![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/548167/images/b_europe-ukraine.jpg)
Kathimerini.gr
Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, σε κοινή τους δήλωση τονίζουν ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή τους σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την τύχη της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας ότι μόνο μια δίκαιη συμφωνία με εγγυήσεις ασφαλείας θα εξασφαλίσει διαρκή ειρήνη.
«Οι κοινοί μας στόχοι θα πρέπει να είναι να θέσουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος. Η Ουκρανία και η Ευρώπη πρέπει να είναι μέρος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης», ανέφεραν επτά ευρωπαϊκές χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην κοινή δήλωση μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο Παρίσι.
«Η Ουκρανία θα πρέπει να λάβει ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας. Μια δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ισχυρή διατλαντική ασφάλεια», αναφέρει η ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναμένουν να έχουν συζητήσεις για την περαιτέρω πορεία με τους Αμερικανούς συμμάχους τους.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι μίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και ότι οι δύο τους είναι έτοιμοι να αρχίσουν αμέσως διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Συνάντηση Χέγκσεθ με υπουργούς του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Πιτ Χέγκσεθ πρόκειται να συναντηθεί με δεκάδες υπουργούς του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη. Την Τετάρτη είχε συνάντηση με την ομάδα επαφής των υπουργών Αμυνας για την Ουκρανία, επίσης στις Βρυξέλλες.
«Δεν θα υπάρξει δίκαιη και διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία χωρίς τη συμμετοχή των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό κατά τη συνάντηση με υπουργούς της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ουκρανίας, καθώς και με την Υπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Κάγια Κάλας, χθες.
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ, και ο Ισπανός ομόλογός της, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες Μπουένο, δήλωσαν αμφότεροι στη συνάντηση ότι καμία απόφαση για την Ουκρανία δεν μπορεί να ληφθεί «χωρίς την Ουκρανία» και κάλεσαν τις χώρες της Ε.Ε. να επιδείξουν ενότητα.
Ο Ισπανός υπουργός πρόσθεσε: «Θέλουμε ειρήνη για την Ουκρανία, αλλά θέλουμε ένας άδικος πόλεμος να τελειώσει με μια δίκαιη ειρήνη».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι δήλωσε εν τω μεταξύ ότι «η συνέχιση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ» βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης. «Δεν υπάρχει καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της ηπείρου μας από τη στενή διατλαντική συνεργασία», τόνισε ο Σικόρσκι.
Οταν ρωτήθηκε πάντως, αν θα συμμετάσχουν ευρωπαϊκές χώρες στις ειρηνευτικές συνομιλίες, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Κάρολαϊν Λέβιτ δήλωσε: «Δεν υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που να εμπλέκονται αυτή τη στιγμή».
Η συνάντηση στο Παρίσι είχε προγραμματιστεί πριν από εβδομάδες. Στην ατζέντα βρίσκονταν η ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική, η ενίσχυση της Ουκρανία, ο σχεδιασμός μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών και η προσέγγιση στις συνομιλίες με την αμερικανική κυβέρνηση κατά τις συναντήσεις στη διάσκεψη για την ασφάλεια στο Μόναχο αυτό το Σαββατοκύριακο.
Ωστόσο, εκτροχιάστηκε μετά τις δηλώσεις του Χέγκσεθ για το πώς βλέπει η Ουάσιγκτον τον τερματισμό του πολέμου κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους διεθνείς υποστηρικτές της Ουκρανίας στις Βρυξέλλες.
«Απατηλός στόχος» η ένταξη στο ΝΑΤΟ
Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας πριν από το 2014 είναι μη ρεαλιστική και ότι οι ΗΠΑ δεν βλέπουν την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ ως μέρος της λύσης. «Το κυνήγι αυτού του απατηλού στόχου θα παρατείνει τον πόλεμο και θα προκαλέσει περισσότερα δεινά», τόνισε.
Ακολούθησε τηλεφώνημα μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν, μετά το οποίο ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ομάδες των δύο ηγετών έχουν συμφωνήσει να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων, σύμφωνα με αναφορές στα ευρωπαϊκά Μέσα.
Αφού απέκλεισε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Χέγκσεθ δήλωσε ότι η ειρήνη θα πρέπει αντ’ αυτού να διασφαλιστεί από «ικανά ευρωπαϊκά και μη ευρωπαϊκά στρατεύματα», τα οποία, όπως τόνισε, δεν θα προέρχονται από τις ΗΠΑ.
Ανώτεροι Ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποίησαν, μιλώντας στον Guardian, ότι «η ετοιμότητα να προσφερθούν παραχωρήσεις από την Ουκρανία θα ενθαρρύνει τη Ρωσία να απαιτήσει περισσότερα στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις».