ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θα αλλάξει ο Μερτς τις σχέσεις της Ευρώπης με τις ΗΠΑ;

Ο νικητής των γερμανικών εκλογών κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως αδιαφορούν για τη μέλλον της ηπείρου, ενώ εξέφρασε αμφιβολίες για το μέλλον του ΝΑΤΟ και κάλεσε την Ευρώπη να ενισχύσει την άμυνά της

Kathimerini.gr

Ο Φρίντριχ Μερτς κάλεσε σε «ανεξαρτησία» από τις ΗΠΑ μετά τη νίκη που πέτυχε στις εκλογές που διεξήχθησαν στη Γερμανία χθες Κυριακή.

Στον «προθάλαμο» ακόμη για την καγκελαρία της Γερμανίας δεν περίμενε τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών για να προαναγγείλει μια νέα εποχή στην Ευρώπη.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως αδιαφορούν για το μέλλον της ηπείρου, ενώ ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για το μέλλον του ΝΑΤΟ και κάλεσε τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν την άμυνά τους.

«Σεισμική μετατόπιση» μετά το σοκ Τραμ

Για «σεισμική μετατόπιση» και τις σφοδρότερες αλλαγές στις διατλαντικές σχέσεις μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κάνει λόγο σε ανάλυσή του το BBC.

Οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν σοκαριστεί από την κυβέρνηση Τραμπ, η οποία υπονόησε ότι θα μπορούσε να ανακαλέσει τις εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ευρώπη που ίσχυσαν από το 1945 και έπειτα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, από την πλευρά του, χαιρέτισε τη νίκη του Μερτς. Εκανε λόγο για απόδειξη πως «οι Γερμανοί, όπως και οι Αμερικανοί, κουράστηκαν από «μία ατζέντα από την οποία απουσιάζει η κοινή λογική, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια και τη μετανάστευση».

Αν αυτό ήταν ένα άνοιγμα, ο Μερτς δεν το εξέλαβε ως τέτοιο. Ανέφερε σε τηλεοπτική συζήτηση χθες το βράδυ ότι την τελευταία εβδομάδα έγινε σαφές πως η κυβέρνηση Τραμπ «αδιαφορεί σε μεγάλο βαθμό για το μέλλον της Ευρώπης».

Επιπλέον, υποβάθμισε τις σχέσεις με την Αμερική του Τραμπ στο ίδιο επίπεδο με τη Ρωσία, η οποία θεωρείται ευρέως από τις ηγεσίες πολλών ευρωπαϊκών χωρών πως απειλεί την ασφάλεια στην ήπειρο.

Μήνυμα Μερτς για την Ουκρανία

Σήμερα Δευτέρα το πρωί, λίγες μόλις ώρες μετά τη νίκη του, ο Φρίντριχ Μερτς, αναφερόμενος στην τρίτη επέτειο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έσπευσε να στείλει νέο μήνυμα.

«Τρία χρόνια πολέμου στην Ευρώπη. Εδώ και τρία χρόνια, μας συνοδεύουν οι τρομερές εικόνες καταστροφής και εγκλημάτων πολέμου», έγραψε στο Χ.

«Η Ευρώπη παραμένει σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας», σημείωσε ακόμη, προσθέτοντας: «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, πρέπει να τοποθετήσουμε την Ουκρανία σε θέση ισχύος. Για μια δίκαιη ειρήνη, η χώρα που δέχεται επίθεση πρέπει να είναι μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

Τι έχει υποσχεθεί

Ο Φρίντριχ Μερτς ανέλαβε την ηγεσία του CDU το 2021 θέτοντας υποψηφιότητα με κεντρικό σύνθημα: «Μια Γερμανία για την οποία μπορούμε να είμαστε ξανά υπερήφανοι».

Εχει υποσχεθεί μόνιμους συνοριακούς ελέγχους, ανατροπή της πολιτικής του ασύλου για τον περιορισμό της μετανάστευσης, μείωση φόρων και δαπανών υπέρ υπηρεσιών πρόνοιας ύψους 50 δισ. ευρώ και ώθηση στην οικονομία της Γερμανίας. Επίσης, έχει υποσχεθεί να ενισχύσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Εχει δεσμευτεί τέλος για ισχυρότερη γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη, αρνούμενος να αποκλείσει μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η σχέση του με τις ΗΠΑ

Ο νικητής των γερμανικών εκλογών επέστρεψε στην πολιτική έπειτα από μία δεκαετία στις επιχειρήσεις. Εχει μιλήσει εκτενώς για τη σχέση του με τις ΗΠΑ, όπου «ταξιδεύει εδώ και 40 χρόνια» και όπου έχει πραγματοποιήσει «πάνω από 150 επισκέψεις».

Πρώην στέλεχος της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας BlackRock, θεωρείται εδώ και καιρό ένας από τους πιο φιλοαμερικανούς πολιτικούς στη Γερμανία.

Ωστόσο, σε μία πρώτη ένδειξη των πολιτικών του προθέσεων μετά τη νίκη του, έβαλε στο στόχαστρο τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «εξωφρενικά» σχόλια της Ουάσιγκτον και συγκρίνοντάς τα με τις εχθρικές παρεμβάσεις της Ρωσίας.

«Για εμένα, απόλυτη προτεραιότητα θα είναι η ενίσχυση της Ευρώπης το συντομότερο, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε πραγματική ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ βήμα προς βήμα», δήλωσε ο Μερτς χθες.

«Η Γερμανία πρέπει να δράσει γρήγορα, ώστε να μην μείνει παρατηρητής τη στιγμή που ο Τραμπ και ο Πούτιν θα διαμορφώνουν το μέλλον», σχολίασε η Κορνέλια Βολ της Σχολής Hertie του Βερολίνου, σύμφωνα με το AFP.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ελπίζουν ότι η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα συντονιστεί καλύτερα με άλλες χώρες, ενώ τη νίκη του Μερτς χαιρέτισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για ανάγκη ενότητας σε μια εποχή αβεβαιότητας, για να «αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του κόσμου και της ηπείρου μας», ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναφέρθηκε στην προσπάθεια «ενίσχυσης της κοινής ασφάλειας και ανάπτυξης και για τις δύο χώρες».

Εάν τα κυρίαρχα κόμματα δεν καταφέρουν να πείσουν τους πολίτες ότι είναι σε θέση αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, τότε η ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με πολιτική ιστορία μόλις 12 ετών, αλλά και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Μπούντεσταγκ, μετά τις χθεσινές εκλογές, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη στις επόμενες κάλπες το 2029, προειδοποίησαν επίσης αναλυτές.

Συγχαρητήρια Μασκ στο AfD

Οσον αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ πάντως, την ίδια στιγμή που ο Μερτς εμφανίστηκε να παίρνει αποστάσεις από την Ουάσιγκτον, η συν-επικεφαλής του AfD αποκάλυψε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον δισεκατομμυριούχο της τεχνολογίας Ελον Μασκ, στενό συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος τη συνεχάρη για την εκλογική επιτυχία του κόμματός της.

Το AfD πέτυχε το καλύτερο αποτέλεσμα στην ιστορία του και βρέθηκε στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό 20,8%, ενώ η συμμαχία των Συντηρητικών υπό τον Μερτς προηγήθηκε με ποσοστό 28,6%. 

Η Αλις Βάιντελ ανέφερε ότι το AfD είναι «σε επικοινωνία» με την κυβέρνηση Τραμπ στην Ουάσιγκτον και ότι είχε ξυπνήσει από σειρά αναπάντητων κλήσεων από τις ΗΠΑ.

Η Βάιντελ – το κόμμα της οποίας εξασφάλισε σχεδόν το 21% των ψήφων, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα του AfD στις εκλογές της Κυριακής ως «ιστορική επιτυχία» και σημάδι ότι το κόμμα «είναι σε άνοδο». «Είναι απίστευτη επιτυχία, δεδομένου ότι το κόμμα μας είναι μόλις δώδεκα ετών. Κανείς στην Ευρώπη δεν κατάφερε ποτέ να καθιερωθεί ως λαϊκό κόμμα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε.

«Ισχυρότερη Ευρώπη»

Το φαβορί για την καγκελαρία της Γερμανίας, όπως δήλωσε, θέλει ισχυρότερη Ευρώπη, πιο ανεξάρτητη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο για αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα χρειαστεί να δαπανηθούν χρήματα. Και παρόλο που η Γερμανία ήταν παραδοσιακά η πλούσια οικονομική δύναμη της Ευρώπης, αυτό δεν ισχύει πλέον.

Η οικονομία της έχει συρρικνωθεί τα τελευταία δύο χρόνια καθώς συνεχίζει να υφίσταται τις συνέπειες τόσο της πανδημίας του Covid όσο και του πολέμου της Ουκρανίας.

Αν και η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,3% φέτος, πολλοί άλλοι οικονομικοί φορείς με επιρροή προβλέπουν τρίτο έτος πτώσης.

Οι γερμανικές εταιρείες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον διεθνή ανταγωνισμό λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και του κόστους δανεισμού.

Το αποτέλεσμα είναι λιγότερες εξαγωγές και χαμηλότερα κέρδη καθώς και αύξηση της ανεργίας.

Αυτό σημαίνει αντίστοιχα μείωση των εσόδων από φόρους και αυστηρούς κανόνες που περιορίζουν τον δανεισμό. Με τέτοια δεδομένα, θα είναι δύσκολο για τον νέο καγκελάριο να χρηματοδοτήσει τις φιλοδοξίες του για μεγαλύτερη ανεξαρτησία, επισημαίνουν διεθνείς αναλυτές.

Προς «μεγάλο συνασπισμό»

Ο Μερτς θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις -εσωτερικές και διεθνείς- εφόσον καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό.

Οι Συντηρητικοί CDU/CSU των οποίων ηγείται κέρδισαν τις εκλογές χθες, Κυριακή, ωστόσο κυρίως κόμματα της Ακροδεξιάς και της Αριστεράς ήταν που κέρδισαν την υποστήριξη του πλήθους των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων μετά την κατάρρευση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και τον Ολαφ Σολτς, η οποία οδήγησε στις πρόωρες κάλπες.

Ο Μερτς, ο οποίος δεν έχει προηγούμενη εμπειρία σε υπουργικές θέσεις, πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα –πιθανόν σχηματίζοντας μεγάλο συνασπισμό με το SPD, το οποίο κατακρημνίστηκε στην τρίτη θέση και στο 16,4% καταγράφοντας το χειρότερο ποσοστό του στη μεταπολεμική Γερμανία– σε μία δύσκολη περίοδο για τη Γερμανία.

Σύμφωνα με το γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF, η κατανομή των εδρών, με βάση το περίπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα, το οποίο μεταρρυθμίστηκε πρόσφατα, περιορίζοντας τον αριθμό των βουλευτών σε 630, διαμορφώνεται ως εξής:

  • CDU/CSU: 208 έδρες
  • AfD: 152 έδρες
  • SPD: 120 έδρες
  • Οι Πράσινοι: 85 έδρες
  • Αριστερά: 64 έδρες
  • SSW: 1 έδρα

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση