερώτημα που προκύπτει από αυτή την εξέλιξη είναι το αποτύπωμα που θα έχουν αυτά τα χρήματα στην έκβαση του πολέμου που πλέον μαίνεται εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό ποσό, αν το συγκρίνετε με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ ύψους 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που συμφωνήθηκε τον Μάιο», σχολιάζει η ανταποκρίτρια του BBC στην Ουκρανία, Τζιν Μακένζι. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι ορισμένοι στο Κίεβο ήθελαν η G7 να αποδεσμεύσει όχι μόνο τους τόκους αλλά και τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία είναι το σύνολο των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση χαιρετίστηκε ως ένα εξαιρετικά σημαντικό πρώτο βήμα για τη στήριξη της οικονομίας της εμπόλεμης Ουκρανίας. Σε αντίθεση όμως με το αμερικανικό πακέτο βοήθειας, σχολιάζει η Μακένζι, το οποίο με την έγκρισή του μετατράπηκε άμεσα σε αποστολή περισσότερων πυραύλων στην πρώτη γραμμή του μετώπου, τα δάνεια πιθανότατα δεν θα φθάσουν στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους.

Ως εκ τούτου, σε ό,τι έχει να κάνει με τους προσεχείς μήνες, τα χρήματα αυτά δεν αναμένεται να φέρουν κάποια απτή αλλαγή στην εξέλιξη του πολέμου. Ωστόσο, φαίνεται πως αποτελούν περισσότερο μια μακροπρόθεσμη λύση για τα οικονομικά και αμυντικά προβλήματα της Ουκρανίας. Επί του παρόντος η Δύση, εκτός από τα όπλα που έχει παράσχει, στέλνει επίσης δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην Ουκρανία για να κρατήσει την οικονομία της ζωντανή. Αυτό περιλαμβάνει την πληρωμή των μισθών, τις συντάξεις και την κοινωνική περίθαλψη.

«Η ιδέα είναι ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα χρήματα για να επενδύσει στη δική της αμυντική βιομηχανία και με αυτόν τον τρόπο, με την πάροδο του χρόνου, να γίνει λιγότερο εξαρτημένη από τους δυτικούς συμμάχους της για την άμυνα και την επιβίωσή της. Θα είναι επίσης σε θέση να δαπανήσει κεφάλαια για την αποκατάσταση εκτεταμένων ζημιών που προκάλεσε ο πόλεμος, ιδίως στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, η επισκευή των οποίων είναι δαπανηρή», αναφέρει η Μακένζι.

Μια άλλη πτυχή της απόφασης για τα 50 δισεκατομμύρια είναι ότι αυτά τα χρήματα είναι επί της ουσίας ρωσικά. Ο συμβολισμός, λοιπόν, της κίνησης είναι μεγάλος καθώς η Μόσχα ως δύναμη που ξεκίνησε την εισβολή το 2022 καλείται τώρα να πληρώσει όχι μόνο για την αποκατάσταση των τεράστιων καταστροφών που έχουν προκληθεί σε όλη την εμπόλεμη χώρα αλλά και για την ίδια την ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας. Ενδεικτικό είναι ότι ένας από τους στενότερους συμβούλους του προέδρου Ζελένσκι δήλωσε πως η απόφαση της Δύσης να τιμωρήσει τη Ρωσία με αυτόν τον τρόπο, κατά μία έννοια, σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής στον πόλεμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση