ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς, η Ευρώπη κάνει deals με τη Νότια Αμερική

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και τέσσερις χώρες της Νότιας Αμερικής κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία μιας από τις μεγαλύτερες εμπορικές ζώνες στον κόσμο

Μετά από μακροχρόνιες καθυστερήσεις, η εμπορική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με κράτη της Νότιας Αμερικής είναι πλέον πραγματικότητα. Το μομέντουμ της συμφωνίας, ωστόσο, έρχεται σε μια πιθανώς μεταβατική φάση για το παγκόσμιο εμπόριο: ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους το τελευταίο διάστημα ότι σκοπεύει να επιβάλει δασμούς σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Η συμφωνία, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των μελών της Mercosur – μιας ομάδας κρατών που περιλαμβάνει την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη – θα δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές ζώνες στον κόσμο και θεωρείται η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο η επιστροφή του Τραμπ στην εξουσία να επιφέρει σημαντικούς δασμούς, οι θιασώτες του ελεύθερου εμπορίου εκτιμούν ότι η συμφωνία αποτελεί σημαντική νίκη, καθώς συνδέει αγορές με περισσότερους από 700 εκατομμύρια ανθρώπους.

Φωτ.: Reuters

Εάν επικυρωθεί από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η συμφωνία θα άρει τους δασμούς σε προϊόντα όπως το κρέας, τα αυτοκίνητα, το κρασί και η σοκολάτα. Παρά τη σθεναρή αντίθεση της Γαλλίας στη συμφωνία, το Παρίσι δεν φαίνεται να έχει πείσει αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες να την καταψηφίσουν, αν και έχει διαμηνύσει ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις για να την εμποδίσει. Η ημερομηνία για την ψηφοφορία επικύρωσης δεν έχει ακόμη οριστεί.

Eμπορική συμφωνία ενάντια στην «απομόνωση»
Η συμφωνία αναμένεται να εξοικονομήσει στις ευρωπαϊκές εταιρείες 4 δισ. ευρώ ετησίως από δασμούς εξαγωγών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή είναι η απάντησή μας στους ανέμους απομόνωσης και κατακερματισμού. Πιστεύουμε ότι το άνοιγμα και η συνεργασία είναι οι πραγματικές κινητήριες δυνάμεις της προόδου και της ευημερίας». Με την εκλογή του Τραμπ, η Ευρώπη αντιμετωπίζει την απειλή υψηλών δασμών στις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες (τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο) αλλά και αυξημένο ανταγωνισμό από την Κίνα.

Φωτ.: Reuters

Μετά από 25 χρόνια διαπραγματεύσεων, η προοπτική των αμερικανικών δασμών φαίνεται πως έκανε πιο ελκυστική μια εμπορική συμφωνία τόσο για την Ευρώπη όσο και για τα μέλη της Mercosur.

«Το μήνυμα της συμφωνίας είναι ότι μπορεί οι Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρονται από το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος έχει την πρόθεση να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο», δήλωσε ο Τζέικομπ Φουνγκ Κίρκεγκαρντ ανώτερος συνεργάτης στις Βρυξέλλες στο Peterson Institute for International Economics. Οι οικονομολόγοι λένε ότι η συμφωνία είναι κρίσιμη για την Ευρώπη -η οποία είναι αντιμέτωπη με χαμηλές «πτήσεις» στις οικονομικές της προοπτικές- και ιδιαίτερα για τη Γερμανία, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στην περιοχή της Mercosur.

Γιατί αντιτίθεται η Γαλλία;

Το Παρίσι έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αντίθετο στην εν λόγω εμπορική συμφωνία εκφράζοντας ανησυχίες για την επιβίωση του αγροτικού τομέα. Η γαλλική κυβέρνηση ανησυχεί πως η συμφωνία θα ανοίξει τις γεωργικές αγορές της Ευρώπης σε φθηνές εισαγωγές τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος και του σιταριού, για την παραγωγή των οποίων οι χώρες της Mercosur χρησιμοποιούν ορμόνες και φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην Ευρώπη.

«Η σημερινή ημέρα δεν είναι σαφώς το τέλος της ιστορίας», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Εμπορίου, Σοφί Πριμάς αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι η Γαλλία θα επιχειρήσει να αποτρέψει την έγκριση της συμφωνίας από τα 27 εθνικά κοινοβούλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πολωνία και η Ιταλία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες για τη συμφωνία. Επίσης, περιβαλλοντικές ομάδες αντιτίθενται ανοιχτά, λέγοντας ότι το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ Νότιας Αμερικής και Ευρώπης θα επιταχύνει την καταστροφή των δασών στον Αμαζόνιο, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η γεωργική παραγωγή.

Με πληροφορίες από New York Times

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X