Kathimerini.gr
«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραφε το πρωί της Κυριακής, λίγες ώρες μετά τη λήξη του συναγερμού, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στο δίκτυο Χ, σε μία ανάρτηση που πολλούς τους ξένισε, τόσο με τη συντομία της όσο με τη… μετριοπάθειά της.
«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε μια πολύ περιεκτική δήλωση και δεν το συνηθίζει. Δεν είπε “τώρα θα καταστρέψουμε το Ιράν”», σημείωσε η Μίρι Εϊσίν, πρώην ανώτερη αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού.
Ισραηλινός αξιωματούχος με γνώση των κυβερνητικών διαβουλεύσεων δήλωσε στους Financial Times πως το δίλημμα που αντιμετωπίζει πια το πενταμελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ είναι το αν «η απάντηση κατά του Ιράν θα είναι σκληρή ή πιο μετριοπαθής».
Όπως πρόσθεσε η ίδια πηγή, οι συνομιλίες του Ισραήλ με τους βασικούς του εταίρους, ιδίως την αμερικανική κυβέρνηση, συνεχίζονται, αλλά «η απόφαση που θα ληφθεί στο τέλος, θα είναι του ίδιου του Ισραήλ».
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός λέγεται ότι πείστηκε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, να μην δώσει το πράσινο φως για ένα άμεσο ανταποδοτικό πλήγμα κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να κάλεσε τον Νετανιάχου, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, να αξιολογήσει «προσεκτικά και στρατηγικά» τον κίνδυνο της κλιμάκωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει μια νέα ισραηλινή επίθεση κατά του Ιράν.
Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρώην υπουργό Αμυνας Μπένι Γκαντζ, αυτό που πρέπει να κάνει τώρα το Ισραήλ είναι να ενισχύσει εκείνες τις περιφερειακές συμμαχίες στις οποίες έχει επενδύσει.
«Το Ιράν αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και περιφερειακή πρόκληση […] Ο κόσμος στάθηκε ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο […] Αυτό είναι ένα στρατηγικό επίτευγμα το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για την ασφάλεια του Ισραήλ […] Το σύστημα στρατηγικών συμμαχιών και περιφερειακής συνεργασίας που δημιουργήσαμε πρέπει τώρα να ενισχυθεί», δήλωσε ο Γκαντζ, υπογραμμίζοντας ωστόσο το Ιράν θα πληρώσει για όσα έκανε όταν και όπως κρίνουν οι Ισραηλινοί.
Σημειώνεται ότι ανάλογο μήνυμα, υπέρ της συγκρότησης διεθνών συμμαχιών ενάντια στην ιρανική απειλή, εξέπεμψε και ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ενώ και ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ υποστήριξε ότι το Ισραήλ εξετάζει τώρα όλες τις επιλογές αξιολογώντας τις δυνητικές επιπτώσεις αλλά και τις απόψεις των εταίρων και συμμάχων του.
Ωστόσο, αυτό που παραμένει προσώρας άγνωστο, είναι το αν ο Νετανιάχου θα μπορέσει να αντέξει την πίεση των πιο ακραίων φωνών του κυβερνητικού συνασπισμού όταν θα λάβει την τελική απόφαση για το πώς θα προχωρήσει επιχειρησιακά κατά της Τεχεράνης.
Ήδη, οι «σκληροί» της ισραηλινής κυβέρνησης ζήτησαν αποφασιστική δράση κατά του Ιράν. «Χρειαζόμαστε μια συντριπτική επίθεση», έγραψε στο Χ ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, υπερεθνικιστής υπουργός εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, ενώ ο Μπεζαλέλ Σμότριτς, υπουργός Οικονομικών, δήλωσε ότι αν το Ισραήλ «διστάσει, τότε θα θέσουμε τους εαυτούς μας και τα παιδιά μας σε υπαρξιακό κίνδυνο».
«Το Ισραήλ επανέκτησε την εύνοια των άλλων εθνών. Διπλωματικά, αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος του Νετανιάχου, αν είναι σε θέση να το αξιοποιήσει. Από την άλλη, αν δεν στοχεύσει το Ιράν, θα έχει πρόβλημα με κάποιους εντός του υπουργικού του συμβουλίου», σημειώνει πηγή που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας στην Washington Post.
Σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, οι Ηνωμένες πολιτείες και οι άλλες χώρες που συμμετείχαν στην αμυντική ασπίδα προστασίας του Ισραήλ (σ.σ μεταξύ αυτών και η Ιορδανία, ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, που έκλεισε τον εναέριο χώρο της συμβάλλοντας στη διαδικασία των αναχαιτίσεων), ασκούν πιέσεις στο Ισραήλ για αυτοσυγκράτηση. «Οι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι λένε στο Ισραήλ: “Συνέβη, δεν προκλήθηκε ζημιά, εμείς ήμασταν εκεί για εσάς. Τώρα είναι η σειρά σας να είστε εδώ για εμάς”», λέει η ίδια πηγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τους ιδίους τους Ισραηλινούς, και οι δυνάμεις των ΗΠΑ βοήθησαν στην απόκρουση της ιρανικής επίθεσης, καταρρίπτοντας δεκάδες από τα ιρανικά μη-επανδρωμένα αεροσκάφη και τους ιρανικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν κατά του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι κάτι ανάλογο έκαναν, επίσης, οι δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας αλλά και της Ιορδανίας όπως προαναφέρθηκε, προσφέροντας έτσι πρόσθετη θωράκιση στο Ισραήλ έναντι των εχθρικών ιρανικών επιθέσεων.
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε, από την πλευρά του, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η Ουάσινγκτον δεν θα στηρίξει μια αντεπίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, έγραψε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios επικαλούμενος πηγή του στον Λευκό Οίκο ενήμερη για το περιεχόμενο της συνομιλίας του Αμερικανού προέδρου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Ο πρόεδρος Μπάιντεν υπήρξε σαφής: δεν θέλουμε κλιμάκωση. Δεν θέλουμε έναν διευρυμένο πόλεμο με το Ιράν», δήλωσε εξάλλου σήμερα και ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του NBC.
Και αυτή είναι η θέση, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της αμερικανικής διοίκησης, που επαναλαμβάνουν κατ’ ιδίαν πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι, καλώντας το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε μια σκληρή απάντηση κατά του Ιράν, ώστε να μπορέσει να αποσυμπιεστεί έτσι η περιφερειακή ένταση και να αποσοβηθεί μια διάχυση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Όπως πάντως σημειώνουν αναλυτές, όπως η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 από τη Χαμάς έτσι και το χθεσινό απ’ ευθείας πλήγμα του Ιράν κατά του Ισραήλ μπορούν να θεωρηθούν σημεία καμπής στις αποφάσεις και τις εξελίξεις.
«Στο παρελθόν θα ήταν ακριβές να πούμε ότι ο Νετανιάχου δεν ήταν συνήθως αυτός που κλιμάκωνε τις καταστάσεις. Στις συγκρούσεις του με τη Χαμάς προτιμούσε τους σύντομους, έντονους και περιορισμένους πολέμους ώστε να μπορεί να τους έχει υπό έλεγχο», εξηγεί η Ντάλια Σάιντλιν, πολιτική αναλύτρια του Ιδρύματος Century, και συνεχίζει: «Το πρόβλημα είναι ότι η 7η Οκτωβρίου άλλαξε τα δεδομένα. Το πώς ενεργούσε στο παρελθόν πλέον είναι άσχετο, καθώς η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Το ίδιο ισχύει και για το Ιράν: Ο κόσμος πάντα έλεγε ότι η Τεχεράνη δεν ανταποδίδει ποτέ με σοβαρό τρόπο. Μετά από αυτό το Σαββατοκύριακο αυτό δεν ισχύει πλέον».
Με πληροφορίες από Washington Post, Financial Times, Guardian, NY Times, Times of Israel