ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Θωρακισμένη πολυτέλεια: Το… μυστήριο πράσινο τρένο της οικογένειας Κιμ

Ελάχιστοι έχουν μπει, οι περισσότεροι να εικάζουν μόνο μπορούν το εσωτερικό του... μυστήριου ιδιωτικού τρένου των Κιμ.

Οι περισσότεροι ηγέτες συνηθίζουν να μετακινούνται από τη μια γωνιά του κόσμου σε μιαν άλλη αεροπορικώς. Για ευκολία και οικονομία χρόνου. Όχι ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επέλεξε να κάνει ένα ταξίδι άνω των 1.000 χιλιομέτρων έως το Βλαδιβοστόκ, στο κατά τόπους «αρχαίο» σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας του, με ένα τρένο – συνώνυμο της μυστικότητας, προκειμένου να νιώθει ασφαλής.

 

Οι εικόνες που μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA χθες εμφάνιζαν τον Κιμ να επιβιβάζεται στο ιδιωτικό του τρένο που θα τον μετέφερε στη Ρωσία, σε μία απροσδόκητη όσο και σπάνια συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Καθώς ο Κιμ και η συνοδεία του στέκονται στην είσοδο του τρένου, χαιρετώντας το πλήθος, εκών άκων πρόσφερε μια σπάνια ματιά από το εσωτερικό της αμαξοστοιχίας, με το φωτεινό εσωτερικό, τα καλογυαλισμένα ξύλινα πατώματα και την περίτεχνη διακόσμηση.

 

Πράσινο, «παλιακό», πιστεύεται πως διαθέτει πάνω από 20 θωρακισμένα βαγόνια και είναι εξοπλισμένο με συστήματα επικοινωνιών. Σύμφωνα με το Reuters, έχει μια ειδικά διαμορφωμένη καμπίνα, σε ζωηρό λευκό χρώμα, όπου εργάζεται και συναντάται με τους συνεργάτες του.

Στο εξωτερικό του το τρένο φέρει το σκούρο πράσινο χρώμα που διατρέχει μια κίτρινη λωρίδα, όπως ακριβώς ήταν η αμαξοστοιχία όταν τη χρησιμοποιούσαν ο πατέρας και ο παππούς του.

Θωρακισμένη πολυτέλεια

Το τρένο αυτό αποτελεί εδώ και δεκαετίες αντικείμενο μυστηρίου, εξάπτοντας τη φαντασία και πυροδοτώντας λογής σενάρια για το εσωτερικό του και το περιεχόμενό του. Δημοσιεύματα υποστηρίζουν πως τον συρμό συνοδεύουν άλλα δύο τρένα, το ένα μπροστά ελέγχοντας τις ράγες και το άλλο πίσω μεταφέροντας τη συνοδεία ασφαλείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο πατέρας του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Ιλ, που φέρεται να απεχθανόταν τις πτήσεις, χρησιμοποιούσε πολύ το τρένο, σε αντίθεση με τον γιο του, με σπουδές στην Ελβετία, στο παρελθόν συνήθιζε να ταξιδεύει με το ιδιωτικό του τζετ.

To ίδιο τρένο φέρεται να είχε μεταφέρει και τον πατέρα Κιμ το 2002 στη Ρωσία, σε μια συγκυρία όπου οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας είχαν χαλαρώσει και η χώρα απολάμβανε μια σύντομη περίοδο σχετικής εξωστρέφειας.

Ο Κιμ Ιλ Σουνγκ χαιρετά το πλήθος από το παράθυρο του ιδιωτικού, θωρακισμένου τρένου – Φωτ.: ΑΡ

Κατασκευασμένο με αλεξίσφαιρα πλαϊνά, το τρένο κινείται εξαιρετικά αργά σε σχέση με τις σύγχρονες αμαξοστοιχίες, κι αυτό όχι μόνο λόγω του απαρχαιωμένου σιδηροδρόμου της χώρας, αλλά και της βαριάς θωράκισής του. Σύμφωνα με πηγές, ταξιδεύει με ταχύτητα όχι άνω των 45 χλμ/ώρα στο δίκτυο της Βόρειας Κορέας, επιταχύνοντας λίγο περισσότερο στο κινεζικό σιδηροδρομικό δίκτυο.

Στα απομνημονεύματα του, ο Ρώσος πρώην αξιωματούχος, Κονσταντίν Πουλικόβσκι, επικαλούμενος μαρτυρίες ενός γραμματέα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών που επέβαινε στο τρένο το 2001 κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του Κιμ Γιονγκ Ιλ, περιγράφει μα εικόνα εξαιρετικής πολυτέλειας. Όπως λέει σε άρθρο του στους New York Times, στο τρένο είχαν την υψηλή επιστασία όμορφες γυναίκες και σερβίρονταν εκλεκτά πιάτα και εκλεκτότερο κρασί.

Αναχωρώντας από την Πιονγκγιάνγκ – Φωτ.: Reuters

«Ήταν εφικτό να παραγγείλει κανείς οποιοδήποτε πιάτο από τη ρωσική, κινεζική, κορεατική, ιαπωνική και γαλλική κουζίνα» περιέγραφε ο Πουλικόφσκι, προσθέτοντας πως στις διαδρομές αγοράζονταν ζωντανοί αστακοί και κιβώτια κρασιού Μπορντό και Βουργουνδίας.

Ο συρμός περιλαμβάνει υπνοδωμάτια και καμπίνες συνεδρίων, συνδέσεις δορυφορικών τηλεφώνων και τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές.

Σε πρόσφατες εικόνες του ΝΚC το 2022 εμφανίζεται για λίγο το γραφείο που διατηρεί στο τρένο ο Κιμ, με μπλε κουρτίνες και πετρόλ καρέκλες γύρω από ένα λευκό τραπέζι.

Πηγή: CNN/Reuters/NPR

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ