Kathimerini.gr
Στο εσωτερικό του Καπιτωλίου στο Λάνσινγκ, πολιτειακή πρωτεύουσα του Μίσιγκαν, εισήλθαν την Πέμπτη διαδηλωτές διαμαρτυρόμενοι για τη διατήρηση των μέτρων έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ορισμένοι από τους διαδηλωτές, μέλη συντηρητικών οργανώσεων υπέρ της οπλοκατοχής, έφεραν μαζί τους πολεμικά όπλα.
Η αστυνομία επέτρεψε σε λίγους από τους διαδηλωτές να εισέλθουν στο Καπιτώλιο, αφού υποβλήθηκαν σε θερμομέτρηση, ενώ πολλοί από αυτούς δεν φορούσαν προστατευτικές μάσκες.
Τα μέλη των οργανώσεων αυτών εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός είναι λιγότερο θανατηφόρος από ό,τι υποστηρίζουν οι Αρχές, θεωρώντας ότι τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας αποτελούν μέρος ευρύτερης συνωμοσίας με στόχο την ποδηγέτηση των Αμερικανών και τη στέρηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων ελευθεριών τους.
Η Δημοκρατική κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Γκρέτσεν Ουίτμερ, που έχει βρεθεί επανειλημμένως στο στόχαστρο του προέδρου Τραμπ εξαιτίας της κριτικής που του άσκησε για την καθυστερημένη αντίδραση του ομοσπονδιακού κράτους στην πανδημία, έχει κηρύξει το Μίσιγκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τα μέσα Απριλίου. Στην πολιτεία έχουν καταγραφεί 3.788 θάνατοι και 41.000 κρούσματα, η πλειονότητα αυτών στην περιοχή του Ντιτρόιτ.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας της Πέμπτης, την οποία οι διοργανωτές ονόμασαν «Αμερικανική Πατριωτική Διαδήλωση», ορισμένοι διαδηλωτές εισήλθαν ένοπλοι στο Καπιτώλιο. Παρότι η οπλοκατοχή δεν απαγορεύεται στο εσωτερικό του κτιρίου, η ασφάλεια δεν επέτρεψε στους ενόπλους να εισέλθουν στην αίθουσα συνεδριάσεων. Παρ’ όλα αυτά, ένοπλοι διαδηλωτές παρακολούθησαν τη συνεδρίαση της πολιτειακής γερουσίας από τους εξώστες.
Η Δημοκρατική γερουσιαστής Νέινα Πολεχάνκι έγραψε σε μήνυμά της: «Ακριβώς από πάνω μου, ένοπλοι άνδρες φωνάζουν συνθήματα. Κάποιοι από τους συναδέλφους μου φόρεσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα». Στις 15 Απριλίου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε στηρίξει, μέσω μηνύματός του στο Twitter, την πρώτη τέτοια διαδήλωση, γράφοντας: «Απελευθερώστε το Μίσιγκαν».
Την Τετάρτη, δικαστήριο της πολιτείας κήρυξε σύννομα τα μέτρα έκτακτης ανάγκης της κυβερνήτου Ουίτμερ, ύστερα από αγωγή ομάδας επιχειρηματιών.
Πολλές αμερικανικές πολιτείες, όπως η Τζόρτζια, η Οκλαχόμα και η Νότια Καρολίνα έχουν ήδη λάβει πρωτοβουλίες με στόχο τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων στην κυκλοφορία πολιτών και τη λειτουργία καταστημάτων.