ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Οι συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά!»

Η ανάρτηση Τραμπ για τις επαφές με Πούτιν

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε «σοβαρές συνομιλίες» με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και για «μεγάλες οικονομικές συμφωνίες» μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, συζήτησε με τους ηγέτες της G7 για την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο πόλεμος «δεν θα είχε ξεκινήσει ποτέ» εάν βρισκόταν στην εξουσία το 2022, ενώ επανέλαβε τη σημασία της «συμφωνίας για τα κρίσιμα ορυκτά και τις σπάνιες γαίες» μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουκρανίας.

«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία αυτή, η οποία αποτελεί μια “οικονομική συνεργασία”, θα υπογραφεί σύντομα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ανακτήσει «δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και στρατιωτικό εξοπλισμό» που εστάλη στην Ουκρανία.

«Οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία»

Παράλληλα, ο Τραμπ αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου.

«Οι συνομιλίες προχωρούν πολύ καλά!», τόνισε, προσθέτοντας ότι στο τραπέζι βρίσκονται και μεγάλες οικονομικές συμφωνίες μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

Η ανάρτηση του Τραμπ επιβεβαιώνει τη μετατόπιση της αμερικανικής στρατηγικής, καθώς ο Λευκός Οίκος επιδιώκει μια απευθείας διαπραγμάτευση με τη Ρωσία, αποκλείοντας την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους από τη διαδικασία.

Η στάση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε Κίεβο και Βρυξέλλες, με Ευρωπαίους ηγέτες να εκφράζουν ανησυχίες ότι η Ουάσινγκτον μπορεί να προωθήσει μια ειρηνευτική συμφωνία εις βάρος των ουκρανικών συμφερόντων.

Συνάντηση Τραμπ-Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο, σε συνομιλίες που επικεντρώθηκαν στις προοπτικές τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να διατηρούν σημαντικές διαφωνίες για τον τρόπο επίτευξης της ειρήνης.

Ο Μακρόν έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέπτεται τον Τραμπ από τότε που ανέλαβε ξανά την προεδρία πριν από έναν μήνα.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο διήρκεσε μία ώρα και 45 λεπτά και περιλάμβανε τηλεδιάσκεψη των δύο ηγετών με τους ηγέτες της G7 για το ουκρανικό ζήτημα.

Καθώς αποχωρούσε από τον Λευκό Οίκο για την επίσημη κατοικία Blair House, ο Μακρόν δήλωσε ότι η υποδοχή από τον Τραμπ ήταν «πολύ καλή, πολύ φιλική».

Ευρωπαϊκή ανησυχία για τη στάση Τραμπ

Η επίσκεψη του Μακρόν πραγματοποιείται εν μέσω έντονης ανησυχίας στην Ευρώπη για τη σκλήρυνση της στάσης του Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία, καθώς και τις κινήσεις του προς μια πιο συνδιαλλακτική προσέγγιση με τη Μόσχα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, πρόκειται να επισκεφθεί τον Τραμπ αργότερα μέσα στην εβδομάδα, επιχειρώντας επίσης να τον πείσει να μην προχωρήσει σε βεβιασμένη ειρηνευτική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μακρόν και Στάρμερ αναμένεται να πιέσουν τον Τραμπ να μην προχωρήσει σε μια εσπευσμένη εκεχειρία με τη Ρωσία εις βάρος των ευρωπαϊκών συμφερόντων, ενώ θα θέσουν και το ζήτημα των στρατιωτικών εγγυήσεων προς την Ουκρανία.

Η αμερικανική πρόταση για την Ουκρανία

Η διοίκηση Τραμπ διαπραγματεύεται μια συμφωνία οικονομικής κατανομής εσόδων με την Ουκρανία, με στόχο να ανακτήσει μέρος των κεφαλαίων που η προηγούμενη κυβέρνηση Μπάιντεν είχε στείλει στο Κίεβο ως στρατιωτική βοήθεια.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί σύντομα.

Ωστόσο, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, την περασμένη Τετάρτη απέρριψε την αμερικανική πρόταση να παραχωρήσει η Ουκρανία 500 δισ. δολάρια σε ορυκτούς πόρους ως αντάλλαγμα για την πολεμική βοήθεια, επισημαίνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν παράσχει αυτό το ποσό και δεν προσφέρουν σαφείς εγγυήσεις ασφαλείας στη συμφωνία.

Μακρόν: Η αδυναμία απέναντι στον Πούτιν δεν είναι επιλογή

Ο Μακρόν επιδιώκει να αξιοποιήσει τη σχέση που είχε αναπτύξει με τον Τραμπ κατά την πρώτη τους προεδρική θητεία.

Προειδοποίησε ότι μια βεβιασμένη συμφωνία ειρήνης θα ισοδυναμούσε με παράδοση της Ουκρανίας και θα έστελνε μήνυμα αδυναμίας προς τους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και του Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση