ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι αμερικανικές εκλογές με τα μάτια των κωμικών

Από τον Τζον Στιούαρτ του «Daily Show» μέχρι τον Βρετανό Τζόναθαν Πάι, η κωμωδία δεν παρέλειψε να κάνει το καθήκον της, ήδη στο πρώτο 24ωρο της εκλογής του νέου προέδρου των ΗΠΑ

Kathimerini.gr

Ελένη Τζαννάτου

Λίγες κιόλας ώρες μετά το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, η κωμωδία έκανε αυτό που καλείται πάντα να κάνει: με καυστικό τρόπο σχολίασε τη νέα τροχιά στην οποία μπαίνουν οι ΗΠΑ μετά τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων ετών που οδήγησαν σε επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ έναντι της Κάμαλα Χάρις.

Μερικά από τα δημοφιλέστερα αμερικανικά τοκ σόου, όπως το «Daily Show» και οι εκπομπές του Τζίμι Κίμελ και του Στίβεν Κολμπέρ, άφησαν τους οικοδεσπότες τους να σχολιάσουν με χιούμορ αλλά και ουσία, την επανεκλογή Τραμπ και την ήττα της Χάρις, που βρίσκονται στο επίκεντρο της αμερικανικής κωμωδίας αυτές τις μέρες.

Τα αμερικανικά τοκ σόου παίρνουν θέση

Ο Τζον Στιούαρτ, που επέστρεψε στα καθήκοντά του στο «Daily Show» ύστερα από ένα μεγάλο διάλειμμα στην αρχή της φετινής χρονιάς, βρισκόταν στο πόστο του και το βράδυ των εκλογών. Εστησε μάλιστα ένα σκετς-ρεπορτάζ των εκλογών όσο ακόμα η καταμέτρηση των ψήφων ήταν σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα όχι ακόμη γνωστό.

Οσο τα αποτελέσματα άρχισαν να γίνονται πιο καθαρά, σε κάποιο σημείο της εκπομπής σχολίασε πως «θα βγούμε από αυτές τις εκλογές και θα κάνουμε κάθε είδους διακηρύξεις για το τι είναι αυτή η χώρα και ο κόσμος. Η αλήθεια είναι πως δεν θα ξέρουμε τίποτα. Θα το κάνουμε να φαίνεται σαν μια οριστικότητα του πολιτισμού μας. Μα όλοι θα πρέπει να ξυπνήσουμε αύριο και να δουλέψουμε πολύ ώστε να κινήσουμε τον κόσμο προς το μέρος που προτιμούμε να είναι». Στα μεσάνυχτα της βραδιάς των εκλογών έκλεισε την εκπομπή του λέγοντας: «Δεν είναι το τέλος! Σας υπόσχομαι, δεν είναι το τέλος».

«Τι κάνεις Τζίμι;». «Πακετάρω». «Πας διακοπές;». «Οχι, φεύγω από τη χώρα». Με αυτόν τον διάλογο ανάμεσα στον Γκιγιέρμο Ροντρίγκεζ και τον Τζίμι Κίμελ ξεκίνησε το σόου του δεύτερου την επομένη των εκλογών, όταν πλέον το αποτέλεσμα ήταν γνωστό. «Είχαμε την επιλογή μεταξύ μιας εισαγγελέα και ενός εγκληματία και επιλέξαμε τον δεύτερο», είπε ο δημοφιλής παρουσιαστής στον χαιρετισμό του από το στούντιο, πριν επιδοθεί σε έναν μακρύ μονόλογο αναφορικά με το αποτέλεσμα.

Ο Κίμελ συνέκρινε τον Τραμπ… με τον αυτοκράτορα Πάλπατιν από το «Star Wars» («Είναι μεγάλος, κακός και συνεχίζει να επιστρέφει χωρίς λογική εξήγηση»). Το μόνο που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «έκανε το αποτέλεσμα των εκλογών σχεδόν να αξίζει», ήταν ο εφτάχρονος γιος του που «ντυμένος με Adidas, σαν το τέταρτο μέλος των Run DMC» αντέδρασε στα νέα με ένα μεγάλο… μπιπ.

Από τον μονόλογο του κωμικού δεν έλειψαν και τα αστεία προς την άλλη πλευρά, με εύκολο στόχο την ηλικία του Τζο Μπάιντεν. Εδωσε τελικά και μία «θετική» χροιά στην ειρωνεία του: «Ο λόγος που η Αμερική είναι η καλύτερη χώρα στον κόσμο είναι γιατί ακόμα και ένας απλός σκουπιδιάρης ή υπάλληλος των McDonald’s μπορεί μια μέρα να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, δύο φορές».

Στον ίδιο τόνο κινήθηκε και ο Στίβεν Κολμπέρ στην πρώτη του εκπομπή μετά τις εκλογές. «Χθες περιφερόμουν παντού περήφανα με το αυτοκόλλητο “Ψήφισα” κολλημένο. Σήμερα κυκλοφορώ με το αυτοκόλλητο “Αμφισβητώ τη θεμελιώδη πίστη μου στην καλοσύνη της ανθρωπότητας”» είπε στον χαιρετισμό του ο παρουσιαστής του CBS.

Οπως είπε στη συνέχεια, «πολλοί από εμάς ήλπιζαν αυτό να μη συμβεί, αλλά έγινε. Αλλά είναι Δημοκρατία, με κεφαλαίο “Duh” και η πλειοψηφία μίλησε και αποφάσισε πως δεν ενδιαφέρεται και πολύ για τη δημοκρατία». Και πάλι, δεν έλειψαν τα αστεία για τον απερχόμενο Τζο Μπάιντεν: ο Κολμπέρ αναφέρθηκε στις πιο δημοφιλείς Google αναζητήσεις την ημέρα των εκλογών στις ΗΠΑ («Κάμαλα Χάρις» – «Πότε αποσύρθηκε ο Τζο Μπάιντεν» – «Polls» – «Πότε ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές» – «Πότε είναι η εθνική μέρα παγωτού») για να καταλήξει στην ατάκα πως ο ίδιος ο Μπάιντεν ήταν αυτός που τις έκανε.

Χιούμορ «made in England»

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Jonathan Pie (@jonathanpienews)

Τον δικό του σχολιασμό έκανε και ο Τζόναθαν Πάι, ή αλλιώς ο ρεπόρτερ-alter ego του Βρετανού κωμικού Τομ Γουόκερ. «Δεν έχω πάθει φιλελεύθερο “meltdown”, απλά έχω απογοητευτεί που κέρδισε ο Τραμπ. Δεν έχω πάθει κανονικό “meltdown” ώστε να κρεμάσω τον Μάικ Πενς ή να αφοδεύσω στο Καπιτώλιο» λέει ο κωμικός σε σχετικό βίντεο που ανέβασε στα social media.

Την κριτική του έκανε βέβαια και στην Κάμαλα Χάρις και μάλιστα, ήταν αιχμηρή. Σχολίασε έντονα το πολυσυζητημένο σποτ με τη φωνή της Τζούλια Ρόμπερτς που προέτρεπε τις γυναίκες ψηφοφόρους να ψηφίσουν «το σωστό» ακόμα και αν το έκρυβαν από τους συζύγους τους (παρότι το σποτ δημιούργησε μία ΜΚΟ και όχι η επίσημη καμπάνια της Χάρις). Καυστικός υπήρξε και με την επιλογή της υποψήφιας των Δημοκρατικών να έχει στο πλάι της διασημότητες αντί να προτείνει απτές πολιτικές λύσεις.

Οσο για το Saturday Night Live, ετοιμάζεται για το εκλογικό του επεισόδιο, καλώντας για οικοδεσπότη του τον Μπιλ Μπερ, που περιμένουμε να ακούσουμε, χωρίς εμβόλιμους θορύβους:

Εικονογράφηση: Michael Kirki

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  USelections  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση