ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Πούτιν-Κιμ: Οι συζητήσεις για όπλα και ο «ιερός αγώνας κατά της Δύσης»

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των Πούτιν - Κιμ στη Ρωσία. Νωρίτερα, σε ερώτηση σχετικά με το αν θα μιλούσαν για προμήθειες όπλων, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητούσαν όλα τα θέματα

Να προσφέρει βοήθεια στη Βόρεια Κορέα προκειμένου η χώρα να κατασκευάσει δικούς της δορυφόρους, υποσχέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, υποδεχόμενος τον Κιμ Γιονγκ Ουν στη Ρωσία.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος δεν απέκλεισε οι συνομιλίες με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη να οδηγούσαν σε συζητήσεις για προμήθειες όπλων, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιήσει η Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του ο Κιμ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Ρωσία θα θριαμβεύσει επί του «κακού» και δήλωσε τη στήριξή του στον «ιερό αγώνα της Μόσχας ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

«Είμαι βέβαιος ότι ο ρωσικός στρατός και ο ρωσικός λαός θα θριαμβεύσουν ενάντια στο “κακό”», είπε χαρακτηριστικά.

Οπλα για την εκστρατεία στην Ουρκανία

Ο Κιμ επισκέφθηκε την περιοχή της Άπω Ανατολής της Ρωσίας, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Πούτιν, οι οποίες ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε εν μέσω αναφορών δυτικών μυστικών υπηρεσιών ότι η Μόσχα επιδιώκει να αποκτήσει βορειοκορεατικά όπλα και πυρομαχικά για να τα χρησιμοποιήσει στη στρατιωτική της εκστρατεία στην Ουκρανία.

Κιμ: Στηρίζω τον ιερό αγώνα σας ενάντια στη Δύση

Ο Κιμ είπε, απευθυνόμενος στον επικεφαλής του Κρεμλίνου, ότι η Ρωσία διεξάγει ιερό πόλεμο με τη Δύση, καθώς και ότι οι δύο χώρες θα δώσουν από κοινού μάχη με τον «ιμπεριαλισμό».

«Η Ρωσία έχει ξεσηκωθεί σε ιερό αγώνα για να προστατεύσει την κυριαρχία και την ασφάλειά της… ενάντια στις ηγεμονικές δυνάμεις», είπε ο Κιμ στον Πούτιν.

«Θα υποστηρίζουμε πάντα τις αποφάσεις του προέδρου Πούτιν και της ρωσικής ηγεσίας… και θα είμαστε μαζί στη μάχη κατά του ιμπεριαλισμού».

 

«Απόλυτη προτεραιότητα» οι σχέσεις με τη Ρωσία

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δήλωσε ακόμα πως η χώρα του θα κάνει «απόλυτη προτεραιότητά» της τις σχέσεις με τη Ρωσία.

«Θα δώσουμε προτεραιότητα στη σχέση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία. Θα την αναδείξουμε σε απόλυτη προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής», ανέφερε ο Κιμ, οι δηλώσεις του οποίου μεταδόθηκαν από τη ρωσική τηλεόραση.

Πρόσθεσε πως η συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν θα αποτελέσει «εφαλτήριο για πιο στενές διμερείς σχέσεις».

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή αντιμέτωπη (…) με ηγεμονικές δυνάμεις προστατεύοντας τα συμφέροντά της στον τομέα της ασφάλειας».

«Ανέκαθεν εκφράζαμε την πλήρη και άνευ όρων υποστήριξή μας σε όλα τα μέτρα που λαμβάνονται από τη ρωσική κυβέρνηση και δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να δηλώσω ότι θα είμαστε πάντα με τη Ρωσία», πρόσθεσε.

Από το τρένο στο κοσμοδρόμιο

Ο Πούτιν ξενάγησε τον Κιμ στο πιο σύγχρονο σημείο εκτόξευσης διαστημικών πυραύλων της Ρωσίας, το κοσμοδρόμιο Βοστότσνι, το οποίο βρίσκεται στα δάση της ανατολικής Ρωσίας, όχι μακριά από τα κινεζικά σύνορα.

Ο Κιμ έφτασε στο Βοστότσνι με τρένο, αφού πέρασε στη Ρωσία νωρίς το πρωί της Τρίτης.

«Χαίρομαι που σας βλέπω», είπε ο Πούτιν καθώς έσφιγγε το χέρι του Κιμ για περίπου 40 δευτερόλεπτα στο Βοστότσνι. «Αυτό είναι το νέο μας κοσμοδρόμιο».

 

Η επέτειος της Βόρειας Κορέας

Ο Πούτιν συνεχάρη επίσης τον Κιμ για σειρά επετείους της Βόρειας Κορέας, μεταξύ των οποίων τα 75 χρόνια από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας το 1948.

Μέσω μεταφραστή, ο Κιμ ευχαρίστησε τον Πούτιν για την πρόσκληση και για τη θερμή υποδοχή του.

Στη συνέχεια ο Πούτιν ξενάγησε τον Κιμ στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι. Η ρωσική κρατική τηλεόραση ανέφερε ότι ο Κιμ υπέβαλε στον Πούτιν σειρά ερωτήσεων.

Συνεργασία σε «ευαίσθητα θέματα»

Νωρίτερα, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εάν οι δύο ηγέτες πρόκειται να συζητήσουν σχετικά με τις προμήθειες όπλων, εκείνος απάντησε πως οι δύο χώρες συνεργάζονται σε ευαίσθητα θέματα τα οποία δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται.

Ο Βλ. Πούτιν βρίσκεται στο Βλαδιβοστόκ όπου λαμβάνει χώρα έως και την Tετάρτη το 8ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ. Ο ίδιος μάλιστα παραδέχθηκε ότι υποφέρει ακόμη από jet lag λόγω του ταξιδιού του στην Απω Ανατολή.

Δοκιμή «βαλλιστικών πυραύλων αγνώστου τύπου»

Εν τω μεταξύ, την ώρα που ο ηγέτης της βρισκόταν στη Ρωσία, η Βόρεια Κορέα προχώρησε στη δοκιμαστική εκτόξευση δύο «βαλλιστικών πυραύλων αγνώστου τύπου».

Οι εκτοξεύσεις έγιναν «προς την κατεύθυνση της Ανατολικής Θάλασσας», είπε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας στη Σεούλ, αναφερόμενο στη θαλάσσια περιοχή που είναι επίσης γνωστή ως Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Το ιαπωνικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο NHK μετέδωσε ότι οι βορειοκορεατικοί πύραυλοι κατά τα φαινόμενα κατέπεσαν περίπου πέντε λεπτά μετά την εκτόξευσή τους εκτός της ιαπωνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Απαγορευμένες δραστηριότητες

Ολες οι δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων είναι στη θεωρία απαγορευμένες δυνάμει αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η πιο πρόσφατη από τις οποίες είχε εγκριθεί το 2017, με τη συναίνεση εταίρων-κλειδιών της Πιονγκγιάνγκ, της Κίνας και της Ρωσίας.

Εκτοτε, όμως, Πεκίνο και Μόσχα καλούν να αμβλυνθούν οι κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, για να ξαναρχίσουν διπλωματικές επαφές και για να βελτιωθεί η κατάσταση, εμποδίζοντας προσπάθειες της Δύσης και συμμάχων τους να επιβληθούν νέες κυρώσεις. Το Σ.Α. δεν έχει καταλήξει σε συναινετική απόφαση για τη Βόρεια Κορέα από το 2017.

Με νέες κυρώσεις απειλεί η Ουάσιγκτον

Η μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία μπορεί να συνιστά παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, προειδοποίησε τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εμείς, φυσικά, εντείναμε τις κυρώσεις μας σε βάρος οντοτήτων που χρηματοδοτούν την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις κυρώσεις αυτές και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε νέες», είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μίλερ.

Πηγή: Reuters, TASS

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ