ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο πλανήτης με το βλέμμα στην επόμενη κίνηση του Νετανιάχου

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει χρόνος για τη διπλωματική απάντηση που επιδιώκει ο Μπάιντεν

Kathimerini.gr

Οι ΗΠΑ έκαναν τα πάντα, όπως είχαν δεσμευθεί, για να βοηθήσουν το Ισραήλ να αντιμετωπίσει με επιτυχία την επίθεση του Ιράν.

Πλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιδιώκει να πείσει την ισραηλινή ηγεσία να αποφύγει περαιτέρω κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο στην περιοχή.

Προέτρεψε την ισραηλινή κυβέρνηση να αρκεστεί σε αυτή τη νίκη που πέτυχε και να μην προβεί σε αντίποινα.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης προέτρεψαν και τις δύο χώρες δημοσίως σε αυτοσυγκράτηση. «Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ από την πλευρά του, χρησιμοποίησε μία «δοκιμασμένη» φράση για να περιγράψει τις επόμενες κινήσεις του εναντίον του Ιράν: «Θα απαντήσουμε με τον τρόπο και κατά τη στιγμή που εμείς θα επιλέξουμε».

Δεν απέκλεισε ακόμα μία επίθεση εναντίον ιρανικού στόχου ή ακόμα και ανοιχτό χτύπημα εντός του Ιράν (το Ισραήλ έχει πλήξει επανειλημμένα το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, με κυβερνοεπιθέσεις και δολοφονίες αξιωματούχων και επιστημόνων).

Πλέον, τα βλέμματα όλου του πλανήτη είναι στραμμένα στο Ισραήλ και στο αν, στο πότε (και κυρίως) στο πώς ενδέχεται να εκδηλωθεί η προαναγγελθείσα «απάντηση» στην Τεχεράνη.

Κάλεσμα σε αυτοσυγκράτηση

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν υπάρχει πλέον χρόνος για τη διπλωματική απάντηση που επιδιώκει η Ουάσιγκτον, συγκαλώντας, μεταξύ άλλων, συνάντηση των G7, των πλουσιότερων δυτικών χωρών.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου σαφές μήνυμα: Η επίθεση του Ιράν ματαιώθηκε, το Ισραήλ έχει μία νίκη, οπότε ζητά από την ισραηλινή ηγεσία να μην κλιμακώσει περαιτέρω απαντώντας με στρατιωτικά πλήγματα στο ιρανικό έδαφος.

Το να σταματήσει περαιτέρω κλιμάκωση είναι κάτι που επιδιώκει και το Ιράν, καθώς, όπως ανακοίνωσε, ολοκλήρωσε την «απάντησή» του για την επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό. Διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει σε νέα αντίποινα, μόνο εάν δεχθεί νέα επίθεση.

Οι Ιρανοί επιδιώκουν να μειωθούν οι εντάσεις έπειτα από δύο εβδομάδες κρίσης και απειλών που ξεκίνησαν με το χτύπημα στο διπλωματικό τους συγκρότημα στη Δαμασκό.

Το Ιράν επιδίωξε να αποκαταστήσει το αίσθημα ισχύος, ως προς τις δυνατότητες αποτροπής που διαθέτει, το οποίο επλήγη μετά την επίθεση στο προξενείο του. Κάτι που αποδείχθηκε δύσκολο, καθώς το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του αναχαίτισαν σχεδόν όλα τα βλήματα που εκτοξεύτηκαν εναντίον τους.

Ωστόσο, δεν ήταν μία πλήρους κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ και των συμμάχων του. Η Τεχεράνη ενισχύει τις δυνάμεις της με πυραύλους εδώ και χρόνια. Θα μπορούσε να έχει εκτοξεύσει πολύ περισσότερα όπλα.

Επιπλέον, η Χεζμπολάχ στον Λίβανο θα είχε συμμετάσχει σε ολομέτωπη επίθεση, αλλά δεν το έκανε. Η πολιτοφυλακή του Λιβάνου είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του Ιράν και διαθέτει αξιόλογο οπλοστάσιο με πυραύλους και ρουκέτες.

Από τη Ράφα στο Ιράν

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου θα μπορούσε να νιώθει ικανοποίηση, καθώς η επίθεση του Ιράν «εκτόπισε» τη Γάζα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Οι εξελίξεις προσφέρονται για μία ανάπαυλα, καθώς τις προηγούμενες εβδομάδες είχε βρεθεί σε κλοιό πίεσης λόγω της ανθρωπιστικής καταστροφής και της αποτυχίας του Ισραήλ να επιτύχει τους πολεμικούς του στόχους για την απελευθέρωση των ομήρων και τη συντριβή της Χαμάς.

Πριν από λίγες ημέρες, η διεθνής προσοχή ήταν στραμμένη στη ρήξη μεταξύ του Μπάιντεν και του Νετανιάχου σχετικά με τον κίνδυνο λιμού που δημιούργησε ο αποκλεισμός της Γάζας από το Ισραήλ και το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης στη Ράφα στον Νότο του παλαιστινιακού θυλάκου. Τώρα γίνεται λόγος για ενότητα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι η επιτυχής αναχαίτιση της επίθεσης από την αεροπορία της χώρας και αρκετούς συμμάχους ήταν ευκαιρία για νέα «στρατηγική συμμαχία» κατά του Ιράν.

Ο Νετανιάχου εμφανίζεται ως αποφασιστικός ηγέτης, προστάτης του λαού του, παρόλο που πολλοί πολιτικοί του αντίπαλοι στο Ισραήλ απαιτούν την απομάκρυνσή του και ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές του πριν από τις 7 Οκτωβρίου οδήγησαν τη Χαμάς στο να πιστέψει ότι το Ισραήλ ήταν ευάλωτο.

Το τέλος του επεισοδίου;

Ωστόσο, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αναζητούν τρόπο να σταματήσουν τη διολίσθηση προς ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Οι κόκκινες γραμμές έχουν ήδη ξεπεραστεί με την επίθεση σε διπλωματικό χώρο και την άμεση επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ. Η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Νετανιάχου απαιτεί άμεση απάντηση και οι εκκλήσεις αυτές δεν θα σταματήσουν εύκολα.

Οι διπλωμάτες στην G7, της Ε.Ε. και του ΟΗΕ επιδιώκουν να αποτρέψουν ευρύτερη σύγκρουση, καθώς η διολίσθηση προς την καταστροφή είναι αργή, αλλά και σταθερή στους έξι μήνες του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς στη Γάζα.

Αν το Ισραήλ ακολουθήσει τη συμβουλή του Μπάιντεν να μην ανταποδώσει τα χτυπήματα, η Μέση Ανατολή ίσως μπορέσει να πάρει ανάσα. Προς το παρόν, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό θα είναι το τέλος του επικίνδυνου επεισοδίου.

«Στο χείλος του γκρεμού»

Το Ιράν, σε αντίποινα για την επίθεση εναντίον της πρεσβείας του στη Δαμασκό της Συρίας, την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο στρατιωτικοί του σύμβουλοι και άλλοι αξιωματούχοι, προέβη το βράδυ του Σαββάτου σε αντίποινα.

Η επίθεση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές. Για πρώτη φορά το Ιράν εκτόξευσε όπλα –περίπου 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους– από το έδαφός του στο έδαφος του Ισραήλ.

Σχεδόν όλοι τους αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα του Ισραήλ, την οποία ενίσχυσαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιορδανία.

Ο Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την υπόσχεσή του για «αλύγιστη» βοήθεια προς το Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα, οι Αμερικανοί απαιτούν αυτοσυγκράτηση.

Εκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γκουτέρες δήλωσε ότι είναι «καιρός να κάνουμε ένα βήμα πίσω από το χείλος του γκρεμού» μετά την πρώτη άμεση επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X