ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Αλλαγή σκηνικού φέρνουν οι ATACMS

Οι κινήσεις των ΗΠΑ, οι απειλές της Μόσχας και οι εκτιμήσεις των αναλυτών

Kathimerini.gr

Καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προωθείται απειλητικά στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς, η κυβέρνηση Μπάιντεν επείγεται να στείλει το συντομότερο δυνατόν τα όπλα που χρειάζεται το Κίεβο και εντάσσονται στο ογκώδες πακέτο της αμερικανικής βοήθειας, ύψους 61 δισ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το CNN και τη Le Monde, η πρώτη παράδοση του Πενταγώνου, αξίας περίπου ενός δισ. δολαρίων, θα είναι μια από τις σημαντικότερες στα δύο και πλέον χρόνια του πολέμου. Η προηγούμενη παράδοση, της 12ης Μαρτίου, ήταν αξίας 300 εκατ. δολαρίων και περιελάμβανε πυραυλικά συστήματα του τακτικού στρατού (ATACMS). Πρόκειται για πυραύλους υψηλής ακρίβειας, που καθοδηγούνται από GPS. Μέχρι εκείνη τη στιγμή οι αμερικανικοί πύραυλοι που έφταναν στην Ουκρανία είχαν βεληνεκές που περιοριζόταν στα 165 χιλιόμετρα. Στο νέο πακέτο που πρόκειται να παραδοθεί, όμως, θα περιλαμβάνονται πύραυλοι με βεληνεκές που θα φτάνει τα 300 χιλιόμετρα, όπως επίμονα ζητούσε επί μήνες ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Oπως αποκάλυψαν την Τετάρτη αμερικανικά μέσα, το Πεντάγωνο έχει ήδη στείλει μυστικά στην Ουκρανία ATACMS μεγάλου βεληνεκούς, που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο ουκρανικός στρατός για να πλήξει ρωσικές δυνάμεις στην Κριμαία και το Μπερντιάνσκ. Η στροφή στην πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν αλλάζει έως έναν βαθμό τα δεδομένα του πολέμου, καθώς οι Ουκρανοί έχουν τώρα τη δυνατότητα να πλήξουν πίσω από τη γραμμή του μετώπου τη στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας, ενώ ακόμη περισσότερο ευάλωτος γίνεται ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Γερμανός καγκελάριος Oλαφ Σολτς απέφυγε να δώσει στους Ουκρανούς τους αντίστοιχους γερμανικούς πυραύλους Taurus, φοβούμενος ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του πολέμου.

Στο καινούργιο πακέτο της αμερικανικής βοήθειας θα περιλαμβάνονται επίσης τεθωρακισμένα οχήματα Μπράντλεϊ και οβίδες των 155 χιλιοστών, ώστε να κλείσουν τα δραματικά κενά στις προμήθειες του ουκρανικού πυροβολικού και η «ψαλίδα» που το χωρίζει αυτή τη στιγμή από το ρωσικό. Παράλληλα, συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό σε Βρετανία και Γαλλία η εκπαίδευση 12 Ουκρανών πιλότων στα F-16. Τα αμερικανικά μαχητικά αεροπλάνα αναμένεται να αρχίσουν να φτάνουν στην Ουκρανία αρχές καλοκαιριού, ίσως και νωρίτερα, προερχόμενα από Ολλανδία, Νορβηγία, Βέλγιο και Δανία.

Στρατιωτικοί αναλυτές σημείωναν, πάντως, ότι η στρατιωτική βοήθεια της Δύσης δεν είναι το μαγικό ραβδί που θα λύσει ως διά μαγείας τα προβλήματα των Ουκρανών στο πεδίο της μάχης. Τις τελευταίες ημέρες ο ρωσικός στρατός προωθήθηκε άλλα 10 χιλιόμετρα στο μέτωπο του Ντονέτσκ, φτάνοντας στη σημαντική, από επιχειρησιακή άποψη, κωμόπολη Οχερέτινε, ενώ το Χάρκοβο υφίσταται καθημερινά βομβαρδισμούς. Σοβαρές διαστάσεις παίρνει το κύμα των ανυπότακτων Ουκρανών που φεύγει στο εξωτερικό για να αποφύγει τη στράτευση. Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, το ουκρανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι στο εξής τα διαβατήρια των Ουκρανών θα ανανεώνονται μόνο στο εσωτερικό της χώρας.

Στη Μόσχα, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σεργκέι Ριαμπκόφ προειδοποίησε ότι αν η Πολωνία εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα του ΝΑΤΟ, όπως έχει απειλήσει ο πρόεδρός της, τότε οι αντίστοιχες βάσεις θα γίνουν πρωταρχικοί στόχοι του ρωσικού στρατού. Απαντώντας, από το βήμα του πολωνικού κοινοβουλίου, ο ΥΠΕΞ Ράντεκ Σικόρσκι δήλωσε ότι η Ρωσία θα είναι εκείνη που θα βγει ηττημένη αν τολμήσει να επιτεθεί σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, ο πρόεδρος τη Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι δεκάδες τακτικά πυρηνικά όπλα της Ρωσίας αναπτύχθηκαν στη χώρα του, βάσει συμφωνίας που υπογράφτηκε τον περασμένο χρόνο.

Νωρίτερα, η Ρωσία είχε ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όταν τέθηκε σε ψηφοφορία σχέδιο των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων στο Διάστημα. Ο Ρώσος πρεσβευτής Βασίλι Νεμπένζια κατηγόρησε τις ΗΠΑ για πολιτικές σκοπιμότητες και κατέθεσε εναλλακτικό σχέδιο για την καθολική απαγόρευση των κάθε είδους όπλων στο Διάστημα και όχι μόνο των πυρηνικών.

Σφήνα Μπλίνκεν

Η πίεση στην Κίνα ώστε να σταματήσει να στηρίζει τον ανεφοδιασμό του ρωσικού στρατού με το πολεμικό υλικό που χρειάζεται για τις επιχειρήσεις του στην Ουκρανία αποτελεί βασική πλευρά της επίσκεψης στη χώρα του Αντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται σε εξέλιξη από την Τετάρτη. Χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ πέρασε τη μέρα του στη Σαγκάη, όπου κυριάρχησαν θέματα εμπορίου στις συζητήσεις του με τοπικούς αξιωματούχους. Σήμερα θα επισκεφθεί το Πεκίνο, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι, ενδεχομένως και με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα δεν προμηθεύει απευθείας με όπλα και πυρομαχικά τον ρωσικό στρατό, αλλά οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι εταιρείες της βοηθούν τον ανεφοδιασμό της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας εξάγοντας εξαρτήματα «διπλής χρήσης», που μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν είτε για πολιτικούς είτε για στρατιωτικούς σκοπούς. Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ομολογούν ανοιχτά πως επιδιώκουν «να βάλουν σφήνα» στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ